DHA-A leader
DHA-A leader

415 – Oostslootstraat

415 - OostslootstraatDen Helder – Degenen die zich zo rond het begin van de vorige eeuw bezighielden met het voor eens en altijd vastleggen van de schoonheid van land en stad, maakten er zo af en toe toch wel een potje van. Want, zoals u ziet, heeft de fotograaf kans gezien om de ansichtkaart van de Oostslootstaat in spiegelbeeld af te drukken!

Gelukkig maar dat de huidige techniek het weer mogelijk maakt de afbeelding in de juiste positie te plaatsen. Maar wat heeft de fotograaf met een goed oog, en naar perfectie strevende, de Oostslootstraat op een geweldige manier vastgelegd! Dit is met recht een historische afbeelding pur sang.

Duidelijk op deze afbeelding te zien is dat er van een echte eenheid in bouwen geen sprake is, als je zo links en rechts om je heen kijkt, met uitzondering natuurlijk van het schoolgebouw dat trouwens z’n hoofdingang in de Tweede Vroonstraat had, is alles rechttoe rechtaan. Overigens was exact honderd jaar geleden dhr. Cornelis Douw Colpa hoofdonderwijzer van school 7B in de Tweede Vroonstraat.

Oostslootstraat in 2015415 - Dhr Cornelis Douw ColpaKerk
Wat verder opvalt op deze afbeelding is het Diaconessenhuis recht voor ons, met daar boven uitstekend al bijna 175 jaar de Petrus en Pauluskerk. Kortom, dit is een afbeelding waarop geen enkel detail ontbreekt. Om nog eens een voorbeeld te noemen; we zien dames in sleepjurken, de handkar was nog een dagelijks gebruik en er is zelfs de kat die rustig de weg over kon steken. Tot slot ook een foto van de situatie anno 2015. Daaruit blijkt dat de Petrus en Pauluskerk nog altijd met z’n pracht en praal boven alles uitsteekt.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

7 reacties

 1. DickB

  Op deze ansichtkaart staat dat het de Oostpoortstraat is. De foto is volgens mij niet in spiegelbeeld, wel de titel en die dus ook nog eens fout ha ha. Die school is later ook nog als muziekschool in gebruik geweest

 2. HZdwg

  De school die DickB bedoelt is een andere, achter de rug van de fotograaf, waar de Molenstraat en de Oostslootstraat bijelkaar kwamen.
  Een toen nog jonge zoon van mij heeft daar nog pianoles gehad van dezelfde Theo Schaatsenberg die mij een jaar of twintig eerder (maar dat ging toen nog bij hem thuis) ook nog les had gegeven.
  Eerder, vlak na de oorlog, was het een MULO.
  Er zat -dacht ik- vroeger ook nog een klein natuurhistorisch museum in, in mijn herinnering een stoffig en schraal verlicht geheel van skeletten, opgezette dieren en glazen flessen en vaten met enge dode dingen op sterk water.

  1. DickB

   Nee, ik bedoel echt het gebouw wat op de foto staat. Daar heb ik nog gitaarles gehad van de heer Richard Heukeroth-van Essen. Later werd verhuisd naar de bocht Molenstraat – Oostslootstraat.

   1. HZdwg

    Wist ik niet, ik heb alleen de muziekschool gekend in het andere schoolgebouw.
    Ik lees in de gemeentegids van 1933 dat die school van de foto inmiddels te boek stond als school nr 14, en ook dat een heer Colpa ook toen nog hoofd was en in de Sluisdijkstraat woonde (121).
    Die andere school staat vermeld als ULO.

 3. dagobert

  Op de foto, is ook te zien, dat de Oostslootstraat in feite een doodlopende straat was. Bij het fraaie gebouw aan het einde van de straat kon men alleen links en rechtsaf . Linksaf , de Hoogstraat in en rechtsaf naar de Loodsgracht. Het fraaie pand aan het einde van de straat, is bij een grote brand ,helemaal verloren gegaan. Waarbij nog een groot deel van het wagenpark van de firma Klerq in de vlammen verloren is gegaan. Dit stukje Oostslootstraat is de achterzijde van het begin Koningstraat / Koningsplein , thans de doorgang van de Oostsloot naar de Prins Hendriklaan.

 4. dagobert

  Even een nabrander , over de brand in het voormalig diaconessenhuis ,wat ik in mijn reactie op de foto aanhaalde. Ten tijde van die brand , was het Diaconessehuis in gebruik als garage/stalling voor de bedrijfswagens van meubelbedrijf klerq. Volgens mij , heeft het N.H.D. nog foto’s van deze brand. Ik meen mij te herinneren dat deze destijds, in de krant stonden. Ook kan ik mij nog herinneren, dat bij die brand ook een Oldtimer verloren is gegaan, die eigendom was van naar ik meen, ene meneer Pannekoek.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468