DHA-A leader
DHA-A leader

518 – Vosstraat

Den Helder – Laten we vandaag maar eens linksaf slaan of rechtsaf, het hangt er maar van af van welke kant je komt om de Vosstraat vanuit de Keizerstraat in te rijden! Eigenlijk is de Vosstraat een van die weinige straten in Den Helder die niet bewoond is, en dat is wel eens anders geweest. Het is daarom interessant om de Vosstraat in te gaan vanaf de hoek van de Keizerstraat, waar de ijssalon van Zevenhuizen was gevestigd, want op de andere hoek zat de slagerij van Cor Koomen.

Omdat er tijdens de oorlog nogal wat slagerijen vernield waren, werd door een aantal Helderse slagers na de oorlog tijdelijk geslacht in de moderne slachterij van slagerij Koomen. Op de tweede foto zien we dat er zojuist een koe uit een vrachtwagen is gehaald voor de slacht, overigens de man met alpinopet die de koe vasthoudt is Jaap Jimmink, vader van de voormalige fouragehandelaar Martien Jimmink. Maar de foto toont nog meer kenmerkende details, linksboven in de hoek zien we nog net een gedeelte van de toren van de Lutherse kerk, met daarnaast het gymnastieklokaal van O.K.K.

Overigens heeft de Vosstraat, aangelegd in de periode 1865-1890, haar naam te danken aan Albert Vos Rzn. Albert Vos was de eigenaar van de stoomtimmerfabriek “De Zwaluw” en handelaar in bouwmaterialen. De timmermanswerkplaats van “De Zwaluw” heeft vele bekende Helderse aannemers gehuisvest, waarvan de gebroeders van Pelt wel de bekendste zijn geweest. En volgens mij zat er in de Vosstraat maar een kruidenier namelijk Riteco, want de kruidenierswinkel van Buter zat in de Breewaterstraat. Jammer, dat ook dit stukje stadsschoon – als je het zo noemen mag – moest verdwijnen.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

39 reacties

 1. Marinus Vermooten

  Jammer dat er geen begeleidende tekst staat bij de foto van de ijssalon en snackbar van Sevenhuijsen (met een S), want de onteigening van dit pand is voor deze familie een drama geworden. De uitzetting gebeurde min of meer onder drang van de gemeente die vanwege de verbreding Beatrixstraat een aantal panden aankocht en hiermee met name slagerij Koomen ernstig dupeerde. Mevrouw Koomen die onlangs op hoge leeftijd overleed heeft dit nog eens uitvoerig bevestigd. Zoals men toen bij onteigeningen van middenstanders omging zou in deze tijd hier bijna onmogelijk zijn,

  1. Judge X

   Bijna ….? Dat klinkt ————————- ruimte scheppend.
   Onmogelijk …. ? Er zijn vast mensen die anders kunnen verhalen,vooral zij die er politiek gezien met hun neus boven op zitten.
   Echter,moet ik u er op wijzen dat het onder deze rubriek ‘niet wenselijk is’,om dit soort zaken aan te snijden (zo is mijn ervaring).
   Geen door u zo gewenste begeleidende tekst bij de betreffende foto dus,maar volgens mij was dat tot nu toe ook nooit gebruikelijk bij afgestoft. 😉
   Fijne traktatie trouwens Cees Rondél; drie foto’s om naar te gluren. 🙂

 2. Bodelo

  Ik moest even terugkijken naar Nr. 517 om duidelijk te krijgen waar de Vosstraat nu precies was.
  Uitermate triest eigenlijk om de aanvulling van Marinus te lezen, dat de onteigening op zo’n brute wijze geschiedde.

 3. Marinus Vermooten

  De ontruiming van Sevenhuijzen slaat op de bovenste foto (zie de vrachtauto), vandaar. Mijn intentie is slechts iets door te geven met betrekking tot de betreffende foto..ik heb er 22 jaar geleden via de familie Sevenhuijzen zelfs een radio-uitzending aan gewijd en die geschiedenis staat ook vermeldt in één van mijn boeken. Gewoon reageren op een foto ter verduidelijking is toch toegestaan? Overigens heb ik bij Sevenhuijzen menigmaal friet gekocht en uiteraard een Italiaans ijsje. Aardige lui

  1. Judge X

   Ja hoor meneer Vermooten dat is toegestaan,ik maakte slechts een beetje moeilijk uit te leggen grap,in mijn verder nogal cynische opgebouwde verhaaltje.
   Excuus dat ik u in verwarring bracht; ik ben echter wel van mening,dat het op een goedkope manier iemands bezit in handen krijgen,nog steeds wordt toegepast door instanties.

