DHA-A leader
DHA-A leader

Herdenking Slag in de Javazee

Den Helder – In Den Helder, op het KIM, werd maandag de Slag in de Javazee herdacht. Daarbij kwamen 75 jaar geleden zo’n 900 Nederlanders om het leven. Nabestaanden herdachten de mislukte poging om Java in 1942 tegen de Japanners te beschermen.

Nabestaanden en geïnteresseerden verzamelden zich bij het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Er werden kransen gelegd bij het standbeeld van Karel Doorman, de Nederlander die de leiding had over de geallieerde vloot in de Javazee. De Japanners brachten alle schepen onder het gezag van Doorman tot zinken. De weg naar hun bezetting van het toenmalige Nederlands-Indië lag daarmee open.

Een van de aanwezigen verloor zijn vader tijdens de slag in de Aziatische wateren. “Hij werd door de explosie van het dek geblazen en kwam in zee terecht.” Een ander verloor een neef, die juist lange tijd zijn uiterste best had gedaan om bij de marine te komen. “Hij is op jonge leeftijd ten onder gegaan in de Javazee.” Zijn nog levende neef noemt zijn aanwezigheid bij de herdenking ‘een eerbetoon aan hem’.

DHA-H 468

Over de schrijver:

NH is de provinciale omroep voor Noord-Holland en sinds 2016 mediapartner van Den Helder Actueel.

Lees ook:

1 reactie

  1. Skriks

    Ik kan iedereen aanraden om de documentaire van afgelopen week op tv, over ´zoon Doorman´ die op zoek gaat naar het zeemansgraf van Karel Doorman in de Javazee , te bekijken.
    Een integer gemaakt verslag en een verhaal over ´het leven dat doorgaat´.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468