DHA-A leader
DHA-A leader

507 – Havenplein

Den Helder – Gedane zaken nemen geen keer, dat weet ik ook wel, maar toch als je alleen al kijkt naar het vooroorlogse Havenplein met dat statige hotel Den Burg, dan denk je toch wel eens bij je zelf wat had Den Helder als havenplaats er een stuk mooier uit kunnen zien! Dat ik vandaag nog een keer terugkeer naar het Havenplein heeft eigenlijk te maken met de tweede foto.

Het hotel Den Burg kennen we allemaal uit overlevering, door middel van ansichtkaarten en foto’s, en dan zat er in het midden van het hotel als een soort koffiehuis het “Texel en Wieringer Veerhuis”. Ik heb geen idee hoe het er van binnen moet hebben uitgezien, maar volgens overlevering was het een rokerig hok met een soort van een kleine tapkast in het midden. Ook was er in het achterste gedeelte van hotel Den Burg een stalhouderij gevestigd, waar men zo rond 1900 nog een koetsje kon huren en naarmate de tijd zich ontwikkelde werd de stalhouderij een garage waar enkele auto’s van het hotel in stonden.

Vlak naast het hotel, overigens zitten we dan nog steeds op het Havenplein, stonden een paar opvallende huizen die van heel groot naar zeer klein gingen. En het meest opvallende op deze afbeelding is toch wel die handelaar met zijn kar die als een soort rijdende winkel van Sinkel van alles en nog wat aan zijn klanten kon aanbieden. Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om alle lezers van deze rubriek het allerbeste voor 2017 toe te wensen.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

28 reacties

 1. Anton Hagen

  Ik wens jou en allen die jou lief zijn ook een gezond en goed 2017 toe, Cees.
  Uiteraard ook alle lezers van deze prachtige rubriek van hetzelfde toegewenst.
  Hopelijk mogen we nog lang genieten van de beelden en de toelichting welke Cees hierbij plaatst.
  Ook de redactie van Den Helder actueel een goed en gezond 2017 toegewenst.

 2. Skriks

  Wat hadden we toch vroeger een sloopdrift..en waarom gaat bij een ´rokerig hok met een tap in het midden´ met ´een stalhouderij erachter´, mijn hart nu plots sneller kloppen?
  De wereld van de ´oude´ mens zou vééél slechter zijn dan die van de nieuwe wordt ons altijd voorgehouden.
  Volgens mijzelf is dat al lang niet meer zo.

 3. Fred

  Die sloopdrift, zijn een paar bombardementen in WO2 geweest. Dit gehele gebied heeft in die tijd ( 40/45) zwaar te lijden gehad en is bijna geheel plat gegooid. ( ook daar zijn nog foto’s van )

 4. Willem J. Sloot

  Ook ik wens het hele team van Afgestoft, Den Helder Actueel en de lezers van Afgestoft een voorspoedig en gezond 2017 toe en spreek de wens uit dat er nog heel lang oude foto’s van Den Helder gepubliceerd gaan worden.

 5. Skriks

  Ja, dat is wel een ander soort sloopdrift Fred…erg jammer.
  Wat we nu nog hebben aan erfgoed moeten we te vuur en te zwaard verdedigen is mijn mening.
  Oude gebouwen geven een zweem van houvast en geborgenheid aan haar bewoners, een tijdloos gevoel ook, en zijn daarom belangrijk.

 6. HZdwg

  Het rijtje huisjes dat je op de tweede foto ziet werd beschouwd als het laatste stukje van de Achterstraat, met de hoogste huisnummers van die straat, die volgens het adresboek 1933 liepen tot en met 104.
  Toen ik in het Marinehospitaal werd geboren woonden mijn ouders daar in een van die kleine huisjes, Achterstraat 100.

