DHA-A leader
DHA-A leader

509 – Vakschool voor meisjes

Den Helder – Voor degenen die onze stad niet van nabij kenden moet dit “gezicht op de Vakschool en de R.K. School – Helder”, dat in 1926 aan een rondgang over de wereld begon, wel wat vraagtekens oproepen. Wat was nou de ene of de andere school? Kennelijk ging uitgever Prins van het standpunt uit dat er af en toe wat te raden moest overblijven.

Voor de op bijna 53 graden noorderbreedte geborenen en getogenen maakt deze ansichtkaart een aantal zaken duidelijk. En wel dat vitaliteit van het rijke Roomse leven mede gestalte had gekregen door de bouw van een aantal scholen in de onmiddellijke nabijheid van het stadscentrum. Vervolgens dat eindelijk het vrouwelijke deel van onze opgroeiende jeugd de gelegenheid werd geboden om zich op de Vakschool – door spotters ‘Spinazieacademie’ genoemd – in veel opzichten te bekwamen.

Tenslotte kan worden waargenomen dat de nu als ‘dure straat’ bekend staande Javastraat er in alle opzichten nog heel eenzaam bijlag, bezet met het overbekende rijtje volkshuisvestingwoningen en hier en daar een particuliere optrek dat er, volgens de geldende normen, echt wel wezen mocht. En boven dit alles verhief zich de watertoren als een statige pion op een schaakbord. En eigenlijk heeft de watertoren die status nog steeds anno 2017.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

4 reacties

 1. Skriks

  Ja, die Rooms Katholieke enclaves, tot in Groningen toe.
  Minimaal in onze regio met twee kleine kerkjes vertegenwoordigd, waaronder de prachtige Petrus en Paulus kerk aan de kerkgracht, voortgekomen uit een schuilkerk.
  Het woord enclave is Den Helder tijdens de bouw van die kerk niet echt waard, van vitaliteit was dan ook, naar mijn mening, maar in geringe mate sprake..
  Breezand staat op Wikipedia vermeld als enclave maar daar was ik zelf nu echt nooit opgekomen, de Katholieken zijn daar wellicht doodongelukkig, soberheid is er troef.
  Ik zou zeggen een RK kerk én een carnavalsvereniging dát begint op een enclave te lijken, maar daarvoor moet je ´zakken´ naar Noordwijkerhout, die hebben dan ook de ´Keiebijters´..wat daar zorgt voor veel vertier.
  Het soort van vertier dat mij persoonlijk gestolen kan worden.

 2. Bodelo

  Dit is nu typisch zo’n plaatje waar je de huidige tijd “tegenaan” kunt hangen (zoek de verschillen).

  1. Judge X

   Ja inderdaad,de verschillen zoeken lijkt mij wel iets voor penningmeester ‘Laurens’,lekker simpel en veel resultaat. 🙂

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468