DHA-A leader
DHA-A leader

Gezonde Korte Ketens verbindt agrifood-ondernemers en zorg

Den Helder – Noord-Holland heeft vanaf 14 februari de primeur van het nieuwe praktijkprogramma van stichting Diverzio: Gezonde Korte Ketens. Dit wordt uitgerold samen met de Rabobanken Alkmaar en omgeving, Kop van Noord-Holland en West-Friesland.

Het programma is gericht op agrifood-ondernemers, die hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties in de regio willen brengen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten en cliënten in de volle breedte van de zorg. Het programma wordt aangeboden in samenwerking met Atlantis Handelshuis BV, GreenPort Noord-Holland Noord, gemeenten en de provincie Noord-Holland.

Met het programma Gezonde Korte Ketens worden telers en kwekers in contact gebracht met regionale afnemers en ontvangen een goede prijs voor hun eerlijke producten. De zorgorganisaties kunnen hun kwetsbare doelgroepen een gezondere en lekkerder maaltijd bieden, met herkenbare smaken uit eigen streek.

Mooie opstap
De regionale Rabobanken in Noord-Holland dragen hier graag hun steentje aan bij. “Ik zie bij veel ondernemers duurzame initiatieven ontstaan, maar door gebrek aan tijd, geld of de juiste contacten komen ze niet van de grond. Dit programma biedt een mooie opstap”, stelt Mirjam Bus, manager Food & Agri bij Rabobank West-Friesland. Dat het programma juist in Noord-Holland start is ook geen toeval. “Onze agribusiness is de groene apotheker van Nederland en misschien wel van de wereld”, aldus Jacques Dekker, strategisch adviseur van Diverzio.

Het programma Gezonde Korte Ketens bestaat uit vier Masterclasses, op 14 februari, 15 maart, 12 april en 11 mei. Daarin leren ondernemers uit de agri- en foodbusiness (telers, boeren, verwerkers en distributiepartners) hoe ze een rendabele lokale of regionale afzet tot stand kunnen brengen. Theorie en praktijk komen samen in de bijeenkomsten. Zo worden motivatie en ervaringen gedeeld, maar wordt bijvoorbeeld ook gewerkt aan praktische doelen en aan oplossingen voor mogelijke knelpunten.

Er wordt toegewerkt naar een realistische businesscase. Daarbij wordt stil gestaan bij zaken als marketing, verkoop, verpakking en logistiek. In de afsluitende bijeenkomst krijgen de deelnemers gelegenheid hun plannen en producten voor te leggen aan inkopers van zorgorganisaties en -klanten.

Gratis deelname
Deelname aan dit teler made programma is helemaal gratis. Er is plek voor enkele tientallen agrifood-ondernemers. Van hen wordt wél verwacht dat ze actief en betrokken aan het programma deelnemen. Ze krijgen daarbij persoonlijke ondersteuning en begeleiding. “Korte ketens van telers naar zorgorganisaties zijn goed voor milieu, mens en onze regionale economie”, onderstreept Mike Venekamp van Atlantis Handelshuis BV nog maar eens.

Gezonde Korte Ketens start op 14 februari. Aanmelden: zo snel mogelijk en liefst voor 1 februari via info@diverzio.nl De folder met meer informatie is te vinden op www.diverzio.nl.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Onder ‘Redactie DHA’ staan berichten over DHA zelf, persberichten en dergelijke.

Lees ook:

1 reactie

 1. Skriks

  Masterclasses, realistische business cases… mijn ervaring is dat wanneer dit soort terminologieën worden vermeld in samenhang met een bank als sponsor..het ongelooflijk oppassen geblazen wordt…
  Nee, dan maar liever Peter Zuurbier van de Kookzorg in Alkmaar!!
  Erg goedkoop, supervers, keurig op tijd aan huis geleverd, grote keuze én…wanneer je belt krijg je hem bijna altijd ZÉLF aan de telefoon.
  Geen menu, geen keuzetoetsen, geen opname van gesprekken, geen wachttijd, geen 0900 nummer, geen ÁLLE…medewerkers zijn helaas…, gewóón Peter Zuurbier aan de telefoon terwijl hij staat te koken en weet U, er is dus helemaal geen opgetuigde bancaire organisatie nodig, Peter doet alles zelf….
  Ook is hij graag bereid zijn kennis te delen met iemand die zijn ideeën in zijn eigen woonplaats wil uitvoeren.
  Voordelen? Nieuwe bedrijvigheid zonder teveel bancaire belasting… en de maker van Uw maaltijd krijgt weer een gezicht!

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468