  2. Bodelo

   Marinus; even voor alle duidelijkheid (ik zeg dit als bestuurslid van de stichting Afgestoft).
   De indruk wordt gewekt dat jouw bijdrage(n) onder deze rubriek niet welkom zijn. Dat is pertinent niet waar! Sterker nog, wij leren er allemaal van.
   Blijf dit alsjeblieft doen. Ook voor ons is het genieten.

   1. Anton Hagen

    Hier ben ik het volledig mee eens,geachte Bodelo.
    2 Weten ALTIJD meer dan 1!.
    Als ,,import” jutter geniet ik wekelijks van deze rubriek.Sinds 1960 woonachtig in Den Helder

   2. Judge X

    Heren,ik ben het er volledig mee eens,dat mijn reactie makkelijk verkeert begrepen en uitgelegd kon worden.
    Vandaar mijn excuus aan dhr. Vermooten
    Ik moet dus voortaan wat minder cryptisch reageren.
    Overigens kreeg ik bij Marinus Vermooten’s tweede reactie pas in de gaten,waarnaar hij doelde met zijn kritiek op het ontbreken van begeleidende tekst; namelijk,dat we bij het bekijken van de foto van het cafétaria,feitelijk toeschouwer zijn bij uitvoering van ‘het daadwerkelijke uitzettingsdrama’ van de familie Sevenhuijsen.
    Het drama druipt niet bepaald van de foto af en ik was in eerste instantie zelfs in de veronderstelling,dat er huisraad het pand in ging in plaats van er uit.
    Ik ben mij verder terdege bewust,van de grote waarde die de achtergrondverhalen van dhr. Vermooten hier bij de rubriek toevoegen en ook ik smul er van. 🙂
    Hoe hilarisch allemaal … 😉 als het niet zo dramatisch was …. 🙁

    Ik hoop dat bestuurslid Bodelo er zo wel genoegen mee neemt ?

 4. L. van der Heide

  Mijn overgrootouders woonden eind jaren ’40 in de Vosstraat nummer 2, dat moet het meest linkse van de vier gelijke pandjes op foto 3 geweest zijn?

 5. Fred Smit

  Op foto 518-2 is links mijn ouderlijk huis te zien. Toen Weezenstrat 78, dus geen Vosstraat. De Weezenstraat liep toen van de Spoorstraat naar de Keizerstraat. Ik heb daar gewoond tot ca 1956, ik was toen 12 jaar. Het huisje wat pal tegen de steeg van slager Komen grenste was van Soetelief die aan de andere kant van OKK hun werkplaats had. Leuk, dit is voor het eerst dat ik er een foto van zie.

  1. Judge X

   @Fred Smit,ik zie op een oude kaart van hansonline dat de Weezenstraat op de Vosstraat eindigt,ook een andere oude kaart bevestigt dit.
   Het kleine stukje van deze Y-splitsing naar de Keizerstraat toe,behoorde dus tot de Vosstraat (zoals al eerder gemeld door de reageerders bij Afgestoft 517).

   Ik zie achter uw ouderlijk huis een vreemde hoge schoorsteen en helemaal links bovenin iets wat op een torenspits lijkt; kunt u daar iets over vertellen ?

   1. Fred Smit

    Wat betreft het adres, ik heb nog geen kaart gezien waar dat stukje als Vosstraat wordt genoemd. Mijn broer is in 1946 en mijn zus is in 1954 geboren in Weezenstraat 78. Dus om het Vosstraat te blijven noemen is niet aan de orde. Wel werd het door verscheidene mensen Vosstraat genoemd.
    Wat de schoorsteen betreft zou het van het smidsvuur kunnen zijn van Soetelief maar dat weet ik niet zeker.

     1. Fred Smit

      Op deze kaart lijkt het alsof het de Vosstraat is. Eerder door mij aangegeven dat bij diverse mensen de mening bestond dat het zo was. Om het e.e.a. te ondersteunen ben ik ook nog in het bezit van een drietal bonkaarten waarop het adres Weezenstraat 78 vermeld staat. Meer kan ik niet aandragen om aan te geven op adres Weezenstraat 78 te hebben gewoond. Misschien een onderzoekje waard om na te gaan of de naam is veranderd van Vosstraat naar Weezenstraat en wanneer. Mijn vader en moeder zijn na de vliegtuigcrash in de Californiestraat 36 verhuisd naar de Weezenstraat 78 na eerst nog even bij mijn grootmoeder in de Weezenstraat 57 te hebben gewoond. Ik hoop dat dit bijdraagt tot helderheid. Tevens ben ik van mening dat op de gevel van slagerij Koomen een straatnaambordje aanwezig was maar heb daar verder geen bewijs van.

     2. Judge X

      Fred Smit ik trek ook niet in twijfel dat u op Wezenstraat 78 gewoond heeft,ik beweer slechts dat de Weezenstraat schijnbaar eindigde bij de Vosstraat.
      Volgens het adresboek van 1933 was nr. 78 dan ook het laatste nummer van de straat,waar op dat moment J. van der Wijk woonachtig was.

