DHA-A leader
DHA-A leader

Afval: zorgen bij BB, grijs blijft mogelijk toch

Den Helder – Behoorlijk Bestuur maakt zich zorgen over de zorgvuldigheid waarmee het nieuwe beleid voor de afvalinzameling tot stand is gekomen. De fractie heeft een aantal schriftelijke vragen gesteld aan het college. Bovendien pleit de partij voor nascheiding in plaats van het duurdere en minder efficiënte bronscheiding zoals dat in Den Helder plaatsvindt.

De HVC heeft vorige week de brieven verzonden waarin de wijzigingen worden toegelicht. Daarin staat onder meer te lezen: “Begin 2018 krijgen inwoners van Julianadorp een aparte rolemmer voor plastic, blik en lege pakken van sap en zuivel. Het restafval moet dan worden weggebracht naar een centraal gelegen ondergrondse verzamelcontainer in hun buurt. Dit nieuwe inzamelsysteem wordt over enkele jaren daarna fasegewijs in heel Den Helder ingevoerd. De huidige wijziging is alvast een aanloop naar deze nieuwe manier van inzamelen.”

Vooral de zinsnede “enkele jaren daarna” doet bij velen wenkbrauwen fronzen. Betekent dit dan dat sommige wijken nog jaren twee keer per maand het dunne zakje vol afval aan de weg moeten zetten? Behoorlijk Bestuur vraagt hier opheldering over in de brief aan het college. Wethouder Odd Wagner liet afgelopen zaterdag voor LOS radio echter al weten dat hij ook met verbazing die brief heeft gelezen. Dat was volgens hem niet de afspraak en hij gaat er dan ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat iedereen in Den Helder veel sneller de nieuwe oranje bak heeft.

Grijs niet helemaal weg?
Wagner liet in de uitzending bovendien doorschemeren zich te kunnen voorstellen dat niet overal de grijze bakken verdwijnen, als de praktijk uitwijst dat het niet mogelijk is overal op redelijke afstand van bewoners ondergrondse containers te plaatsen. Hij gaf aan te begrijpen dat het niet wenselijk is dat oudere mensen met de rollator en de vuilniszak honderden meters moeten lopen op zoek naar zo’n container.

Behoorlijk Bestuur vraagt het college ondertussen ook of zij bereid is uiteindelijk te kiezen voor een systeem van nascheiding. Dan hoeven burgers hun afval niet te scheiden, maar gebeurt dit pas bij de afvalverbranding. Dit systeem is een stuk goedkoper, maar bovendien veel efficiënter, zo blijkt uit onderzoek. Een aantal Nederlandse gemeenten werkt al op deze manier. “Bent u bereid het systeem scheiding na inzamelen serieus als optie te overwegen en de raad de afweging omtrent kosten te laten maken”, vraagt Michiel Wouters namens BB.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

31 reacties

 1. Hotmail 2

  Het verbaast mij dat de wethouder verbaast is want de brief is toch echt ook ondertekent door de afdelingsmanager stadsbeheer Den Helder. Wat gaat er eigenlijk nog goed aan de Bijlweg????

   1. Fred

    Het was Huis aan huis. Aan de bewoner van ….met twee dunne plasticzakken. Dus als je nee nee op je brievenbus hebt…..

    1. RB

     de brief pas end vorige week ontvangen (met nee-nee sticker) dus na de post datum van Corina en Ad, die zullen hem nu ook wel onderhand hebben neem ik aan,

 2. George

  Het is niet wenselijk dat (oudere) mensen met een rollator honderden meters met een vuilniszak lopen. Gebruiken die mensen dan de rolcontainer als rollator, wachten tot die geleegd is en weer terug lopen.

 3. Medusa

  Het is niet alleen voor ouderen – al dan niet met een rollator- bezwaarlijk om met hun restafval te moeten rondsjouwen. Er zijn meer mensen die niet zonder hulpmiddelen kunnen lopen en/of zware zakken dragen.
  De gemeente heeft geen enkel oog voor deze groep mensen.
  Afval scheiden dient voor IEDERE inwoner makkelijk uitvoerbaar te zijn.
  Als dit niet het geval is heeft de gemeente de verkeerde methode gekozen. Dat de huidige keus niet alleen onuitvoerbaar is, geen draagvlak onder de bevolking heeft en bovendien erg duur zal uitpakken (een nog onbekend aantal ondergrondse containers plaatsen, afvalbakken met slot) daar hoor ik de gemeente niet over.
  Dat de burger straks ook maar 100 kilo restafval per jaar mag aanbieden is ook nog niet bij iedere inwoner bekend.
  Dat is slechts iets minder dan 2 kilo per week, wil je meer restafval kwijt dan zul je daar vermoedelijk riant voor moeten betalen. Wordt wakker gemeente en kom met realistische voorstellen. !!!!!!!!

  1. Lidy Passier

   Geen aardige buurvrouw of buurman, hij jou zak buiten zetten . Schenk jij een kopje koffie

 4. Ĺoes Vermeer-lagerveld

  Is en wordt er ooit nagedacht door het College? Eerst van Dongen met haar afvalbakken in de binnenstad weg en nu Wagner met zijn containers. En om dit te bedenken (is er geen betere wijze?) betalen we wel zo ongeveer 8ooo.– Euro per maand aan salaris . Een nuchtere huisvrouw zou een beter plan kunnen bedenken. Het zegt iets over het niveau van dit College!! Gemeenteraad laat uw stem eens duidelijk horen en laat je niet met een wazig antwoord weer wegzetten!!

