DHA-A leader
DHA-A leader

XXX Return of Xander Cage 3D

Den Helder – Na vijftien jaar keert Vin Diesel terug, als de doodgewaande Xander Cage, in deel 3 van de Triple X films. De films kenmerken zich door de aanwezigheid van stevige spierballen in spectaculaire stunts en acties. In 2002 begon de film met een van de meest spectaculairste stunts, waarbij Vin Diesel zich met een parachute redt uit een auto die van een hoge brug in de afgrond stort.

Voor deel twee was Diesel niet beschikbaar en werd, als nieuwe kracht van Triple X, de singer songwriter Ice Cube in stelling gebracht. Vaste rol in alle drie de delen is weggelegd voor Samuel L. Jackson die de organisator van het Triple X team speelt. De drie delen hebben elk een andere regisseur. Zo tekent Daniel John Caruso Jr (Disturbia) voor de regie van dit derde deel.

De film start in een eenvoudig restaurant waar Gibbons (Jackson) een gesprek heeft met een nieuwe kandidaat voor zijn Triple X groep. Op hetzelfde moment is een satelliet uit de ruimte onderweg om in de buurt van het restaurant neer te storten. Dit is het einde van Gibbons. In het CIA-kantoor komen kopstukken onder leiding van Jane Mark (Collette) bij elkaar om het satellietincident te bespreken. Als de vergadering bezig is valt een groep terroristen, onder leiding van Xiang (Yen), een specialist in oosterse vechtsporten, binnen om de Doos van Pandora te stelen. Met deze doos zijn de terroristen in staat om de besturing van elk van de 30000 satellieten over te nemen. Daarmee kunnen ze elke stad op de wereld bestoken met neer stortende satellieten. Jane is zwaar onder de indruk van de wijze waarop de snelle operatie plaats vond.

Afdaling
Er is iemand nodig die opgewassen is tegen zo’n geraffineerde bende. Xander Cage, waarvan men dacht dat hij dood was, verblijft vrijwillig in de Dominicaanse Republiek. We zien hem in een TV-mast een kastje stelen. Hij springt met ski’s aan zijn voeten uit de toren en er volgt een spectaculaire afdaling door de sneeuwloze bossen en over rotspartijen. Hij zet zijn tocht met duizelingwekkende vaart voort op een skateboard. Dat alles om de het kastje voor de dorpsbewoners snel op de TV aan te sluiten zodat de zij de voetbalwedstrijd kunnen volgen. Kortom een onbezorgd leventje tot dat Jane hem vindt en overhaalt om mee te helpen om de doos van Pandora terug te halen.

De eigenzinnige Cage wil alleen met zelfgekozen strijders werken. Zo komt de Adele Wolf (Rose, Resident Evil) als scherpschutter, de Torch (McCann , Game of Thrones) als idiote chauffeur en Nicks (Wu, Sweet sixteen) als de populaire DJ en specialist in oosterse vechtsporten in zijn team. De groep gaat ten strijde om de doos van Pandora uit handen van de terroristen te halen. Net als bij de James Bond films worden vernuftige gadgets aangedragen voor onze held. Becky (Dobrev, The Vampire Diaries) is de enigszins naïeve assistent die achter elkaar door ratelt maar wel kennis heeft van techniek en computers. Alle ingrediënten zijn aanwezig om met achtervolgingen en grote gevechten de strijd aan te gaan.

Onverschrokken
Dit derde deel is een herhaling van een veel gebruikt thema. De wereld moet gered worden van slechteriken met een gevaarlijk wapen. Vin Diesel (49) is wel 15 jaar ouder, maar blijft een indrukwekkende spiermassa die onverschrokken elke situatie, wapen en voertuig de baas is. Er zijn weer veel stunts verwerkt. Bijzonder is de achtervolging op de motor die verder gaat op het water en eindigt in de hoge surf golven. We zien de mannen met de motor op water ski’s in de tunnel van omrollend golven surfen.

Voor de vechtscenes zijn diverse snelle sporters ingehuurd. Zo speelt freefighter Michael Bisping (UFC, Ultimate Fighting Championship) tegenstander Hawk en kruipt Martial arts specialist Tony Jaa in de huid van Talon. Deze scenes worden vaak dicht op de actie gefilmd en levert prachtige plaatjes op, maar maakt het af en toe lastig om te volgen. Voor de opnames zijn locaties in de Dominicaanse Republiek, de Filipijnen, Londen, Miami en Canada gebruikt. Voor humor is ook plaats ingeruimd. Cage gaat terug naar Londen om zijn bontjas uit deel een op te halen en weet op originele wijze de aangeboden soldaten voor zijn team te lozen. Ondanks het wat dunne verhaal is de film zeker geschikt voor een avondje ongecompliceerd actie kijken. Het einde geeft een duidelijke opening voor een vervolg waar we waarschijnlijk geen jaren op hoeven te wachten. De film bracht 75 bezoekers naar Bier, Burgers & Blockbuster avond (BBB).

Regie: D.J. Caruso
Met: Vin Diesel, Samuel L. Jackson, Donnie Yen, Toni Collette, Ruby Rose, Rory McCann, Nina Dobrev, Tony Jaa, Kris Wu, Deepika Padukone, Hermoine Corfield, Michael Bisping
Kijkwijzer: 12 jaar

DHA-H 468

Over de schrijver:

Ad is sinds zomer 2016 verbonden aan Den Helder Actueel. Hij is de vaste vervanger van filmrecensent Jo en maakt reportages van leuke evenementen in onze mooie stad.

Lees ook:

DHA-B Home468