DHA-A leader
DHA-A leader

Rolstoelvriendelijkheid Helderse stranden kan nog veel beter

Het test- en adviessteam van GroenLinks (aangeleverde foto).Den Helder – Er moeten tenminste drie invalidenparkeerplaatsen komen op de parkeerplaatsen van Duinoord en Julianadorp, bankjes plaatsen op de toegang tot de stranden en rolstoeltoiletten zijn een absolute vereiste! Het zijn enkele van de adviezen uit een rapport opgesteld door het ‘Test- en adviesteam’ van GroenLinks.

Het rapport biedt het college nog veel meer adviezen, zoals het aanleggen van een pad tot aan de vloedlijn, met halverwege naar links en rechts een vertakking naar een rolstoelplateau. “Dit plateau bestaat uit een paar Stelconplaten, waarop het internationale rolstoelsymbool afgebeeld is. Daardoor wordt aangegeven dat dit plateau alleen voor rolstoelers is”, aldus het team, dat dit idee in de praktijk heeft gezien in Noordwijk.

De informatievoorziening over de beschikbaarheid van strandrolstoelen op de Helderse stranden is, zo stelt GroenLinks, “slecht en onprofessioneel”. Een simpel opgeplakt A4-tje is niet voldoende. Doe het zoals Texel is het advies en “communiceer duidelijk en eenvormig via de VVV, een website en via informatieborden op en bij de stranden waar en wat de voorzieningen zijn”.

Begroting
In de begrotingsbehandelingen van november 2014 stelde GroenLinks voor om de rolstoeltoegankelijkheid van de stranden te verbeteren. Dat voorstel werd door het college van B & W aangenomen. De stranden bij Duinoord en Julianadorp (Paal 6) krijgen prioriteit. Deze stranden voldoen al aan een paar voorwaarden, zoals bereikbaarheid en parkeermogelijkheden.

GroenLinks heeft daarna een klein team van rolstoelers samengesteld, omdat hun ervaringsdeskundigheid belangrijk is. Onder leiding van Kees de Jager, voormalig voorzitter van de Gehandicaptenraad en sinds vorig jaar commissielid voor GroenLinks, is er geïnventariseerd en zijn aanbevelingen aan de gemeente gedaan.

Constructief overleg
De Jager: “Er is een constructief overleg met de gemeente en de strandmanager. GroenLinks is blij dat dit probleem nu aangepakt wordt. Vele kustgemeenten hebben hun stranden al geschikt gemaakt voor rolstoelers en promoten dat via media voor ouderen en gehandicapten. Den Helder heeft een inhaalslag te maken, maar is daar nu mee begonnen. Onze eigen burgers, maar ook een groeiende groep gehandicapte toeristen uit binnen- en buitenland, heten we graag welkom bij onze mooie stranden en duinen.”

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook: