DHA-A leader
DHA-A leader

512 – Kanaalweg

Den Helder – Deze ansichtkaart van de Kanaalweg is denk ik zo begin jaren veertig van de vorige eeuw op de op de markt gebracht. Het is een uitgave van de firma P. Hoogenbosch, eens aan de Zuidstraat handelende in papierwaren en schrijfbehoeften.

Kennelijk is deze afbeelding gemaakt op een heerlijke voorjaarsochtend. De twee heren, die tegen het hekwerk van de Mosterdbrug hun praatje houden, genieten evenveel van het zonnetje als de eenzame wandelaar en de man op de transportfiets. Maar het meest interessant is hier toch wel de kijk die ons wordt geboden op ‘t ‘Casino’, dat breeduit het Helderse publiek uitnodigt tot het bezoeken van een concert door de Don Kozakken.

Opvallend is voorts hoe keurig de wallekanten zijn onderhouden en hoe intensief nog de handelsscheepvaart was in dit deel van het Helders kanaal tot aan de nieuwe Postbrug toe. Dat er heel wat middenstanders aan de Kanaalweg een boterham wisten te verdienen is af te leiden aan het grote aantal zonneschermen dat moest worden neergelaten om de handelswaar tegen het zonnetje te beschermen. De roomse kerk, links op de achtergrond, maakt het stadsbeeld volledig, evenals de hier en daar neergezette fietsen waar – behalve de eigenaar dan – verder niemand naar omkeek.

Alleen wanneer onze politie puur actief was kon het wel eens gebeuren, dat je je karretje wegens onbeheerd achterlaten kwijt was. Maar in de regel had je daar overdag echt geen last van.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

16 reacties

 1. Fred

  Prachtige foto van een stuk vergane glorie. In mijn tijd , stond dit er al niet meer. Toen was het een kale vlakte met een vrij uitzicht op fort Navgis wat hier op deze foto achter ligt. Het fort met de grote radar torens en even verder het oude postkantoor allemaal in en tegen de dijk gebouwd. De kale vlakte , ontstaan door sloop van dit stukje historie , werd gebruikt voor de jaarlijkse grote kermis. Ook heeft op dit stukje grond nog de Volkswagengarage van de Firma Hoyink gestaan. Nu staan er Flatgebouwen welke nooit aan de uitstraling van deze foto kunnen beantwoorden, hoe mooi ze ook wel of niet zijn. Goed voor de stadvernieuwers om eens goed te kijken , wat er was en verloren is gegaan , en niet zomaar blindelings alles wat in de weg staat voor nieuwbouw weg te slopen. De fotograaf van deze prachtige plaat, staat met zijn rug naar de bocht in de Molengracht/Kanaalweg. daarvan, heeft enige tijd geleden hier een foto van gestaan toe men de panden op deze foto aan het slopen waren.

 2. HZdwg

  Door die fiets kwam bij mij opeens de herinnering tevoorschijn aan iets waar de politie het in die tijd druk mee had: het zogenoemde fietsplaatje, stukje geelkoper gewikkeld om de stuurstang.
  Strafbaar feit was “het op den openbaren weg berijden van een rijwiel dat niet voorzien is van het vereischte en volgens de voorschriften bevestigde belastingmerk”. Zoals het hier staat was er niets strafbaars aan een rijwiel zonder dat belastingmerk zolang er niet op gereden werd, maar of de politie van die dagen, die nogal streng en autoritair was, het ook zo interpreteerde is de vraag.
  Het fietsplaatje is in gebruik geweest vanaf 1924 en afgeschaft in 1941. Je kocht ze op het postkantoor, was een jaar geldig, kostte 2,50. Voor veel mensen in die tijd was dat meer dan een week huur. Kostwinners met laag inkomen die meer dan een half uur van hun werk woonden hadden recht op een gratis plaatje. Dat die gratis plaatjes als zodanig herkenbaar waren, er was een gaatje in gemaakt, lees ik, werd als nogal vernederend ervaren.
  Het koper van de niet meer geldige plaatjes had nog een beetje waarde en werd ingezameld voor de tbc-bestrijding. Maar toen ze werden afgeschaft was het bezettingstijd en toen was je verplicht al je koper in te leveren voor de Duitse oorlogsindustrie, materiaal voor onder andere granaathulzen. Daar vielen toen ook de fietsplaatjes onder.

