DHA-A leader
DHA-A leader

516 – Sibo

Den Helder – Ik weet niet hoe het bij u gesteld is, maar bij ons leeft tegenwoordig een gevoel van niet dat het vroeger beter was, maar wel dat je vroeger meer contact had met de middenstanders die hun waren nog op de man af verkochten. Een simpel voorbeeld, vorige week heb ik stad en land afgelopen voor een sproeikop op de kraan boven de gootsteen, ik werd van de één naar de andere zaak door verwezen!

Tegenwoordig zijn we verwend, als je iets nodig hebt op het gebied van huishoudelijke apparatuur kijk je op internet en dan blijk dat Bol.com het met een tikkeltje geluk op dezelfde dag dat je het besteld hebt nog thuisbezorgt. En dat is natuurlijk mooi, dat is de tegenwoordige tijd. Ik kan mij de tijd nog herinneren dat mijn moeder eens in de krant had gelezen dat er in Den Helder een nieuwe winkel geopend zou worden op het gebied van huishoudelijke apparatuur en mediagebied onder de naam SIBO in de Koningstraat. En dat was ook echt voor de Nieuwediepers een delicatessewinkel, je kon er smullen bij alles wat je werd aangeboden voor een schappelijke prijs.

Om nog eens een indruk te krijgen van hoe het allemaal was, vandaag een foto van de Koningstraat met SIBO en bijna pal daarnaast nog een ouderwetse herenkapper. Vervolgens een parkeerterrein op wat ooit nog eens de werkvloer van de ‘School met den Bijbel’ is geweest en dan, na een oversteek, de herenkledingzaak van Herman Haan, gevolgd door de stoffenwinkel van ESKA, met vlak daarnaast de dierenwinkel van Does.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

38 reacties

 1. Fred

  De Herenkapper ,op dit voor mij wel heel bekend plaatje, was Visser en Eska de stoffenwinkel is nu coffeeshop Sjakka. Kledingzaak de Haan en later Rootselaar en na deze is het nog een Grandcafè geweest ken ik nog als de dag van gisteren. Ik heb de sloop van de panden nog mee gemaakt.Op de plaats van Sibo en Visser, staat nu Parkeergarage Koninckshoek met daaronder op de begane grond de Vomar.

 2. jantje123

  Sibo zat toch later verderop aan de overkant? Met zo’n grote witte waterkraan aan de gevel?

 3. HZdwg

  Over delicatessen gesproken, mijn herinnering gaat wat verder terug, eerder zat daar Matveld. Bij het zien van die tegels aan de gevel ruik ik weer de verlokkende geur van zo´n glimmend koperen pindabrandmachine. Verkocht onder meer ook vijgen en dadels.

 4. Skriks

  Toch maar even de browser aan het werk gezet.. en dan ben je benieuwd of er van zo´n winkel nog iets te vinden is.
  Het hele internetgebeuren is toch veel later op gang gekomen maar..ja hoor!, het overbekende speldje (bijna alle echte winkels hadden er één) staat te koop op een veiling, de tekst luidt ´SIBO tel.3310 Den Helder´!
  Een stille getuige van een verleden dat nog zo dicht bij is eigenlijk, dichtbij omdat de brommer op de foto me zwaar aan het denken zette..
  Het lijkt een Zündapp 517 en dat zou betekenen dat de foto van vóór 1977 is, het kan echter ook een Batavus TS49 zijn en dan vermoed je al gauw een vroeger jaar.
  Mooi vind ik het leren schoolboeken-tasje dat op de achterdrager is vastgezet en ook valt het me op dat de straat er eigenlijk aardig schoon en onderhouden uit ziet, zelfs de gevels van de winkels, het geheel ziet er fris en gevarieerd uit.
  Zelf was ik een Puch fanaat (bekijk het reclamefilmpje uit de jaren 60 van Puch op youtube en U begrijpt waarom..) en dan vooral het model met 2 versnellingen ´voetbak´, hand-schakelen vond ik echt helemaal niets.
  Een andere bron op internet vermeldt dat in 2006 nog drie winkels in de Koningstraat waren die resteerden uit ongeveer ´de tijd van de gemaakte foto´.
  IJssalon Aris Laan, Muziekinstrumentenhandel Rijkers en kapsalon Guus Limonard.
  Limonard ken ik niet, wel de oude barbershop in de Keizerstraat, de eigenaar was een vrolijke oude man met een perfect onderhouden klein, rechthoekig, zilveren snorretje onder de neus, dit alles geplaatst in een olijk gezicht.
  Zelfs na zijn pensioen knipte hij me in zijn flatje aan de Pasteurstraat waar hij zijn kappersstoel naar toe had laten brengen, hij kon het gewoon niet laten..
  Een bezoek aan hem was een evenement bijna, een heerlijk rustpunt, hij was altijd overal in geïnteresseerd en immer vrolijk, had een lieve vrouw waar hij dol op was en hij maakte van zijn leven een groot feest.
  Die prachtige zwierende zwaai waarmee hij ´de mantel tegen het vallende haar´ om je heen liet dalen was ongeëvenaard en ís dat voor míj tot op de dag van vandaag…
  Hij keek je aan via de spiegel terwijl hij achter je stond, met een kleine ruk verscheen, als ware het een goocheltruc, ter hoogte van je ogen en helemaal om je heen, een horizontaal en stil in de lucht liggend ´mantel-laken´ wat dan langzaam een dalende beweging inzette en zich voorzichtig tegen je lichaam aan vlijde.
  Fantastische man, waarom ben ik je naam nu vergeten..

