DHA-A leader
DHA-A leader

Fifty Shades Darker

Den Helder – De boekentrilogie schreef al geschiedenis door 60 miljoen keer over de toonbank te gaan en zo kon het niet uitblijven om er films van te maken. De eerste film “Fifty Shades of Grey” brak wereldwijd het records voorverkopen met maar liefst 2,75 miljoen kaarten; dit werd vooral veroorzaakt door de Ladies Nights. De tweede film lijkt dezelfde weg te gaan volgen, afgelopen woensdag ging de film hier in première en scoorde de best bezochte Ladies Night ooit in Nederland. We zijn schijnbaar verzot op de rijke man met zijn touwtjes, handboeien en zweepjes!

Een aardig bosje bloemen met de gelukswensen voor een nieuwe baan; ze komen terecht bij Anastasia Steele (D.Johnson) en zijn van haar ex-lover Christian Grey (Dornan). Ze gaan richting de vuilnisbak, maar resoluut is ze niet en bij twijfel worden ze toch teruggezet. Het typeert het karakter van de jonge vrouw, nee denken en ja doen en dat lijkt haar handicap. Zo loopt ze ook haar Mr. Grey weer tegen het lijf als ze de fototentoonstelling van een vriend bezoekt. Ze wijst hem af, hij dringt aan, ze gaan eten met de deal dat ze alleen gaan praten. Het draait echter op iets anders uit.

De relatie met kinky neukpraatjes, spannende spelletjes en natuurlijk ook wat kletsen (letterlijk en figuurlijk) om nader tot elkaar te komen, wordt weer opgepakt. Het blijft echter moeilijk, vanwege het verleden van Christian en Ana meent ook dat hij eigenlijk geen relatie, maar iemand bezitten wil. Hij belooft beterschap en gaat werken aan zijn stoornis, veroorzaakt door iets in zijn jeugd.

Boekenbeurs
Ondertussen heeft Ana een leuke job bij een uitgeverij wat haar goed bevalt. Haar chef Jack Hyde (E. Johnson) stelt het op prijs als ze mee gaat naar de boekenbeurs in New York, maar als Ana zegt verhinderd te zijn is hij not amused. De opdringerige chef en nog wat gecompliceerde vrouwtypetjes uit het verleden van Christian maken het voor de ‘torture’duiven wat lastig, maar Christian Grey laat zich niet weerhouden. Hij gaat voor Anastasia Steele, wat er ook gebeurt.

De boeken niet gelezen, de eerste film afgelopen week voor de helft gezien op tv, maar met een beetje inlezen op internet val je zo in het verhaal. Een kasteelroman, rijke man en eenvoudig meisje, uit de Bouquetreeksserie maar dan met een SM tintje. Dat klinkt erger dan het is, want de Fifty Shades mogen dan wel voorzien zijn van een flinterdunne verhaallijn, de film is goed neergezet met een mooi beeldverhaal. Aantrekkelijke mensen, leuke locatie (Seattle) en passende muziek.

Go girls go!
Wat de muziek betreft, kwam Van Morrison met het prachtige Moondance voorbij. Scene in een lift waar Christian zijn vriendin bijna tot een hoogtepunt brengt terwijl er mensen voor hun staan. Leuk bedacht, maar de song duurt ruim 4,5 minuut en als je zolang in een lift doorbrengt dan ben je ondertussen in de hemel aangekomen. Of als de lift daalt in het middelpunt der aarde! Niet echt geloofwaardig dus, wat de pret echter niet zal drukken, want er zijn liefhebbers van dit genre genoeg. Nu nog één jaar wachten op het laatste deel van de trilogie. Mocht de verveling toeslaan dan aan de slag met boeien en vaginale ballen, Mr. Grey heeft het allemaal laten zien, dus go girls go… dan is het jaar zo om en komen er nieuwe erotische belevenissen aan!

Regie: James Foley
Met: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Kim Basinger, Marcia Gay Harden, Eric Johnson
Kijkwijzer: 16 jaar

DHA-H 468

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

1 reactie

 1. Skriks

  Kijken naar een film met een SM tintje.. al fijntjes verwoord door heel lief te praten over touwTJES en zweepJES..wat gewoon ´touw en zweep´ zijn natuurlijk.
  Kan het kijken naar iets wat je interessant vind, en zelf wel zou willen uitvoeren, leuk zijn?
  Lekker veilig met vriendinnen en popcorn kijken naar ´verboden gebied´, zelfs zonder een man in de zaal..op de ´vrouwenavond´.
  Het heeft iets zieligs, iets van ´een onbereikbaar land, onvervuld verlangen en een niet geleefd leven´
  Maar indianenfilms, science fiction en mystiek dan Skriks?
  ´Ja, die ´bestaan´ allemaal niet echt.., SM wél.
  De recensente beschrijft het eigenlijk zelf al een beetje; leuke locatie, aardige muziek, flinterdun verhaal, aantrekkelijke mensen, andere woorden voor ´echte rotzooi´.
  Veilig kijken naar iets ´onveiligs´, hoe saai kan een leven worden zou je zeggen.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468