DHA-A leader
DHA-A leader

517 – Keizerstraat

Den Helder – We zullen er denk ik nooit meer achter komen of de fotograaf, die dit gedeelte van de ooit zo befaamde Keizerstraat heeft vereeuwigd, zich bewust is geweest van de prachtige lijn en het sprekende perspectief die hij voor ons in beeld heeft gebracht. Een stukje Den Helder, het is meer dan duidelijk te zien, waar eens de handel bloeide en waar men er niet tegenop had gezien, om de ‘cost voor de baet’ uit te laten gaan door het doen optrekken van moderne, vriendelijke, straklijnige hoogbouw.

Dat er hier en daar nog wat negentiende eeuws was blijven staan, maakte van de Keizerstraat iets aantrekkelijks, vooral in de zomer als de jaloezieën voor de etalages open hingen. Voor de jongere generatie die zich voor de nostalgie van onze stad interesseert zal deze afbeelding misschien wel wat vragen oproepen over, waar is dit nu ongeveer precies?

Door de sloop van dit gedeelte van de Keizerstraat is de nieuwbouw die daarvoor in de plaats kwam een aantal meters naar achteren gebouwd. Dit om met een verbrede nieuwe straat (Beatrixstraat) het toekomstige verkeer aan te kunnen. In het midden van deze ansichtkaart zien we een straat die linksaf slaat, in de tegenwoordige tijd zit daar nu links op de hoek de slijterij van Van der Lem.

De enige bebouwing die in de Beatrixstraat nog deel heeft uitgemaakt van de oude Keizerstraat zijn het Thais restaurant PownTong en stadscafé Flow, bij de ouderen nog wel bekend onder de naam Keizerskroon.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

14 reacties

 1. Joop Bel, Velserbroek

  De “straat linksaf” was de Vosstraat. Ik kan me nog net herinneren (ik was toen vijf jaar) dat het pand op de hoek bij het bombardement van juni 1940 is uitgebrand.

  1. L. van der Heide

   Mijn (over)grootvader heeft nog in de Vosstraat gewoond. Er is daar nergens meer een bordje Vosstraat te vinden maar als je op Google Maps zoekt krijg je hem wel gewoon te zien.

  2. George

   Tijdens het mysterieuze bombardement van 24 juni is o.a. de winkel van Frits Coltof getroffen

   1. Fred

    Dat bombardement, wordt omschreven in het boek Burgers van Den Helder. Het duurde van 23.38 uur tot 3.40 uur De bom die jij bedoelde George is waarschijnlijk de bom die om3.05 uur de Keizerstraat trof. Overigens, zijn tijdens dat bombardement verschrikkelijk veel slachtoffers gevallen, waaronder hele gezinnen.

 2. Skriks

  Begrijp ik nu goed dat de Keizerstraat vroeger doorliep, na een waarschijnlijke knik, tot aan de Zuidstraat?

  1. Fred

   Ja Skriks, De knik begon waar nu Blokker zit, en liep door tot de Draaibrug die daar zat. Ook van die brug moeten nog foto’s zijn .

 3. HZdwg

  Die Beatrixstraat, in de dubbelrol van verkeersader en winkelstraat, was een stedenbouwkundige vergissing. Verkeersader en winkelstraat is een ongelukkige combinatie, jammer dat de ontwerpers niet hebben voorzien dat het verkeer en de winkelende voetgangers dan hinderlijk voor elkaar zijn.

 4. Loes Vermeer-Lagerveld.

  Inderdaad de Vosstraat, waar mijn grootouders een kruidenierszaak hadden, Kruidenier Riteco. Vanuit de winkel keek je de hele Weezenstraat in. Verder in de Vosstraat was links op de hoek ook nog een kruidenierswinkel, ik meen van Buter. Och, dat kon vroeger nog, 2 van deze winkels in een kleine straat. De Vosstraat liep volgens mij door tot aan de Breewaterstraat. Heel goede herinneringen….

  1. Judge X

   Kruidenierszaak Firma L. Buter Ambonstr. 88,had in 1961 nog 4 filialen waaronder Breewaterstraat 68 (waarschijnlijk dus hoek Breewater- / Vosstraat).
   Kruidenier Riteco,ben ik in de adresboeken 1948,1953,1961,1968 1971 als zodanig niet tegengekomen,maar u zult ongetwijfeld gelijk hebben en dan was deze zaak gevestigd ergens in de tussenliggende periodes.

   1. Hotmail 2

    Valt me tegen van je JUDGE. Adresboek 1948 pagina 111
    Riteco, C., kruidenier, Vosstraat 4
    Adresboek 1933 pagina 170
    Riteco, C.. winkelier, Vosstraat 4
    In 1953 is hij naar Krugerstraat 58 gegaan.

    1. Judge X

     Hahaha… ja inderdaad Hotmail 2 hij staat ook onder kruideniers op pagina 170; dat betekent dat ik adresboek 1948 op kruideniers niet heb ingezien,waar ik het wel van plan was.

 5. Bodelo

  Mooi om te zien dat een van de pandeigenaren in de Keizerstraat de VIVO letters weer in ere hersteld heeft.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468