  1. Judge X

   Mogelijk vergist u zich HZdwg.
   Als u het Havenplein opzoekt in het adresboek van 1933,dan is Hotel Den Burg gevestigd op nr. 20 (met 13 geregistreerde personen) en Het Veerhuis op nr. 21 (met 2 personen).
   Daarna loopt de nummering rechts van Het Veerhuis door met de nrs. 24 t/m 27,wat overeen komt met het aantal panden dat daar nog staat tot aan de zeedijk.(zie de eerste link van Hotmail 2)

   1. HZdwg

    Op mijn geboortekaartje van 1933 staat Achterstraat 100. Maar we hebben al eerder in die jaren (zie discussie Kruisweg) wat slordigheid met de adressering geconstateerd.
    Mijn ouders van 100 en de buren van 99 die in net zo´n huisje woonden, waarschijnlijk die twee witte, waren in die tijd zo dikke vrienden dat zij en mijn ouders daarna twee keer samen verhuisd zijn en telkens weer naast elkaar zijn gaan wonen. Later is helaas de viendschap aanzienlijk bekoeld, omdat mijn vader toen een eigen bedrijfje was begonnen, personeel in dienst had en winst maakte: grote zonden volgens de leer die de Reijs aanhingen, een soort communisten. Overigens lieve mensen, voor mij Tante en Oom, mooie herinnering uit mijn jonge jaren.

    1. Judge X

     Met het gegeven van Hotmail 2 erbij,kan ik mij voorstellen dat de omnummering voor de betrokken bewoners een onwelkome verrassing was,ivm adreswijziging en de postbezorging.
     Maar omdat men elkaar kende zal het laatste wel weinig problemen hebben opgeleverd.
     De behanger en z’n buren verhuisden dus zonder zich te verplaatsen,van een straat naar een plein. 😉
     Dit zou zich dus op de Kruisweg ook hebben kunnen voordoen (het Molenerf had ook zoiets ).

     1. Hotmail 2

      Uit het adresboek van 1902 blijkt dat het stukje(achterstraat) nooit achterstraat is geweest maar Hoofdgracht. Hotel Den Burg was no.9. Daarna kreeg je op dat rijtje nog 8,5,4,3,2,1.
      JFSmit,Hoofdgracht 8, texels en wieringer veerhuis en Wed. L Smit, Hoofdgracht 5, stalhouderij.
      Dus Hans heeft om de hoek gewoond tegenover wierhoofd.

     2. HZdwg

      Zie de link naar het Peperhuisje van Hotmail, en dan de luchtfoto anno 1925. En dan heb ik ook nog de mondelinge overlevering.

     3. Judge X

      Nou het was even zoeken,passen en meten Hotmail 2,maar ik kan uw conclusie betreffende 1902 niet ontkrachten.
      Wat ook vreemd is,het adresboek 1902 geeft aan dat de Achterstraat eindigde op nr. 71a,mogelijk was er toen dus nog niet door gebouwd tot voor batterij Wierhoofd en Havenplein bestond blijkbaar nog niet,want die wordt in dit adresboek nergens genoemd.
      Later(1930) heeft men de nummering dus – zoals u eerder zei – veranderd; waarschijnlijk door het creëren van het Havenplein (dat heb ik nog niet nagetrokken).
      Laten we niet vergeten dat er wel 30 jaar zit tussen 71a en het geboortekaartje van HZdwg en dan kan er veel veranderen.
      En ik dacht nog wel dat we het jaar met de laatste afgestoft,rustig konden afsluiten. 🙂

 7. Skriks

  Tjonge, wat heb ik met veel plezier naar al jullie bij elkaar gezochte foto´s en tekst gekeken…Het gaat weer leven daar, die kale vlakte van Lands End krijgt zijn gezicht weer terug in mijn geest.
  Ik kon me de oude aanlegsteiger én de boot van de Teso nog herinneren van een schoolreisje maar het voegt wel wat toe wanneer je de oude foto´s terugziet.
  Vaak gevist ook tegenover het peperhuisje (en autoruiten gewassen bij de Texelse boot…), leuk om ook eens een foto van de binnenkant te zien trouwens, hoe saai ook..
  Vraag ik me nog af dat fort Harssens wat op één van de foto´s gebouwd wordt, ligt dat ergens aan de nieuwe haven, bestaat dat nog?
  Zijn er onder de dijk nog fundamenten van Wierhoofd en Oost-batterij, van welke ik trouwens ook geen notie van had.
  Wat ongelooflijk zonde dat dit verloren is gegaan, dat gevoel beklijft, wanneer je naar de ´karhandelaar´op de ansichtkaart kijkt, vooral vanuit dat prachtige perspectief, het ziet er bijna knus uit!
  Ook het Duitse woord ´Ansicht(post)karte´ krijgt hierdoor een andere waarde, maar dat is grappig bedoeld.
  Nogmaals bedankt voor het inbrengen van de foto´s.

