DHA-A leader
DHA-A leader

Expositie vol Passie bij Richter

 Lies Verberne aan het woord (foto: Bert Aggenbach).Den Helder – Twee leden van de Helderse Fotoclub, Ida Woort en Geertruud Strooper, laten gevarieerd werk zien in een foto expositie met de naam “Passie”. De expositie in het werkatelier van Richter werd zaterdag 18 april officieel geopend, in bijzijn van de kunstenaars en belangstellenden.

Het was gezellig druk en de voorzitter van Richter, Huub Sadée, heette iedereen welkom en in het bijzonder ome John, die zich in een heerlijke leunstoel in een hoekje van het atelier bevond. Huub vertelde in het kort over alle activiteiten van Richter en uiteraard over het werkatelier, waar men de mogelijkheid heeft om te exposeren en tevens te werken op deze locatie. Richter heeft als doelgroep ‘jongeren’ die officieel in de huisregels tussen de 16 en 30 jaar oud zijn. Beide dames zijn echter net ietsje ouder, dus is het mooi dat in de kleine letters staat vermeld dat voor mensen met opmerkelijk werk een uitzondering wordt gemaakt!

Scarborough van Geertruud Strooper (foto: Bert Aggenbach). Geertruud Strooper met haar ome John! (foto: Bert Aggenbach).Aan Lies Verberne was verzocht de expositie te openen en dat kun je aan een kunstminnend persoon wel overlaten. De naam van de expositie past als een jas en Lies noemde de kwaliteiten en het enthousiasme van de twee kunstenaars. Daarnaast ook lof voor de ruimte waarin wordt geëxposeerd, want het werk komt hier goed in uit. Vervolgens verhaalde Lies over hoe zij Ida Woort heeft leren kennen, in het kort komt het op een ruilhandeltje uit. De één wilde een schilderij van de ander en die vroeg vervolgens om een foto als tegenprestatie; het spreekwoord luidt “van ruilen komt huilen”, maar dit is de uitzondering want beiden zijn gelukkig met het kunstwerk van de ander! Via Ida kwam Geertruud Strooper mee naar de Noorder Kunstkring, poseerde als model met contrabas en contact tussen de drie dames was een feit.

Voor elk wat wils
Het werk op de expositie heeft een keur aan onderwerpen en technieken, oftewel zoals iemand opmerkte “er is voor elk wat wils”. Er is kleur, zwart-wit, verstild, bewerkt en abstract werk en we zien natuur, mensen, alsmede bekende locaties zoals School 7 aan de wand hangen. De mystiek van Schotland komt prachtig tot uiting en een unieke serie is die van mannen op het werk. Strooper komt via haar werk, zij heeft een ICT-bedrijf, vaak op platforms en heeft werk en emotie op een sterke manier vastgelegd in een reeks zwart-wit portretten. Het werk van Ida Woort brengt haar fascinatie voor licht en structuren duidelijk naar voren; een voorbeeld hiervan is de foto Glas. Eenvoud en schoonheid komt ook tezamen in de foto van een oude trap, die is afgedrukt op alu-dibond, aluminium. Prachtig!

Huub Sadée met Ida Woort en Geertruud Strooper (foto: Bert Aggenbach). Lies Verberne aan het woord (foto: Bert Aggenbach). Ida Woort bij haar werk (foto: Bert Aggenbach).

Een expositie die de moeite waard is om te bezoeken en daarvoor is ruimschoots de tijd, want het werk blijft tot 24 mei hangen. Ome John in de leunstoel, 92 jaar, heeft het allemaal gezien en vragend naar zijn bevindingen zei hij: “wat zal ik er nu eens van zeggen… nou, het is heel bijzonder!” Als ome John dat zegt, kunnen we dus rustig stellen dat de expositie voor alle mensen en voor alle leeftijden geschikt is. Richter is te vinden op het Juttersplein (eind van de Spoorstraat) en is geopend op woensdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.30 uur.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook: