DHA-A leader
DHA-A leader

The Great Wall

Den Helder – Tien jaar geleden werd de Chinese Muur tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen gekozen. Terecht voor zo’n imposant oud bouwwerk van maar liefst ruim 6000 kilometer. Prima locatie voor een film en niemand is beter geschikt voor zo’n visueel spektakel dan de regisseur uit dit land die ook de openingsceremonie van de Spelen in 2008 vorm gaf en regisseerde. Zhang Yimou is de meest geprezen regisseur van de Vijfde generatie filmmakers na de Culturele Revolutie.

Een groepje mannen trekt door de woestijn op zoek naar het geluk in de vorm van zwart poeder, buskruit. Ze worden door krijgers achterna gezeten, schudden deze van zich af, maar dan is er ’s nachts een bizar groen monster die trek heeft. Gelukkig voor de mannen is William (Damon) sneller dan het beest wat de dood vindt in de afgrond, terwijl er een afgehakte poot achterblijft. Die trofee neemt William, nieuwsgierig als hij is, mee om te onderzoeken.

Als William alleen nog met zijn maat Tovar (Pascal) over is, worden ze weer belaagd en blijkt de enorme Chinese muur vol met legereenheden hun tijdelijke redding. Uitstel van executie door de bandieten bende, maar nu in handen van de Chinese reddingsbrigade die perse wil weten hoe ze aan die groene poot komen zonder een KFC in de buurt!

Monsters
De mannen zitten vastgebonden op de muur, worden onderworpen aan een verhoor en dan is het zover en komen de overige familieleden van de groene poot aanzetten. Een invasie van Tao Tie monsters, het zijn er duizenden in alle soorten en maten, bestormen de muur. Dat gebeurt volgens de legende elke 60 jaar en ze worden steeds slimmer, sterker en groter… het is een bedreiging voor de mensen. En dan gaat het niet meer alleen over China!

Matt Damon dus in de hoofdrol, die zoals altijd vol overgave zijn rol speelt, maar dat past niet zo goed in deze cultuur. Blijf geheim agent, spion of marsmannetje, de personages die bij je horen, maar wordt geen historische krijger, want we zien gewoon Matt Damon! Willem Dafoe heeft een bijrol, die echter niet zo in het oog springt; met zo’n briljant acteur hadden ze meer kunnen doen in deze film.

Flinterdun
The Great Wall is met 150 miljoen dollar de duurste film ooit gemaakt in China en dat is zeker aan de uitvoering te zien. Het scenario zal een eenvoudige kostenpost zijn, het is een flinterdun verhaal, maar de locaties, aankleding, figuranten en speciale effecten pakken groots uit. Het woestijn bergachtige landschap is adembenemend mooi, de muur en naderhand de Verboden Stad zijn imposant. Hulde voor de mensen van decors, rekwisieten en ook de aankleding van met name de Chinezen in rood , geel en blauw.

Verhaal en keuze hoofdrol dus minder sterk en dat krijgt gelukkig genoeg compensatie; The Great Wall is een prachtig in beeld gebracht visueel spektakelstuk met veel actie en commotie. Herkenbaar voor wie ooit in China is geweest. Ondergetekende liep al eens over de muur en komt in juni nogmaals daar terecht. Hopelijk zijn ze echt allemaal uitgeroeid, zal het misschien niet kunnen laten een blik over de schouder te werpen of er geen Tao Tie over de muur hobbelt! Tja, fantasie hé…

Regie: Zhang Yimou
Met: Matt Damon, Jing Tian, Andy Lau, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Zhang Hanyu
Kijkwijzer: 12 jaar

DHA-H 468

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

DHA-B Home468