 8. Fred

  Skriks, Als je op de haven bij het peperhuisje staat, dan zie je aan de overkant de nieuwe verkeerstoren . Die is boven op het oude fort Harsens gebouwd. Je kan dat bereiken via de weg tegen over het KIM, of via het TESO terrein.

 9. Judge X

  Op foto 1 meen ik inderdaad het woord ‘STALHOUDERIJ’ te kunnen lezen; waar op foto 2 nog de twee laatste letters te zien zijn namelijk een N en een C.
  Vermoedelijk is de ‘C’ echter een G en het woord op dat moment veranderd in ‘STALLING’.
  Het adresboek van 1933 bevat namelijk een advertentie van Hotel Den Burg waarin vermeldt wordt dat het hotel de beschikking heeft over een ‘moderne garage voor 30 auto’s’,terwijl men daarnaast ook luxe auto’s verhuurt.
  Maar misschien kan iemand er iets anders bij bedenken?

  1. Willem J. Sloot

   Op foto 1 staat ook volgens mij het woord “Stalhouderij” te lezen alleen lijkt foto 1 mij een stuk ouder dan foto 2 deze lijkt mij van vlak voor de oorlog. Er zijn nogal wat foto’s van Hotel Den Burg gemaakt alleen niet zoveel van het stukje naar de dijk toe. Toch maar even op zoek gaan naar de beide teksten op de gevel.

   1. Hotmail 2

    De stalhouderij is opgehouden in 1916 gezien de algehele verkoop(HC 25 november 1916).
    Het is als straat “Havenplein” begonnen in 1930. Daarvoor was het Hoofdgracht en vanaf nr 20a, hoek Paleissteeg is men toen begonnen met nr 1 richting Wierhoofd tot hoek Achterstraat.

 10. strandloper

  In het adresboek van 1924 wordt als hoogste nummer van de Achterstraat nummer 89 weergegeven met de bewoners H. Looy en W. v.d. Veen. Het adresboek van 1933 gaat tot nummer 104 bewoond door mej. I. Smit. Dat is dan waarschijnlijk de woning direct naast hotel Den Burg. Daarvoor zijn genoterrd de nummers 97 t/m 100 respectievelijk bewoond door H. Looy – G. Rey en J. Zuidweg en P.K. Schipper.
  Hotel Den Burg en de directe omgeving zijn tweemaal door bombardementen getroffen. De eerste keer door de Luftwaffe en de tweede keer op 13 april 1945 door de RAF.
  De nummers 98 tot en met 100 zijn zonder vergunning gesloopt met datum onbekend (volgens regionaal archief Alkmaar).

  Op plattegronden van weleer wordt het stukje straat (laten we zeggen het stukje straat van Hans Zuidweg) consequent Achterstraat genoemd en het stukje voor Hotel Den Burg als Havenplein. Het stuk waar daadwerkelijk een plein lag na de lichte buiging aan het eind van de Hoofdgracht. Tot de buiging liep dan de Hoofdgracht. Havenplein komt niet als straatnaam naar voren in de geraadpleegde adresboeken.

  Volgende link geeft weer een ander beeld van Hotel Den Burg http://megacarta.com/wp-content/uploads/0129.jpg

  Misschien heeft Judge nu toch nog een onrustig begin van 2017

  1. Hotmail 2

   strandloper, zoals ik al eerder aangaf is de omnummering geschied in 1930, zie; https://kranten.archiefalkmaar.nl/issue/HC/1930-11-22/edition/0/page/21
   Dat de nummering Achterstraat tot 89 liep en later tot 104 komt omdat alle a,b,c,d,e en f aanduidingen er uit gehaald zijn. Havenplein als straatnaam begint in 1930.
   De Fam. Zuidweg is 14-7-1932 komen wonen op Achterstraat 100 en op 3-7-1934 verhuist naar de Fazantenstraat 27. In de tussen tijd is op 10-11-1933 onze bekende HZdwg geboren.

   1. strandloper

    Ja, echter in het adresboek van 1924 komen de lettertoevoegingen niet meer voor. In de adresboeken van 1887 en 1906 nog wel.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468