  1. Fred

   Grappig Hans dat je daar over begint. Ik heb nog zo’n RWB plaatje in mijn bezit zonder gaatje uit 1927. Echter, deze plaatjes zijn inderdaad van koper , maar zo flinterdun , dat je daar zowat een vrachtwagen lading van nodig hebt voor èèn granaathuls.

   1. HZdwg

    Er waren toch blijkbaar dienstkloppers, ik las daarover, die bekeuringen uitdeelden voor het niet inleveren.

 3. Willem J. Sloot

  Cees stelt dat deze foto weleens genomen zou kunnen zijn in het voorjaar van 1940. Dan vraag je je eigen af of de mensen op de foto zich bewust waren van het feit dat alles er over korte tijd heel anders uit zou gaan zien. Tijdens de foto ziet alles er nog vredig en goed onderhouden uit. Voor zover ik weet werd dit gebied al snel “spergebied” en zelfs op last van de bezetter geheel (op enkele panden na) in 1943 gesloopt. In het boek “Burgers van Den Helder” van Anthony van Kampen staat omschreven wat het slopen en afvoeren van het puin zoal gekost heeft en welke aannemers zich met deze mega klus bezig hielden. Ik vind het nog altijd een trieste zaak dat daar menig Helderse namen tussen zaten.

 4. Skriks

  Ja, @ Fred, die dijkverhoging hè, die was enorm ingrijpend. Ik herinner me het paviljoen op de dijk bij Huisduinen, de schietende kanonnen van Erfprins waarvan de munitie ´sleuven achterliet´…aan de bovenkant van de dijk, het buitendijkse zwembad, en het zoute? water van het binnenbad dat 3cm…koud was…
  En dan nog de feestjes, eerst in huis Tijdverdrijf en later in Dodo…..tot groot ongenoegen van mijn ouders..
  Ook de kermis die vroeger achter de dijk was herinner ik me ook nog goed (ik was liefhebber) en ook de oude betonnen muur van de oude dijk die een paar meter recht omhoog liep. Ik logeerde wel eens op de hoek van de Rijkersstraat en de Duitstraat en liep dan zo de oude dijk op om precies aan de bovenkant van die muur een vuurtje te stoken om mosselen te garen…
  Ik denk er net zo over hoor @Fred, al die vernieuwingsdrift, gelukkig leeft de Mosterdbrug nog…

  1. Fred

   Daar waar jij vanaf de Klaas Duitstraat de dijk op ging, zat vroeger Fortje vismarkt. Daar zaten toen ook padvinders en het Rijkswaterstaat terrein naast de windwijzer. En ja het pierebadje, inderdaad die 3 cm koud ,met de badmeesters Band En Groot. Het zwembad op de dijk met Gielis Kwinkelenberg. Mijn Hele jeugd ligt daar. Ik heb de moffengeschutsbunkers die tot aan kaaphoofd bij huisduinen stonden ook nog meegemaakt en in gespeeld tot zij werden opgeblazen door de firma Kruk uit Beverwijk. En ja de kanonnen op het zeefront van Erfprins , dat kon goed tekeer gaan de ramen stonden in hun sponningen te trillen zulke zware klappen zaten er tussen. De granaten vlogen tussen de zeehonden op de razendebol door en die lieten zich daardoor niet wegjagen. nu mag je daar nog geen scheet laten. De Mosterdbrug, is vernieuwd, gelukkig hebben zij het gehele model van de brug het zelfde gehouden. Ik denk nog vaak aan die tijd terug , ik heb heel oud Denhelder zien opbouwen, ik woonde er midden in. En al mijn jeugd kameraadjes woonden daar , enkele zie ik nog weleens en van sommige weet ik wat ze geworden zijn tot Burgemeester aan toe.

