DHA-A leader
DHA-A leader

Aangifte bestuur Stadspartij tegen Assorgia wegens chantage en bedreiging

Bestuursleden Rob van Putten en Robert Klein (DHFOTO).Den Helder – Het bestuur van de Stadspartij heeft dinsdag aangifte gedaan tegen raadslid Carlo Assorgia. Hij zou het bestuur hebben bedreigd en geprobeerd hebben hen te chanteren. Als ze niet zouden aftreden, zou hij bepaalde informatie openbaar maken. Ook is aangifte gedaan tegen ex-voorzitter Arie Pronk, wegens het heimelijk afluisteren van gesprekken. Peter Reenders gaat donderdag aangifte doen, maar dan tegen de vijf ex-fractiegenoten. Hij doet aangifte wegens smaad en aantasting van zijn goede naam en eer.

Assorgia en Pronk zouden gesprekken van bestuur en fractie Stadspartij hebben afgeluisterd. Het gaat dan om gesprekken die zijn gevoerd in het partijgebouw in de binnenstad. Daar hangt een beveiligingscamera, waarover Assorgia eerder vandaag tegenover de Helderse Courant meldde dat die mogelijk gebruikt is voor het afluisteren van derden die het gebouw huurden. Voorzitter Robert Klein meldde woensdagavond tijdens een persconferentie dat het gebouw twee keer is verhuurd, aan de Wereldwinkel en voor de nieuwjaarsreceptie van GroenLinks. Op de gevel staat een bordje waarop staat dat er voor de beveiliging een camera hangt.

Drie personen konden via een app op hun telefoon de beelden en het geluid van de camera volgen en eventueel opnemen. Dat waren Nico van Delft, Dolf Salverda en ex-voorzitter Arie Pronk. Die laatste heeft volgens het bestuur na zijn terugtreden nog regelmatig de beelden bekeken en opgenomen, strafbaar volgens artikel 139 van het Wetboek van Strafrecht. Die zou hij hebben gedeeld met Assorgia, die ze gebruikte om het bestuur te chanteren. Tijdens de persconferentie liet het bestuur een e-mail zien met daarin de vermeende chantage. Volgens het bestuur heeft de politie dit nadrukkelijk als chantage en bedreiging omschreven, alhoewel er ogenschijnlijk niet direct de chantagevorm “als jij niet dit, dan doe ik dat” in voorkomt. Assorgia ontkent ook dat er sprake is van bedreiging of chantage.

Hetze
Het bestuur noemt de handelswijze van de vijf uit de fractie en sinds vandaag ook uit de partij gezette raadsleden “een raadslid onwaardig”. Er is volgens hen sprake van een hetze tegen Peter Reenders, wat ook zou blijken uit de gepubliceerde open brieven waarin volgens de partij duidelijk onwaarheden worden gemeld, bijvoorbeeld over het niet doorgaan van gratis parkeren, het afblazen van de aanleg van de Noorderhaaks en de nieuwbouw van een stadhuis. De brief van deze week is voor Reenders reden aangifte te doen tegen de vijf ondertekenaars. Tijdens de persconferentie werd benadrukt dat het bestuur nog altijd achter Reenders staat, net als de rest van de fractie en alle commissieleden.

De timing is ongelukkig, met de extra ledenvergadering van donderdag in gedachten, toch kon het bestuur naar eigen zeggen niet anders. “De afgelopen tijd hebben we vanuit de vijf een lading shit over ons heen gekregen en steeds zijn we netjes gebleven en hebben we ons ingehouden. Er is nu een strafbaar feit gepleegd en dat was de spreekwoordelijke druppel, genoeg is genoeg, nu slaan we hard terug.” Het royeren van leden is aan het bestuur, het was dus niet nodig dit eerst voor te leggen aan de ledenvergadering.

Geen spreekrecht
De vijf uit de partij gezette raadsleden krijgen donderdagavond geen spreekrecht op de extra ledenvergadering en de leden kunnen dit ook niet afdwingen. “Dit staat niet op de agenda, dus de leden kunnen niet vragen het royement op te heffen, dat moet dan op een volgende vergadering gebeuren.” De vijf kunnen in beroep, maar dat wordt dan pas behandeld tijdens de eerstvolgende reguliere ledenvergadering, volgens Klein in februari. Bestuur en fractie zijn nog altijd vol vertrouwen op een goede afloop van de ledenvergadering van donderdagavond, ondanks dat er moties aan de orde komen die vragen om het afzetten van bestuur en fractie. “Als een van de twee wordt weggestuurd, gaan we allen”, lieten zowel bestuur als fractie woensdagavond weten. Ze hebben er echter vertrouwen in dat het zover niet zal komen.

Als de leden achter Reenders, de fractie en het bestuur blijven staan, dan neemt zij daarmee ook definitief afscheid van de vijf uit de partij en fractie gezette personen. Zij mogen dan ook niet langer de naam Stadspartij 2.0 gebruiken van de partij. “Maar ze hebben zelf al gezegd dat dan ook niet te doen”, aldus Reenders. De ledenvergadering is donderdag om 20.00 uur in sporthal De Brug, de zaal is een half uur eerder open.