 5. D.A.

  Het maken van een onderscheid tussen verwijdering en nuttige toepassing bij de verwerking van een afval levert in de praktijk in een aantal gevallen forse hoofdpijn op. Normaal krijgen de inwoners een rolcontainer met een oranje deksel, voor de maatregel er is, en niet ervoor. Maar de rolcontainers worden gehuurd door de provincie, en dit college leeft op alweer op een eigen verzonnen eiland. Leuk klusje voor de participatiewet,…….de bijstander word een afval scheiter.( of het laatste woord is verkeerd,………. ) http://www.afvalkring.nl/downloads/Werk%20Boek_Meer%20Besparen%20op%20Afval.pdf

 6. juul

  Een goedkopere oplossing maak van de grijze rolcontainer een oranje door een paar flinke oranje stickers en doe hier plastic afval in.
  Bij veel flat gebouwen staan meerdere ondergrondse maak deze ook oranje.
  Rest afval wat er bijna niet meer is kan in plastic zak die op verzamel punten
  worden aangenomen.
  Zij die toch nog behoefte hebben om veel restafval aan te bieden een container verstreken en ledigen tegen kosten.

  1. RB

   volgens mij is zo’n deksel best makkelijk te verwisselen, een nieuwe oranje deksel er op en de oude grijze deksel bij de eerste leging aanbieden

 7. Jacques Bierens

  Duidelijk is hier dat er te weinig vooronderzoek is gedaan. Natuurlijk is de bevolking van Den Helder voor een beter milieu en afvalscheiding, maar wel tegen redelijke kosten, dus de goedkoopste manier.
  Wij moeten naar 75% gescheiden afval in 2020, OK maar dan moet wel iedereen meedoen.
  Nu is het zo dat appartementen Niet hoeven te scheiden alleen eengezinswoningen. Hier in Den Helder hebben we aardig wat appartementen, en woningstichting bouwt er nog wat bij, en zolang die niet hoeven te scheiden ben ik bang dat je dat percentage dus niet gaat halen. Dus zal Den Helder een hogere verbrandingsbelasting moeten betalen, de inwoners dus.

    1. Hotmail 2

     Dat heeft te maken met koopgedrag. Als men alles in een bak kan gooien let de consument niet op wat hij koopt, enz, enz.
     .
     Ook is het plastic bij bronscheiding veel schoner en minder kostbaar voor recycling.

     1. Fred

      Het kan natuurlijk ook anders , De verpakkings materialen waar we nu zoveel last van hebben verbieden. Dat is pas echte bronscheiding. Gewoon verbieden dat het in die troep wordt verpakt. UTOPIE, Ik weet het .

   1. Fred

    Waar ? Hier alleen papier en glas de rest is rest afval. Wij als appartement bewoners hebben geen enkele bak. Wij zijn aangewezen op wat er in de straat aan containers staat,

 8. Peter

  Naar aanleiding van alle berichten omtrent het vuil maar besloten om er helemaal mee uit te scheiden met scheiden van het afval. Heb 3 containers in de tuin staan, het maakt mij niet meer uit wat er in komt.
  Weiger zelfs nog om naar de glasbak te gaan.
  Aangekondigde brief ook niet ontvangen.
  En als het zo niet lukt dan kom ik het afval wel naar hun brengen.
  Wat ze mij door mijn strot heen duwen kan ik bij hun ook.

 9. Martin Rox

  Afval scheiden wordt straks een dagtaak, waarom geen sorteerapparaat aanschaffen want zo leg je het probleem niet bij de burger en creëer je bovendien werkgelegenheid.

 10. Zwaantje

  Wij heben alleen ondergronds containers. Koggeschip den helder. Deze zijn níet allemaal in gebruik. Dus de afgesloten ondergrondse container kan voor het plastic gebruikt worden.

 11. Jeroen

  2 grijze, 1 groene, q blauwe en straks een oranje??
  Krijg ik ook een uitbreiding van mijn eigen grond?
  Kan die bakken straks nergens kwijt.

 12. Geweldig

  Waarom eerst maatregelen nemen en een jaar later een bak leveren waar moet je die zakken kwijt lekker gezond al die vlees bakjes stinkend in je schuur en buiten wordt het kapot getrokken door katten muizen en straks weer ratten in de wijk wat een zooitje in de gemeente die ambtenaren snappen er echt niks van

  1. nico kok

   nico: Ik ben het eens met je reactie het systeem van de gemeente is doen -denken– kijken ,het moet zijn kijken–denken –doen

 13. Willem

  Zoals gewoonlijk is het stadsbestuur niet op de hoogte, duh. nascheiding is zeer efficient, alleen dat E-woord komt niet bekend voor aan de Bijlweg. Geld smijterij en ondoordachte beslissingen doordrukken wel. Wordt toch eens wakker, ga kijken in Friesland daar is nascheiding goed ingevoerd, efficient, milieuvriendelijk en goedkoper.

 14. oneens

  In Italië was het vuil ophalen in handen van de Maffia, zijn we zo naief en denken we echt dat het hier anders is?

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468