DHA-A leader
DHA-A leader

College zet streep door bezuinigingen op cultuur

College zet streep door bezuinigingen op cultuur. Geen korting dus voor schouwburg, bieb en Triade.Den Helder – De geplande bezuiniging van vier ton (400.000 euro) op cultuur gaat niet door. Tenminste, als het aan het college ligt, zo heeft wethouder Trees van der Paard vrijdag bekendgemaakt. Wat burgemeester en wethouders betreft zijn de voorgenomen kortingen op de subsidies voor Triade, Kopgroep Bibliotheken en schouwburg De Kampanje van de baan. Het laatste woord is echter aan de gemeenteraad.

De taakstelling was om vier ton te bezuinigen op cultuur, maar tegelijkertijd moesten de gemeentelijke subsidiepartners daar wel meer voor presteren. “Dat is gewoon niet mogelijk”, stelt Van der Paard. “De gemeenteraad heeft eerder al haar zorgen geuit. Die wil niet dat personeel ontslagen wordt of dat het aanbod aan culturele activiteiten minder wordt. Die zekerheid kunnen we als de bezuinigingen doorgaan niet geven.” De raad eiste ook dat de bezuinigingen er niet voor zouden zorgen dat instellingen omvallen.

In het deze week door het college vastgestelde beleidskader cultuur staan vier speerpunten genoemd, te weten: kinderen en cultuur, iedereen doet mee, culturele hart van de regio en tenslotte cultureel ondernemerschap. Die vormen de basis voor de meerjarige subsidieafspraken die de gemeente maakt met de zes subsidiepartners. Dat zijn naast bieb, Triade en schouwburg ook Stichting De Nollen, de Lokale Omroep Stichting (LOS) en het Reddingmuseum. “Door zekerheid te geven voor een langere periode, een wens van de partners, kunnen ze beter vooruit plannen.”

Gesprekken
De afgelopen tijd is veel gesproken met de drie belangrijkste partners en dat waren volgens de wethouder “heel positieve gesprekken”. Er is serieus naar de bezuinigingsopdracht gekeken en hoewel er geen angst was dat dit op korte termijn ernstige gevolgen zou hebben, kan niet worden gegarandeerd dat het culturele aanbod de komende jaren op niveau zou blijven als de plannen door worden gezet. Triade zou 100.000 euro moeten bezuinigen, schouwburg en bibliotheek elk 150.000 euro. Het volledige college zet hier nu dus een streep door, op voorwaarde dat de raad ermee akkoord gaat. “Maar gezien de zorgen en de wensen die door commissie en raad zijn geuit ben ik daar optimistisch over”, zo liet Van der Paard vrijdag weten.

Behalve dat er niet wordt bezuinigd, is er ook extra geld voor culturele innovatie, zo’n 20.000 euro. Bovendien is het voorstel om de LOS vanaf 2017 20.000 euro extra te geven, bovenop de verplichte rijksbekostiging die de gemeente elk jaar doorgeeft. Dat extra geld is nodig wegens landelijke afspraken tussen de omroepen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waar ook de rijksoverheid achter staat. Die houden onder meer in dat er extra geïnvesteerd moet worden in regionale samenwerking en professionalisering van de omroep.

De raadscommissie bespreekt het voorstel op 29 augustus, de gemeenteraad op 12 september.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

4 reacties

 1. Jonathan

  Ik wil wel bezuinigen op de partijen VVD CDA D66 en PvdA die sinds jaar en dag de politiek in Den Helder bepalen. En dan mogen ze ook hun geliefde burgemeester meenemen.

 2. Henk

  Ben benieuwd waar ze dat geld dan vandaan gaan halen. Gaan de toegangsprijzen en lidmaatschapsgelden omhoog of moeten de mensen die het al niet zo breed hebben dit ophoesten?
  Opvallend is dat ook bij de lokale omroepen gewerkt wordt aan een gemeentelijke fusie.

 3. sukkels

  nu weet je meteen waarom restaurant stoom open kan blijven gesubsidieerd eten oneerlijke concurentie ten aanzien van de buren kade 60 hachi lounge en rest van de ondernemers op willemsoord

Reageren is niet meer mogelijk.