DHA-A leader
DHA-A leader

John Wick II

Den Helder – Na bijna drie jaar kruipt Keanu Reeves (Matrix) voor de tweede keer in de huid van de huurmoordenaar John Wick. Never change a winning team telt ook hier, want de regisseur van deel een, Chad Stahelski, tekent ook voor deel twee. Daarnaast zien we ook Ian McShane terug als Winston, de allesoverheersende eigenaar van het Continental hotel in New York.

De basis van de reeks is gelegd in deel 1, waarin we zien hoe Wick, nadat zijn Mustang gestolen en zijn hondje vermoord is, wraak gaat nemen op de dader. Daarbij komt hij in de onderwereld terecht waar hij een spoor van doden achter zich laat. Natuurlijk krijgt hij de dader uiteindelijk te pakken en rekent af. Aan het eind van deel een heeft hij een nieuwe hond en trekt zich terug in zijn prachtige huis.

Deel twee begint met de gewelddadige actie om zijn gestolen Mustang uit 1969 terug te halen. De auto komt als een wrak uit deze actie en moet weer volledig gerestaureerd worden. Als Wick na deze actie weer rustig met zijn nieuwe hond thuis zit krijgt hij bezoek van de Italiaanse onderwereld lord Santino D’Antonio (Scamarcio). Dit kopstuk van de onderwereld heeft nog recht op een dienst van Wick. Omdat D’Antonio hem in het verleden geholpen heeft is dit recht vastgelegd met een zogenaamde Marker.

Topfunctie
Als D’Antonio de Marker op tafel legt weigert Wick de belofte na te komen. Wanneer daarna zijn hele huis afbrand is er geen andere uitweg. Wick moet in Rome Gianna D’Antonio (Gerini) de zus van D’Antonio vermoorden, zodat hij haar topfunctie binnen de onderwereld kan overnemen. Wanneer Wick goed voorbereid afdaalt in de catacomben van Rome en oog in oog staat met Gianna besluit zij de eer aan zichzelf te houden en pleegt zelfmoord. Wick moet zich vechtend en vooral moordend een weg naar buiten banen.

D’Antonio heeft Wick overal laten volgen door zijn bodyguard Ares (Ruby Rose: XXX Serie) en haar legertje mannen. Ares is doofstom en probeert Wick op te ruimen na de dood van Gianna. Ook de persoonlijke bodyguard van Gianna, Cassian (Common) gaat achter Wick aan. Wanneer hij weer terugkeert in New York looft D’Antonio ook nog een beloning van zeven miljoen dollar uit om Wick om te brengen. De hele onderwereld zit nu achter hem aan. Aan Wick de schone taak om uit handen van al dat gespuis te blijven en af te rekenen met de opdrachtgever.

Een must
Voor de actieliefhebber is deze film een must. Het verhaal sluit goed aan op deel een. Het is de onderwereld in stijl. Mooie auto’s, goed geklede vrouwen en mannen en dat alles in fraaie decors. De beelden in New York en Rome zijn voor de liefhebber prachtig. Wick gaat wanneer hij aan “het werk” is stijlvol in het zwart gekleed en zijn gelaat verraad weinig emotie. Alleen bij zijn herinneringen aan zijn overleden vrouw is er plaats voor wat gevoel.

Regisseur Stahelski is afkomstig uit de kickbox wereld en ooit begonnen als stuntman. Daarnaast was hij leraar in oosterse vechtsporten. Deze ervaringen zijn goed terug te zien in de talloze vechtscenes. Ian McShane speelt met zijn 72 jaar de rust uitstralende eigenaar van het Continental hotel. Hij bewaakt twee regels. Geen moorden in het hotel en een Marker mag nooit geweigerd worden. Een opvallend rolletje is weggelegd voor Lance Reddick (The Wire). Hij zet in beide delen de hotelmanager neer als een lange statige, perfect Engels sprekend en charismatische heer. De actiescenes zijn soms wel wat over de top maar het verhaal en de beelden zijn boeiend genoeg om de volle twee uur te blijven zitten. Het wachten is nu op deel drie want dat die er komt is zeker.

Regie: Chad Stahelski
Met: Keanu Reeves, Riccardo Scamarcio, Laurence Fishburne, Ian McShane, Common, Ruby Rose, Lance Reddick,Claudia Gerini
Kijkwijzer: 16 jaar

DHA-H 468

Over de schrijver:

Ad is sinds zomer 2016 verbonden aan Den Helder Actueel. Hij is de vaste vervanger van filmrecensent Jo en maakt reportages van leuke evenementen in onze mooie stad.

Lees ook:

DHA-B Home468