Foto: DHFOTO.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

28 reacties

 1. Martin van Exter

  Een partij die het evangelie van transparantie belijdt zou juist blij moeten zijn met de ‘afluisterpraktijken’. Tenzij die bejubelde transparantie optisch bedrog is.

 2. Nico

  Morgen worden 2 vergaderingen gehouden. In eerste instantie wordt de geschorste vergadering voortgezet. Tijdens deze vergadering hadden de 5 geroyeerden nog recht van spreken en kunnen dus nog steeds recht doen gelden op hun spreekrecht. Nadat deze vergadering is afgesloten wordt een nieuwe geopend waarbij de ingediende moties centraal staan. Het is echter altijd mogelijk om een extra motie, vreemd aan de orde van de dag, in te brengen met het verzoek de agenda aan te passen. Wettelijk gezien dient het bestuur deze motie toe te staan. Men spreekt van een democratisch recht. Indien het bestuur dit weigert kunnen leden hier tegen in verweer komen.

  Ik denk dat deze hele excercitie te maken heeft met angst. Angst dat het voor hen de verkeerde kant op kan gaan. Als je sterk in je schoenen staat heb je dit niet nodig. Wat betreft misbruik maken van een logo dienen zij eerst naar zichzelf te kijken.

  Gezien het gebeuren denk ik er hard over na om mijn lidmaatschap van deze partij op te zeggen.

  Zelf kan ik door trieste familieomstandigheden niet aanwezig zijn tijdens de vergadering, maar ik hoop dat veel leden van hun recht gebruik gaan maken en naar de vergadering zullen gaan om hun stem, voor of tegen, te laten horen.

 3. Boaz

  Volgens de door assorgia verstuurde email welke op nhd staat gepubliceerd had hij wel degelijk wetenschap van de afluistering: van een anonieme tipgever. Hier had hij juist en verantwoordelijk op kunnen reageren, wat is nagelaten.

  Kat in het nauw maakt rare sprongen. Mijn advies, neem afstand van politiek en ga enekel pizza’s verkopen. Gedurende de raadsperiode is naar mijn mening je dat nivo nog niet ontstegen.

  1. Monique_K

   Dat hij ervan wist is wel duidelijk, wat niet duidelijk is hoe lang hij het al wist. En wat is juist en verantwoordelijk op zo’n moment, in het openbaar treden en zo je partij de nek om draaien? Of geef je het bestuur, dat ervan af wist, de keuze, je treedt af of ik maak het bekend?

 4. Fred

  De laatste strohalmen grijpend, hebben zij nog steeds niet in de gaten, dat het moeras waarin zij zich bevinden groter en dieper is dan dat zij zelf denken. Hoever kan je zinken, om naar deze argumenten te moeten grijpen. En eh , èèn ding , waarom hing die camera met afluister mogelijkheid daar ? Als je als partij al zulks soort dingen in je eigen lokaal gaat ophangen, dan vertrouwt de waard zijn eigen gasten niet en waren zij zelf ook bezig met geniepige praktijken. Alleen het idee al, dat je als bezoeker daar wordt opgenomen en afgeluisterd , doet mij de rillingen over de rug lopen.

  1. Ed Schotman

   Fred, De camera die daar hing was een extra beveiliging er staat ook duidelijk bij de deur van het pand: “Dit pand wordt beveiligd c.q. bewaakt door MGB beveiligingen”. De camera was en is voor iedereen duidelijk te zien bij binnenkomst van het pand. Groetjes Ed Schotman

   1. Fred

    Beste Ed , allemaal goed en wel ,dat daar een bordje hangt. Maar staat daar ook bij , dat deze camera ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden? Zoals , De beelden en het geluid van deze camera, kunnen ook tegen u gebruikt worden. Ik denk van niet. Want dat mag gewoon niet. Zelfs aan het ophangen van en het uitlezen van dit soort camera’s is aan voorwaarden en regels gebonden.

    1. eschotman

     Beste Fred, Naar mijn weten staat dat niet vermeld op het Bewakingsbordje. Alleen de tekst zoals ik al eerder heb geschreven en ik kom hier al heel lang in dit pand en zie dit in mijn ogen als een bepaalde bescherming mocht er iets onregelmatigs gebeuren. Ook de verhuurder ‘het pand wordt door meerdere gebruikt’ probeert hiermee eventuele ongenode gasten af te schrikken en zoveel bedrijven tegenwoordig hebben tegenwoordig camera’s geplaatst incl. geluid en daar hoor ik bijna niemand over. Wanneer je niks te verbergen heb hoef je je ook niet druk te maken. Dat er personen zijn zoals bij iedereen bekend die hier wel misbruik van hebben gemaakt. Is nu wel bij iedereen duidelijk geworden of niet! Groetjes Ed Schotman

     1. Fred

      Ed, Enige tijd geleden, heeft er een artikel omtrend het gebruik van camera’s in het Helders weekblad gestaan geschreven , door Nico v/d Bovenkamp (VVH) jou wel bekend denk ik . Daarin stond wat er wel en niet mag met camera bewaking. Niet wat “men “er van vindt en je er druk over maken. Het gaat hier om wettelijk regeling, privacy e.d. En dan kom je er achter, dat wat hier gebeurd is gewoon niet mag. ”Watergate” , in Den-Helder

 5. Jan Modaal

  Assorgia kan beter een overall aantrekken en een begin maken met het opknappen van zijn Pizzahut.
  Daar knapt de (binnen) stad meer van op dan van deze politiek strategische spelletjes.