 5. Skriks

  @ Fred, tjonge, dat herinneringsvermogen van jou, vooral van namen.. gaat dat van mij ver te boven..en…je leeftijd ook, schiet me plots te binnen, wat dat feit dus nog bijzonderder maakt.
  Het geheugen gaat zijn eigen weg.
  Ja, dat was flink om-fietsen op het Schapendijkje, wanneer de boel afgesloten was, maar meestal, wanneer ze eenmaal begonnen waren, was je op het gehoor gewaarschuwd.
  Daar had je bij de grote Kaap (iets ten zuiden er van) minder last van, daar heb ik zelf nog achter de punt 50 , mét lichtspoor gelukkig…, gezeten. Daar werd alleen het strand afgezet.
  Veel zeehonden waren er niet meer in mijn jeugd Fred, ik herinner me een getal van 650 in de gehele Waddenzee uit mijn schooltijd..een dieptepunt.
  Nu is het met de ´zoute´ vis maar mager op het strand, puit-aaltjes en bot..ik denk te weten wie daar verantwoordelijk voor zijn:).
  Palingen des te meer trouwens toen de oude dijk er nog was, het krioelde er van, ik viste veel rond Erfprins en aan aan de Verfailleweg, ook in de Doggersvaart en weekeinden lang op het strand natuurlijk.
  Niet burgemeester van Den Helder denk ik…;) die oude kameraden van jou.
  Over ´scheten´ wil ik het sinds een reactie kort geleden alhier maar niet meer hebben…je weet maar nooit wie er luistert…

  1. strandloper

   Aha Skriks, ik heb je wel gehoord hoor. Ik stond weer met mijn oor tegen de deur en Fred heeft natuurlijk gelijk. Je hoeft in dat gebied maar een floep te laten en de rapen zijn gaar.
   Van een vorige generatie heb ik gehoord, dat de Kanaalweg ook een flaneergebied was op de zaterdagavond. Die winkels waren toen tot 22:00 uur open.

 6. Fred

  Die burgemeester ? Zegt de naam Gertjan Nijpels je iets ? Dat was mijn buurjongen van het Helden der Zeeplein/ Th Rijkersstraat. En de visstand? Mijn vafer en ik hadden een vlet op de dijk en waren meer van de Makrelen.

  1. Fred

   En mijn leeftijd ? die heeft inmiddels sinds kort de AOW en de pensioen gerechtigde leeftijd bereikt.

 7. Skriks

  @ Fred, klopt!, ik herinner me dat Nijpels banden met Den Helder had.
  Je bent toch wel écht bevoorrecht geweest in je jeugd met een vlet voor op zee…, mijn achterburen hebben me ooit meegenomen met een zeilboot naar het Amstelmeer, Zeilstra heetten ze, what´s in a name…, verder kwam ik niet met een echte boot.
  Ik had daarentegen een rubberbootje waarmee ik de halve stad door peddelde, en maar duwen tegen het betonnen plafond van de duikers om in de volgende sloot te geraken…
  Scholletjes ´viste´ ik ook zo nu en dan ook ´van de straat´, bij de visafslag.
  Wanneer de ruimen ´leeg´ gehesen werden, dan gleed er regelmatig wat van de kisten af, ik herinner me dat nog zo goed, het maakte diepe indruk op me, dat hele ´vis-gebeuren´.
  En die makrelen hè, ik had een vriend in Huisduinen en bij hem in de achtertuin rookten we eens zelf gevangen makreel (en ook geep, was minder lekker)in een oliedrum, ik vind het echt onweerstaanbaar, gerookte makreel.
  Dit begint door mijn schrijfgedrag op een forum te lijken Fred, en dat is het natuurlijk niet…
  Maar ja, wanneer je zo´n mooie nostalgische foto bekijkt dan vechten herinneringen om voorrang, ik hoopt dat de redactie het me vergeeft…:)
  Oh, ja, ´schaatsen op de Kerkgracht´, daar startte ik graag bij het Helden der zee plein, aan het begin van de Kanaalweg woonde zo´n prachtig mooi meisje met lang blond haar, uit mijn klas, en maar hopen dat ze een keer naar buiten kwam…

  1. Hijneken

   Ik geniet van uw schrijfsels en lees ze doorgaans altijd!
   .
   Doorgaan, vooral doorgaan!

 8. Skriks

  Dank U,@Hijneken!
  Helaas heb ik een weekje geen WiFi…Maar door ga ik zeker, ik beleef bijna meer plezier aan taal op schrift dan aan een gesprek, nou ja, evenveel dan.., maar anders, U begrijpt wat ik bedoel.

  @ Fred, ja, die namen hè, daar hadden we het eerder al over..
  Geen ‘Been’.. in ieder geval, ze moet zo’n 7 a 8 jaar jonger dan jij geweest zijn, en ze is in het onderwijs terecht gekomen.
  Verder herinner ik me haar naam…zelfs..
  niet meer, wel haar geur, stem, uiterlijk natuurlijk, de elegantie vooral (ja dat kan op die leeftijd).., en mijn fantasiën.., alleen de brave dan, we waren jong.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468