DHA-A leader
DHA-A leader

Afgestoft 497 – Weeshuis Kerkgracht

Afgestoft 497 – Weeshuis aan de Kerkgracht.

Den Helder – Een hele oude, zeg maar wat somber uitgevoerde ansichtkaart, die een geweldig mooi beeld weergeeft van het voormalige, kazerneachtige weeshuis. Dit kreeg, zoals op de gevel staat aangegeven, in 1926 inmiddels ook al weer tachtig jaar geleden een nieuwe bestemming, namelijk die van stadhuis.

Niet ontkend kan worden dat het gebouw door wat verbouwingen thans een fraaiere uitstraling heeft. Er wordt wel eens beweerd dat het torentje op het stadhuis hetzelfde is dat vroeger het stadhuis op het Dijkje sierde, maar ik kan daarin duidelijk zijn: dat is niet zo! Hoe ingrijpend de omgeving van het Westplein, nu Helden der Zeeplein, van aangezicht is veranderd toont deze afbeelding ten volle. Maar wat kun je anders verwachten na bijna een eeuw tijd?

Voor velen betekent het stukje Ouwe Helder dat hier is te zien weinig minder dan een tedere herinnering. Een dubbele rij bomen schermde rond de vorige eeuwwisseling het weeshuis en omgeving af. Kennelijk ter gelegenheid van het maken van dit plaatje staat een aantal weeskinderen langs de wallekant opgesteld. Ongewild is hier een stuk tijdsbeeld vastgelegd. Het is toch nog eens te hopen dat ons oude stadhuis daar aan het vertrouwde adres Kerkgracht 1, en liggend aan de rand van de voormalige Ouwe Helder, een kans zal krijgen om een sociale functie te mogen vervullen en om te kunnen aantonen dat de geschiedenis van onze stad en van de zee die ons omringt – en zo is het altijd geweest – één geheel vormen.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

3 reacties

  1. Bodelo

    Een lelijk gebouw wat mooi gemaakt is. Zo mooi dat het na de brand door H. Broeke gelukkig weer in de oude glorie hersteld werd. Hadden we nog maar meer van dit soort panden. Ook van binnen is het trouwens nog mooi!
    ……. nog 2 ……………….

  2. Willem J. Sloot

    Op de foto is duidelijk te zien van welke kant (meestal) de wind komt kijkend naar de dubbele rij bomen! Kortom uit het lood staande bomen is voor Den Helder heel normaal!

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468