DHA-A leader
DHA-A leader

Ron Goossens Low-Budget Stuntman

Den Helder – De makers van de populaire New Kids serie en films brengen een nieuwe productie uit, een film over een stuntman tegen wil en dank. De hoofdrol wordt gespeeld door Tim Haars, die voordat deze film werd geschoten iets moest opofferen: zijn goddelijke fitte lijf! Tim moest 15 kilo aankomen voor zijn rol en schaart zich met deze prestatie onder acteurs als Christian Bale, Robert de Niro, Russell Crowe en Benicio Del Toro. En daar sta je dan, opgegroeid in Maaskantje, toch maar mooi in het rijtje wereldsterren in jouw vak!

In Zundert, we blijven zoals bij de Kids films in Brabant, woont alcohol grootgebruiker Ron Goossens (Haars) met zijn vriendin Angela (Van de Wetering). Ron heeft geen werk, zit regelmatig in het café van zijn maat Peter (van Loon) om een ‘duikbootje’, een variatie op de kopstoot, te nemen. In het leven van Ron gebeurt weinig, behalve dat hij door zijn inname van alcohol ‘keilam’ is, constant.

Onder invloed van al die drank haalt Ron, opgejut door zijn maten, een stunt uit met een auto en een brug. Als hij daarna uit het vlammende wrak weet te ontkomen en al brandend in het water springt, dan heeft Peter een hit op zijn telefoon gefilmd. Het Youtube filmpje gaat viral en Ron Goossens en zeker zijn gevleugelde ‘ik ben keilam’ zijn opeens een begrip in Nederland.

Bo
Manager Berrie Bolwerk (Romeyn) ziet mogelijkheden in de nieuwe stuntman en terwijl Ron daar helemaal geen brood in ziet, wordt hij door omstandigheden gedreven. Zijn Angela blijkt met het halve dorp vreemd te gaan, maar omdat Ron zijn jeugdliefde niet kwijt wil neemt hij haar ‘opdracht’ aan: het versieren van topactrice Bo Maerten (Maerten). Geen eenvoudig klusje, want Bo doet het al met Waldemar Torenstra, is heel afstandelijk en heeft een afkeer van drank en alles wat erbij hoort. Ron Goossens gaat echter bij de film en aan de slag om Angela terug te winnen, met alle gevolgen van dien… en dat zijn er heel wat!

Om maar met het slot van de film in huis te vallen, de makers noemen het zelf in de aftiteling, de film Ron Goossens Low-Budget Stuntman is geen New Kids film. Het is wel even knotsgek, maar de humor is wat minder gedoseerd en in tegenstelling tot de Kids films krijg je als kijker zelfs wat te doen met het ventje Ron. Hij is een wat sneue vertoning, die naar behandeld wordt door mensen die het schijnbaar goed met hem voor hebben. De underdog, die door omstandigheden zo is geworden. Het verwachtingspatroon van een constante stroom humor komt, beetje jammer, niet helemaal uit.

Kleine juweeltjes
Evengoed valt er genoeg te beleven met de stuntman en zitten er veel kleine juweeltjes verstopt in beeld en tekst. Die vaak gebracht worden door de enorme hoeveelheid BN’ers die allemaal kwamen opdraven om mee te spelen. Zo speelt Ron als stuntman in films van Dick Maas, Eddy Terstall, Tim Oliehoek, Thomas Acda en Martin Koolhoven, die allemaal zeer kundig zichzelf spelen. ‘De wraak van Bokito’ en ‘Twelve Years a Zwarte Piet’ zijn creatief bedacht!

Grote bewondering voor Tim Haars, voor zijn metamorfose om in die rol te kruipen en zijn prima acteerwerk. Verder zijn we ondertussen net zo benieuwd naar Zundert als naar Maaskantje, dus men zet Brabant wel op de kaart. Film voor de liefhebbers van het genre, wat mij betreft geen hoogvlieger maar wel hilarisch genoeg voor een cijfer 7 en denk erom, blijven zitten bij de aftiteling. Daar houden we van, als dat ook nog een toetje toe is… oftewel tot en met het einde waar voor je geld!

Regie: Steffen Haars, Flip van der Kuil
Met: Tim Haars, Henry van Loon, Bo Maerten, Michiel Romeyn, Maartje van de Wetering, Waldemar Torenstra, Chris Zegers, Dennie Christian, nog meer BN’ers en zelfs Bonnie St Claire!
Kijkwijzer: 12 jaar

DHA-H 468

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

DHA-B Home468