  2. HZdwg

   Weezenstraat of Vosstraat, eerder waren hier al discussies over Kruisweg of Kanaalweg en Achterstraat of Hoofdgracht.
   Blijkbaar is Den Helder niet altijd even consequent en nauwkeurig geweest wat betreft de naamgeving van “twijfelachtige” laatste en eerste stukjes van straten en wegen.

   1. Judge X

    Volgens mij hebben ‘wij’ de mysteries Kruisweg of Kanaalweg,bij ‘Afgestoft 467 – Kanaalweg’ en ‘Afgestoft 468 – Weststraat/Kruisweg’ opgelost.
    Ook voor het mysterie Achterstraat/Hoofdgracht (en Havenplein) ‘Afgestoft 507 – Havenplein’ werd de oplossing gevonden (door Hotmail 2),namelijk omnummering in 1930 vanwege de volkstelling.
    Dus deze moet toch ook kunnen lukken ? 🙂

     1. L. van der Heide

      @Judge, echter kom ik in de Texelse krant van 13 april 1938 een advertentie tegen van de opening van S. Coltof, damesconfectiewinkel Keizerstraat hoek Vosstraat. (Misschien Vosstraat in de volksmond maar officieel Wezenstraat)

      Verder zat er in de jaren ’20 A. Moree’s rijwielhandel op Vosstraat 16, autosloperij I. de Jong op nummer 12 in 1941, in 1910 gebr. Van Pelt op nummer 10-12. Riteco op nummer 4 (1930).

     2. Judge X

      @L.van der Heide
      Ja in de volksmond kan heel goed,zoals HZdwg ook al enigszins aan gaf.
      In 1933 had de Vosstraat 18 huisnummers,het laatste nummer was toen dus nr.18 waar J. van Meer op dat moment woonde.
      In verband met de lengte is dat dan vermoedelijk het stuk van de Breewaterstraat tot aan de Weezenstraat.
      De volksmond kan hier natuurlijk ook van toepassing zijn bij de Breewaterstraat – Keizerstraat; Het artikel van Cees Rondél vermeldt immers dat het cafétaria zich op de ene hoek – en de slagerij zich op de andere hoek van de Keizerstraat bevond.
      In de volksmond kan de Vosstraat zelfs van Keizerstraat naar Keizerstraat gelopen hebben,want ik kan de positie van het cafétaria op foto 1 niet links op de hoek plaatsen,als Fred Smit zegt dat de slagerij daar zat (dit ivm de steeg).
      Volgens de tekst van Cees kijken we bij foto 1 – achter de vrachtwagen – op de panden van de Keizerstraat; of begrijp ik dat verkeerd ?
      Coltof misschien op de hoek Vos-(Breewater-)/Keizerstraat ?
      Wie het weet mag het zeggen ! 🙂

     3. Judge X

      Herstel,het laatste kan natuurlijk helemaal niet omdat zowel de Keizerstraat als de Breewaterstraat eindigden op de Molenstraat.
      Dat krijg je als je de hele tijd met oude mistige plattegronden zit te wapperen. 🙁

     4. Fred Smit

      J. Smit was inderdaad mijn vader en voer toen bij de Stoomvaart Maatschappij Nederland.

 6. Fred Smit

  Sta versteld waar je alle info en foto’s vandaan haalt, proficiat. Blijf je volgen.

  1. Judge X

   Fred Smit,ik heb dus de indruk dat uw ouderlijk huis in of na de knik naar de Keizerstraat stond,ik vraag mij nu af of we hier zicht hebben op de zijde waar de voordeur zat of dat deze zich bevond aan de zijde waar we geen zicht op hebben (aan de kant van die hoge schoorsteen)
   Gezien het feit dat nr. 78 het laatste huisnummer was,bevinden er achter ons dus geen voordeuren / huisnummers meer ?

   1. Fred Smit

    Judge X, in de gevel zie je 3 kozijnen. Die in het midden is de voordeur. Links de huiskamer en rechts een kleinere kamer waarvan de gevel er 2 maal is uitgereden door een auto die achteruit moest steken om de bocht te kunnen halen naar de Vosstraat. Het waren vrachtauto’s die bij aannemer van Essen moesten zijn. Rechts naast het huis was nog een schutting met een poort. Daarna ging je naar links de knik door en stond je voor de ingang van OKK. Bedankt allen voor jullie inspanning.

