DHA-A leader
DHA-A leader
DHA-A leader

Portretten van ontmoetingen met asielzoekers op Stationsplein

Vanaf komend weekeinde is de fototentoonstelling “50 ontmoetingen … 10 jaar later” te zien  op het stationsvoorplein in het centrum (archieffoto).Den Helder – Vanaf komend weekeinde is de fototentoonstelling “50 ontmoetingen … 10 jaar later” te zien op het stationsvoorplein in het centrum. De foto’s met verhalen komen uit het gelijknamige boek dat de afzonderlijke ontmoetingen van 50 bekende Nederlanders met 50 asielzoekers vastlegt.

“50 ontmoetingen… 10 jaar later” is het vervolg op “50 ontmoetingen”, een initiatief van Open Mind uit 2002. Daarbij maakten 50 bekende Nederlanders kennis met asielzoekers. Tien jaar later vroegen de initiatiefnemers zich af waar de 50 asielzoekers van toen inmiddels zouden zijn en hoe het met ze ging.

Fotografen, schrijvers en bekende Nederlanders als Isa Hoes, Jan Mulder, Erwin Olaf, Freek de Jonge, Anita Witzier, Peter Faber en Robert ten Brink gingen op zoek naar de personen met wie zij tien jaar geleden zo openhartig over hun leven hebben gesproken. Dat leverde mooie portretten op in woord en beeld. Wat is er van de kinderen Ekinci terechtgekomen? Heeft Leonel een veilige plek kunnen vinden? Heeft Jurat ons land moeten verlaten of woont hij nog in Nederland?

Draagvlak
De zoektocht naar de asielzoekers van tien jaar geleden heeft 23 nieuwe ontroerende portretten in woord en beeld opgeleverd. Deze zijn gebundeld in een boek en de portretfoto’s worden nu tentoongesteld. Wethouder Pieter Kos: “Dat deze tentoonstelling naar Den Helder is gehaald is geen toeval. In Den Helder vangen we immers rond 1300 asielzoekers op. Het is belangrijk dat er draagvlak is voor het opvangen van vluchtelingen. Stuk voor stuk mooie mensen met een persoonlijk verhaal.”

Deze reizende buitententoonstelling is tot en met 5 augustus te zien op het plein voor het station in het centrum van Den Helder. Daarna volgen steden als Amsterdam, Zeist, Amersfoort en Haarlem. De organisator Open Mind brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. Dat doen zij door creatieve projecten te realiseren en relevante verhalen in de openbare ruimte te brengen.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook: