DHA-A leader
DHA-A leader

Maarten Noot nieuwe Jutter van het jaar

Den Helder – Maarten Noot (66) is uitgeroepen tot de nieuwe Jutter van het Jaar. Dat is maandagavond bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Die werd dit jaar gehouden in de Stadshal van de schouwburg.

Noot heeft zich jarenlang belangeloos ingezet voor het behoud van de Helderse geschiedenis. Dat deed hij als penningmeester, voorzitter en als lid van de Helderse Historische Vereniging (HHV). Hij staat hierdoor bekend als een autoriteit op het geschied van de Helderse Historie.

Hij houdt lezingen en geeft presentaties en rondleidingen. Hij is eindredacteur van artikelen die verschijnen in het kwartaalblad ‘Levend Verleden’ van de HHV, en van diverse boeken over de geschiedenis van Den Helder of over een gebeurtenis in onze stad. Voorts heeft hij zich ingespannen voor digitalisering van de archieven en een website, zodat de historische informatie voor iedereen vindbaar is. Hiermee promoot hij Den Helder niet alleen onder de inwoners van de stad, maar ook ver daar buiten.

KNRM
Daarnaast zet hij zich al vele jaren als secretaris in voor de KNRM, station Den Helder. Hij werkte 25 jaar lang bij het Loodswezen en is de juiste man of de juiste plek als een mens of schip in nood verkeert.

De verkiezing ‘Jutter van het Jaar’ wordt sinds 1999 gehouden. De titel wordt gegeven aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor Den Helder of de stad op de kaart heeft gezet. Voor de titel ‘Jutter van het Jaar 2016’ waren tien kandidaten voorgedragen. De jury bestaande uit oud-winnaars van deze titel, te weten Linda Beets (2015), Dirk Reitsma (2012) en Fia Smit (2002) had uit de voorgedragen kandidaten binnen vijf minuten een keuze gemaakt, zo liet Reitsma weten.

Foto’s: Willem Melgerd.

DHA-H 468
DHA-H 468

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, persberichten en dergelijke.

Lees ook:

7 reacties

 1. Marinus Vermooten

  Maarten fantastisch. Gefeliciteerd. Je hebt het zeer terecht verdiend. Geniet er maar van. (Marinus Vermooten (Jutter van het jaar 2000)

 2. Bodelo

  Maarten was niet de kandidaat die ik voorgesteld had, maar ……. ik kan niet anders dan toegeven dat hij de eretitel “Jutter van het jaar” meer dan waardig is! Van harte gefeliciteerd.

   1. Bodelo

    Cees had (net als ik) een andere kandidaat voorgesteld. Maar deze “bewaren” we voor volgend jaar!

Reageren is niet meer mogelijk.