    1. Judge X

     Da’s dan duidelijk; de Weezenstraat eindigde altijd al in de Keizerstraat.
     Volgens het adresboek van 1902 namelijk,had de Vosstraat toen ook al 18 huisnummers. 🙂

 7. Willem J. Sloot

  Op de valreep! Was het nou Vosstraat of toch Weezenstraat? Wie het (zeker) weet mag het zeggen. Je zou op zoek moeten naar foto’s van de hoekpanden van slagerij Komen en ijssalon Sevenhuizen en zien of daar een straatnaambord valt te onderscheiden. Op oude plattegronden van Den Helder in mijn bezit wordt het stukje straat tot aan de knik omschreven als zijnde Vosstraat. Volgens Fred Smit (15-03-2017 13:39) is zijn geboortehuis links op foto 2 te zien en heeft het over Weezenstraat 78. Zeg het maar. Mijn ouders woonden vanaf 1945 in de Klaas Duitstraat. In dat zelfde huis ben ik in 1950 geboren doch heette deze straat plots Schoolstraat. Zo zie je maar!
  Trouwens, ik ben al tijden op zoek naar een aankondiging waarin te lezen staat dat op een bepaalde tijd een straat van naam gaat veranderen. Ik ga er vanuit dat alle bewoners van die bepaalde straat schriftelijk op de hoogte werden gesteld! Toch?

  1. Judge X

   @Willem J.Sloot dat gaat denk ik niet lukken,maar hier zien we de opvolger van foto 1,de ontruiming van het cafetaria enige tijd later,met mogelijk het echtpaar Sevenhuijsen op de voorgrond ?
   Op foto 1 bevinden wij ons dus in de Keizerstraat,rechtsaf (het kwartje is bij mij gevallen) is daar de Weezenstraat (daar ben ik nu wel van overtuigd) en het pand achter de vrachtwagen is dan de slagerij van C.Koomen.

   Onder deze foto vindt u de rest van de serie Keizerstraat.(mits de link goed door komt)
   link werkt niet

   1. Judge X

    Google : Keizerstraat Den Helder (jaartal 1945 tot 1950) – Foto’s SERC
    (en nu is het mij wel weer mooi geweest) 😉

     1. strandloper

      Een mooi beeld Judge van het toen ook al falende en visieloze beleid van de gemeente. De voorziene brede en drukke verkeersader eindigde in een voor gemotoriseerd verkeer gesloten allesbehalve drukke winkelstraat. Onder andere het echtpaar Sevenhuijsen was het slachtoffer van de waan-van-de-dag politiek destijds. Op de foto staat inderdaad het echtpaar Sevenhuijsen waarvan de vrouw een telg was van de Nijpels dynastie. Tante Dymph van onder andere de latere wethouder GertJan.

 8. Judge X

  Ha strandloper daar bent u weer,ik begon mij al zorgen te maken,maar waarschijnlijk bent u gewoon op vakantie geweest ? 🙂

  U kent blijkbaar het verhaal van het echtpaar Sevenhuijsen,mogelijk zelfs uit het boek van dhr. Vermooten ?
  Ik moet mij deze week maar eens naar de bibliotheek begeven,om het daar op te diepen.
  De foto’s spreken in dit geval eigenlijk al voor zich,maar ik kan er natuurlijk naast zitten.
  De gemeente heeft rechts van het cafétaria waarschijnlijk het pand aangekocht en vervolgens laten slopen,om daarna het pand van Sevenhuijsen vrij te geven aan de elementen wind en regen.
  Het is een beproefde methode van de gemeente en z’n handlangers,om zo mensen weg te pesten en hun onroerend goed op een goedkope manier in handen te krijgen.
  Later werd de tactiek ook grootschalig toegepast bij plan Sluisdijk,zo vernam ik toen uit goede bron.
  Denken dat zulks in deze tijd ‘bijna’ uitgesloten is,zou men naïef kunnen noemen.

 9. strandloper

  U bent helemaal niet nieuwsgierig en/of leergierig Judge, haha… Wat ik weet van het echtpaar Sevenhuijsen, die ik niet persoonlijk heb gekend, heb ik uit destijds welingelichte kringen.

 10. Judge X

  Dit pand op foto 1 is trouwens niet het hoekpand,dat was – met huisnummer 97 – aan de linkerzijde gelegen,maar ten tijde van de foto reeds afgebroken (net als nr. 101 overigens); het op de foto getoonde pand droeg huisnummer 99.
  Ik vraag mij nu af,of ijssalon en cafetaria beide op nummer 99 waren gevestigd zoals de raambelettering suggereert,of dat één van de twee zich in hoekpand nr. 97 bevond.
  Het breekwerk van de panden links en rechts,zal in ieder geval wel een nare ervaring voor de fam. Sevenhuijzen zijn geweest.

  1. Judge X

   Hoekpand nr. 97 is op de foto van ‘Afgestoft 517’ nog geheel in tact te zien en daar stond A. ten Klooster volgens adresboek 1933 geregistreerd,hij was op dat moment eigenaar van het pand en overleed in 1935.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468