  1. jantje123

   Volgens mij is het een Zundapp GTS 50. Gemaakt rond 1974. Heb zelf zo’n goudkleurige gehad.

  2. HZdwg

   Kappersnamen uit de Keizerstraat (maar zo´n snorretje herinner ik me niet): Van der Velde, Jaap Bakker.

  3. Bas

   Beste Skriks,

   Mijn complimenten. Wat een prachtige beschrijving. Jouw bovenstaande proza heeft in ieder geval op deze toch wat grijze zondag een glimlach op mijn gezicht getoverd. En………………, ik weet zeker op meerdere gezichten.
   Dank, nogmaals dank.

   Bas

  4. Fred

   De door jou genoemde panden Skriks, staan er nog Alleen Aris Laan Met zijn vrouw Sjaan wonen en werken er nog met de ijssalon. Guus Limonard, is onlangs met pensioen gegaan , zijn kapsalon staat er nog , met nadruk op NOG. Rijkers Muziekzaak, dat pand staat er ook nog , met nog meerdere nadruk op nog , daar het pand in handen is van Assorgia die een sloopvergunning voor de gevel heeft aangevraagd.

  5. Jan Dekker

   naast Sibo zat fotograaf Engel en kapper vander Made zat in de bierstraat(was mijn vaders baas.)

 5. Fred

  Rechts op de foto , zie ik nog wel het pand van Van Willigen staan. Of die er bij het maken van deze foto nog inzaten weet ik niet. Foto; gele gebouw achterin (eigenlijk voorin) de straat,

   1. HZdwg

    Adresboek 1948 vermeldt twee kappers die Visser heten, J. Ruijghweg 3 en H. Koningstraat 70.

    1. Fred

     Nr 70 was Hein Visser de kapper van de zaak op de foto. Later, is Dhr Visser een kapsalon begonnen op de Koningdwarsstraat 126. In dat pand hebben mijn vrouw en ik nog gewoond en destijds stond de gehele kapsalon nog achter de woning. De woning en het gebouwtje waar de kapsalon in stond ,staat er nu nog .

  1. Judge X

   Ja spannend,een lekker lang verhaal van Daan …..! 😉
   Maar ik adviseer hem dan wel om de de correspondentie te delegeren – op dit idee had hij trouwens zelf ook kunnen komen – om lekker mee te kunnen doen.
   De spelregels van DHA schrijven namelijk voor,dat teksten nog enigszins leesbaar moeten zijn.

 6. Marinus Vermooten

  De geschiedenis van Sibo staat uitvoerig beschreven in het komend boek Den Helder jaren 1970-1974 dat komend najaar verschijnt De directe bron was uiteraard de familie zelf die mij over het ontstaan en ontwikkelingen hiervan op de hoogte hebben gesteld. Er waren overigens meerkappers in de Koningstraat die er tussen 1946-1970 hebben geknipt en ingezeept. De dossiers in en uitschrijvingen van alle Helderse bedrijven tussen 1921 en 2000 liggen opgeslagen in het Provinciaal Archief te Haarlem, gevestigd aan de Kleine Houtstraat. Het verbaasd mij dat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt om uit te zoeken wanneer een Helders bedrijf zich hier gevestigd is geweest en door wie het is overgenomen. Maar ja wie ben ik om er over te oordelen. Zelf heb ik er graag een treinkaartje en stevige wandeling door de oude binnenstad van Haarlem voor over om het archief te bereiken.

