DHA-A leader
DHA-A leader

Wethouder Odd Wagner heeft geen spijt

Odd Wagner heeft geen spijt van zijn keuze voor Den Helder (archief, Peter van Aalst).Den Helder – Nog een paar dagen en dan zit zijn ‘avontuur’ in Den Helder erop. Wethouder Odd Wagner vertrekt weer, maar niet vrijwillig. Ontslagen, omdat een nieuwe coalitie nieuwe wethouders brengt. Spijt van zijn beslissing in Den Helder aan het werk te gaan heeft Wagner niet, zo laat hij deze week weten in de nieuwsbrief van GroenLinks.

“Het afgelopen jaar heb ik meermalen tegen mijn echtgenote gezegd: vanavond zou ik weleens geen wethouder meer kunnen zijn. Per maandag 5 oktober is dat waarheid”, aldus Wagner. De wethouder blikt in de nieuwsbrief terug op zijn (te) korte Helderse periode.

“Vanaf de eerste dag was het rennen en draven, want er was veel te doen.” Hij moest onder meer zorgen voor eigen beleid in Den Helder, omdat de gemeente besloot niet mee te doen aan het RAKC, het Regionaal Administratief Kenniscentrum. “In goed overleg met de andere Kopgemeenten hebben we bepaald wat we gezamenlijk doen en wat niet. We hebben het gered en waren op 1 januari klaar met de transitie voor Den Helder.”

WMO
Hij werkte samen met de ambtelijke staf aan de herinrichting van het sociaal domein, inclusief die van de sociale dienst. “Om zodoende de integraliteit in het domein te bewerkstelligen en perspectief te bieden aan de mensen die er een beroep op doen”. De grootste uitdaging zit volgens Wagner nog steeds in de WMO. “Mijn stelling is nog steeds dat als de WMO als een zorgwet wordt gezien en niet als een participatiewet, hij mislukt is. We moesten voorkomen dat de WMO de ‘Wet Maatschappelijke Overheersing’ wordt in plaats van Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ook moesten wij voorkomen dat de WMO een ‘AWBZ Light’ wordt. Dit alles in een omgeving die voortdurend turbulent en weerbarstig was, waarbij ik soms riep: Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.”

“En tenslotte een partij die aan onderlinge twisten ten ondergaat. Waarbij het spreekwoord “twee kijven twee schuld” vaak van toepassing was. En nu houdt het op. Het afgelopen jaar heb ik meermalen tegen mijn echtgenote gezegd: “vanavond zou ik weleens geen wethouder meer kunnen zijn”, per maandag 5 oktober is dat waarheid.”

Spijt?
“Heb ik er spijt van dat ik ja gezegd heb toen Nel Dol mij vroeg om wethouder te worden voor GroenLinks, ChristenUnie en Behoorlijk Bestuur? Heb ik het gevoel dat ik in het Nieuwdieper politieke moeras ben getrokken? Nee, ik heb mijn best gedaan voor de burgers van Den Helder! De fijne oprechte burger waar ik altijd met respect door ben behandeld en warm ben ontvangen. Ik gun hen het allerbeste en hoop oprecht dat de komende bestuurders en gemeenteraad voor de belangen van de burgers van Den Helder gaan en niet voor het politieke spel van macht en positie. Het ga u allen goed.”

De vertrekkend wethouder is zaterdag 3 oktober te gast in het DHA/LOS-radioprogramma “De Week op Zaterdag”.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Onder ‘Redactie DHA’ staan berichten over DHA zelf, persberichten en dergelijke.

Lees ook:

2 reacties

  1. Bodelo

    Het feit dat je politieke carrière zo snel over kan zijn geeft eigenlijk aan hoe achterhaald het systeem is dat een wethouder per se in Den Helder moet gaan wonen. Als je op redelijke afstand van de stad woont (denk aan ongeveer 1 reis-uur) laat de wethouder dan lekker heen- en weer reizen.
    Als voordeel maakt hij/zij mee hoe het openbaar vervoer danwel woon- werkverkeer in de dagelijkse praktijk geregeld is.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468