DHA-A leader
DHA-A leader

508 – Het zoölogisch station

Den Helder – Eigenlijk heel treurig dat het in onze stad een zeldzaamheid is dat een gebouw het in de oorspronkelijke staat zo’n honderd jaar uithoudt. Meestal is het een kwestie van verdwijnen voor er van een eeuwfeest sprake kan zijn.

Over het jaar 1890 zegt onze stadshistorie onder meer: “Het Zoölogisch Station aan de Buitenhaven is ingewijd. Later wordt hieraan toegevoegd een laboratorium voor Noordzee-onderzoek”. Omdat dit gebouw voor heel veel Nieuwediepers zo kenmerkend was, laat ik u nog eens zien hoe mooi het daar aan de Buitenhaven was. Deze foto werd gemaakt toen het Zoölogisch station precies vijf jaar oud was, namelijk in 1895.

Zoals te zien deed het groen het op die dikwijls gure plek uitzonderlijk goed. Toen deze afbeelding door de fotograaf gemaakt werd was het volop zomer, je ziet het wel aan de kleding en zelfs op het balkon van de woning van directeur Cato, Paulus, Peronius Hoek genoot het hele gezin van de zomerlucht en poseerde gelijkertijd voor de fotograaf. En rechts op de hoek zien we nog net het vroegere Loodswezen en Douanegebouw, wat overigens gelukkig met een nieuwe bestemming nog steeds deel uitmaakt van de Buitenhaven.

En via de achterzijde van het Zoölogisch station wordt ons ook nog een blik gegund op een deel van de statige huizen van het Ankerpark! Dit is nou echt een afbeelding waar menigeen denk ik zeer dierbare jeugdherinneringen bij krijgt.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

7 reacties

 1. Joko46

  Een prachtige foto van een vaste bezoekplek in onze jeugdige omzwervingen.
  Altijd interessant om even binnen te wippen!
  Ach ja, Den Helder, stad van de gesloopte herinneringen.
  Bedankt voor de mooie foto Cees.

 2. Willem J. Sloot

  Regelmatig liepen wij als jonge knullen het rondje Buitenhaven. Vanuit de Sluisdijkbuurt via de Weststraat en de kluft achter de kweekschool de dijk op. Dan was het aan de waterkant “pleieren” met platte stenen en wie de meeste stuiters had was de winnaar. Langs de steigers van de Texelse boot en kijken hoe de laatste auto op de Dageraad werd “gepropt”. Vervolgens over de brug bij de zeedoksluit met zijn vier torens en soms werd er gespeeld in het draaimechaniek van de brug. Wel uitkijken geblazen want de tandwielen zaten vol met dat rode vet. Over het bruggetje van de sluis v/h boerenverdriet en als er iemand wat kleingeld bij zich had werd er opgestoken bij de kleine kiosk links in het bossie bij het Loodswezen. Daarna nog even spelen op de boeien naast het loodswezen en dan rap naar het Zoölogisch Station waar je aan de rechterzijde naar binnen kon. Daar stond een grote betonnen bak met allerlei dieren die in de Noordzee leefden. Dat was enorm fascinerend waardoor regelmatig de tijd werd vergeten. Dan was het rap via het Ankerpark en Zuidstraat weer terug naar de Sluisdijkbuurt. Achter het veld van Zeemacht lagen steigerpalen (dukdalven) en daar hebben wij menigmaal een leren knikker met binnenbal en veter opgeduikeld welke binnen een poep en een scheet totaal versleten raakte op “ons” speelterrein in de Goverstraat.

 3. Hijneken

  Wanneer er bij mijn vader aan boord (de oude HD 180) bijzondere vissen werden gevangen werden die altijd naar het instituut gebracht. Ze waren er blij mee.

 4. Hotmail 2

  (bron)De geschiedenis van het Zoölogisch Station
  der Nederlandse Dierkundige Vereniging,
  1876- 1945
  door
  Ab Dral

  De bouw ervan werd bij de aanbesteding op 18 april 1889 in
  hotel “Den Burg” te Nieuwediep gegund aan een Dordtse
  aannemer voor een bedrag van ƒ16.600,–. In mei werd een
  contract bekrachtigd, waarbij de regering aan de vereniging
  een stuk grond van 1247 m2 aan de Havendijk te
  Nieuwediep voor 50 jaar in erfpacht afstond “tegen eene
  jaarlijksche recognitie van f l , — Onmiddellijk werd
  m et de bouw begonnen en in augustus, voor de eerste regen
  kwam, was het gebouw al onder de kap

 5. Skriks

  Ook ik herinner me precies die fascinatie die door W.J.Sloot zo mooi beschreven wordt.
  Veel vrije uurtjes heb ik daar door gebracht, ik zie die bak ´met borrelgeluiden alom´ nog zo voor me.
  Vooral die ´toegankelijkheid, voor een kind, van alles om hem heen´ in die tijd, lijkt nu welhaast voor altijd verdwenen.
  Wanneer is dat gebouw gesloopt eigenlijk?
  Echt, ik kan bijna niet geloven dat al die prachtige gebouwen ´over het hoofd´ zijn gezien
  Modernisering en geldzucht denk ik, in de zin van kosten besparen tijdens projecten dan, en dingen moeten efficiënt zijn in de koude contreien hè…
  Aan de kant van het Muziekgebouw aan het IJ in A´dam staat ook nog een rijtje oude pakhuizen en herenhuizen, het staat er wat verloren bij maar ademt de geest van vroeger nog een beetje.
  Maar ja, in ieder geval weet ik dan tenminste zeker dat dit gebouw in Den Helder niet weggebombardeerd is zoals me bij het prachtige gebouw aan het Havenplein overkwam..ik ben ´van na de oorlog´.

 6. strandloper

  Ja geweldig dat Zoölogisch station. Wij deden dat net als de heer Sloot ook regelmatig aan op onze rondes. Het leukste vond ik om je vinger in een zeeanomoon te doen waarop hij je vinger omsloot om hem “op te eten”. Een medewerker in een lange witte jas van het station liep regelmatig door de ruimte met de grote betonnen bakken en beantwoordde dan de vragen die je had en vertelde daar vaak nog iets interessants bij. Heel leuk.

 7. Judge X

  De openingszin doet mij terugdenken aan die van afgestoft 467 Cees Rondél.
  In plaats van vergane glorie,verdwenen glorie en ik denk dat we met dat laatste in Den Helder ondertussen wel een score hebben van 90%.
  Nog een goed 2017 toegewenst en het zou fantastisch zijn als dit begon met uw uitverkiezing tot ‘Jutter van het jaar’ op deze avond; veel succes dus !

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468