 7. Willem J. Sloot

  Wat ik mij afvraag en wellicht dat iemand daar antwoord op kan geven is de naam SIBO! Ik weet dat Dhr. Simons eigenaar was en woonde ooit aan de Timorlaan. Wellicht stonden de letters SI voor Simons en blijven dus de letters BO over met de vraag waar stonden die voor? Een oude (reeds overleden) chef van mij was bevriend met de Dhr. Simons. Deze oud chef had als hobby dia’s te schieten van panden en stukjes Den Helder die op de nominatie stonden om te verdwijnen. Meestal stapte hij gewapend met zijn camera op de fiets om diverse plaatjes te schieten, moest hij wat verder van huis dan pakte hij de auto. Het leuke is dat op menig foto zijn fiets of auto zichtbaar is. Op de foto van SIBO staat een fiets met fietstassen voor de etalage die verdacht veel lijkt op de fiets van mijn overleden chef. Ik ben in het bezit van heel veel dia’s gemaakt door deze man maar kan deze specifieke foto niet terug vinden terwijl ik haast zeker weet dat ik hem ooit in mijn bezit heb gehad. Ik heb de serie ooit eens compleet uitgeleend en denk dat ik maar eens navraag moet doen.

    1. Hotmail 2

     Het adresboek 1961 meld dat Sibo was gevestigd op Keizerstraat 58 en Siemons in de Koningstraat 58 wat in datzelfde jaar Sibo werd?. Ik denk dat Marinus het precies weet maar het voor zich houd tot zijn boek gereed is.
     .
     Kapper Visser zat op 54 in 1961.

 8. Skriks

  Kijk, die @Fred heeft dan toch weer de oplossing!
  Zijn ´tentakels´ zitten overal door de oude binnenstad :)..

 9. mevr. D.Siemons-Groot

  Wat verrassend dat ik de foto van ons bedrijf SIBO zag. Het verheugt mij ook dat dhr. Vermooten straks met boeken over de jaren 70 komt, met hierin aandacht voor SIBO. Ik las dat er vragen waren over het ontstaan van de naam SIBO. Het klopt dat de “SI” afkomstig is van de naam van mijn man, Marinus Siemons. De “BO” van SIBO is afkomstig van de achternaam van dhr. Bosstad. Mijn man en hij waren collega’s bij Hoover, en begonnen in 1957 samen SIBO. Dhr. Bosstad woonde in Blokker maar zijn vrouw wilde niet naar den Helder verhuizen, daardoor trad dhr. Bosstad na 1 jaar uit SIBO. Mijn man ging verder met het bedrijf onder de naam SIBO daar deze naam al bekend begon te raken.

  1. Willem J. Sloot

   Leuk mevr. D. Siemons-Groot dat u reageert op het stuk in Afgestoft. Goed te weten dat het om de naam Siemons gaat en niet om Simons en dat de letters BO staan voor Bosstad.

  2. Hijneken

   Mevrouw Siemons-Groot, wat ontzettend leuk dat u de moeite hebt genomen om te reageren, dat maakt deze rubriek nóg meer de moeite waard.
   .
   Dankuwel!

 10. HZdwg

  Er waren ook nogal wat mensen die dachten dat Si van Siemens was en Bo van Bosch, twee merken van
  artikelen die bij Sibo werden verkocht,

 11. Skriks

  @ Fred, was de heer Bogaards de ´opvolger´ van de heer Bosstad?
  Vanwaar deze ´vergissing´, ik ben gewoon nieuwsgierig..;).

  1. Judge X

   Ik vroeg het mij ook al af Skriks en kwam op deze – zeg maar Fre(u)diaanse – uitleg: Een bogaard is een boomgaard en veel bomen bij elkaar lijken op een bos,Fred moest redelijk ver uit z’n geheugen putten en zat met Bogaards aardig in de richting van Bosstad.
   Mogelijk heeft Fred bogaard of boomgaard zelfs vroeger als ezelsbruggetje gebruikt,omdat de naam Bosstad hem telkens ontschoot.
   Kom d’r maar in Fred en zeg dat ik er volkomen naast zit. 🙂

 12. Skriks

  @ Judge X, in humor bent U moeilijk te verslaan (De pijpe- en bezemstelen begrijpen duurde meer dan 24 uur, maar dat lag natuurlijk meer aan mij dan aan de grap..) …, prachtige omschrijving overigens van dezelfde gedachte die ik ook al had, maar we horen het natuurlijk het liefst van @Fred zélf!
  Hallo Fred? Waar ben je? Over…

 13. Fred

  Ik ben niet weg hoor. Maar ik ben altijd in de veronderstelling geweest , dat BO voor bogaard (s) stond. IK wist eigenlijk ook niet beter, dat dit zo was . Dat dit niet zo is , is voor mij ook een verrassing. Maar ook al loop ik aardig naar de 70 toe, is het nooit te laat om wat op te steken.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468