 6. Dick Berts

  Camera’s, heimelijk opgenomen gesprekken…… Nu Putin niet alleen de gastoevoer naar Europa beheerst, maar ook de olietoevoer, gaat de Stadspartij een ongekend goede toekomst tegemoet. Straks hangen er ook camera’s in de stemhokjes.

 7. Dick Berts

  Overal in het land zie je nu, dat de ME moet worden ingezet om gemeenteraden tegen boze burgers te beschermen. Den Helder gaat weer eens een heel unieke positie innemen in dit geheel, waarmee onze stad zich publicitair opnieuw stevig op de kaart zal zetten; De ME die moet worden ingezet binnen de gemeenteraad, omdat raadsleden elkaar naar het leven staan.

  1. vrachtwagenchauffeur

   volgens my alleen de raadsleden van de stadsparty. alle andere gedragen zich gewoon normaal

 8. Ziener

  Ik denk dat de leden van de fractie Reenders en mijnheer Reenders zelf, het onderscheid niet kunnen maken tussen feiten en fictie. Het is ook een hele opgave om het belazeren van 7000 kiezers en het eigen falen in het politieke steekspel voor de buitenwereld recht te praten. Al snel verval je dan in veel verbaal geweld richting anderen.

 9. Kees

  Waarom maakt de heer Asogia nu pas melding van afluisteren. Dat moet hij toch al eerder hebben verweten?

 10. javier

  Ed schotman trek je terug van deze maffia partij straks gaat je naam ook ten onder en jij verdient dat niet de rest wel!!

  1. Dick Berts

   Voor mij kan de naam Ed Schotman niet ten onder gaan. Ik heb hem nooit ontmoet, maar van zijn reacties op deze site druipt het fatsoen en de menselijkheid vrijwel altijd af. Wie weet vervalt de Stadspartij zonder Ed Schotman tot nog veel diepere ellende. Voor zover dat mogelijk is. Javier, ik begrijp je oproep helemaal, maar hetzelfde geldt voor het eventuele besluit van Ed om te blijven. Soms is het leven gewoon ingewikkeld.

 11. strandloper

  “…..en aantasting van zijn goede naam en eer”. Het oordeel is aan de rechter en niet aan de politie. De goede naam en eer van de heer Reenders heeft misschien bestaan tijdens zijn zelfbenoemde meesterschap in “Meester Reenders”. We leven in een andere tijd waarin de heer Reenders heeft gelogen tegen zijn coalitiegenoten en ze bovendien onbeschoft heeft behandeld. Laat ik hierbij maar even voorbij gaan aan het gevoel van de geschoffeerde kiezers. En dan ook nog het afluister schandaal door bestuursleden. Reendersgate.
  Ja maar…er hangt een bordje waarop staat “er hangt een camera”….. Staat op dat bordje ook, dat bestuursleden van de Stadspartij alles kunnen volgen op afstand?
  Kortom, de heer Reenders heeft zijn eigen goede naam en eer aangetast. Hij zal derhalve veroordeelt worden tot een fikse boete met een proeftijd van twee jaar door deze zelfbevlekking in de schoenen te schuiven van derden.

 12. Martin van Exter

  Waarde Strandloper. Je zegt dat Reenders derhalve veroordeeld zal worden tot, etc. Maar moet je ook, zoals je in de aanhef van je commentaar al stelde, dat niet overlaten aan het oordeel van de rechter? Als ik rechter was, zou ik de heer Reenders in het gelijk stellen en de ‘tegenpartij’ veroordelen tot een boete van 5 cent wegens aantasting van goede naam en eer.

  1. Dick Berts

   Ik vind het nog steeds vreselijk dat de 1 eurocent munten zijn afgeschaft. Daardoor moeten we voor veel zaken die dat niet waard zijn een veel te hoge prijs betalen.

 13. Martin van Exter

  Waarde Dick, dat is, in dit kader,, inderdaad ook vreselijk. Maar daar staat dan tegenover dat de heer Reenders zich toch wel heel ruimhartig beloond moet voelen.

 14. jonathan

  Ik heb het nagevraagd en bekeken en het pand wordt helemaal niet bewaakt en de sticker zit niet op de deur. Ed Schotman loopt uit zijn nek te zagen. Het is voor hem heel spijtig dat hij niet in de raad gekozen is maar dit is echt een broodje aap verhaal.

Reageren is niet meer mogelijk.