DHA-A leader
DHA-A leader

519 – Kruising Kerkgracht, Loodsgracht, Kanaalweg

Den Helder – Die kruising van de Kerkgracht, Loodsgracht en Kanaalweg. Met elkaar verbonden door de Postbrug. Het is toch maar een heel goeie gedachte geweest om zo midden jaren dertig van de vorige eeuw vanuit de slaapkamer boven het sigarenmagazijn van De Goeij aan de Loodsgracht dit stadsbeeld vast te leggen.

Wat kom je er niet op tegen: ons vooroorlogse postkantoor, waar de leiding van onze PTT kennelijk weinig mee op had, want als ik mijn oudtante mag geloven zag het interieur er niet al te fraai uit. Verder zien we het voormalige huis van dokter Bakker, overigens voor de geschiedschrijvers onder ons, ik was de laatste baby die door dokter Bakker die later aan de Javastraat woonde ter wereld is gebracht!

Als we onze weg vervolgen, zien we de ANWB-borden en zowaar een in het kanaal drijvend propagandavlot van één onzer politieke partijen. Links op de achtergrond torent de spits van de Westerkerk nog fier omhoog. Hierbij steekt het torentje van ons vroegere raadhuis aan de Kerkgracht maar bescheiden af. En aan de bomen te zien is het nog vroeg in het jaar, maar het moet prachtig weer zijn geweest, afgaande op het aantal fietsende en pratende mensen op straat.

Ze hadden toen ook parkeerborden met een draaiende klep. Nog net te zien is er één aan het begin van de Kerkgracht, in de berm naast de brug. Daar onze verkeersstromen weinig heftig vloeiden, was er geen sprake van alsmaar wisselen. En valt het weer niet op. hoe netjes het overal op straat was? Het was toen nog niet nodig om de spreuk ‘Houdt Den Helder helder’ tot leven te wekken.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

18 reacties

 1. Anton Hagen

  Vraagje:
  Wat is/was die hoge toren die je in de verte ziet,link van het midden?
  Van het oude stadhuis?

  1. Rina

   Zoals in de tekst staat : 😉 “Links op de achtergrond torent de spits van de Westerkerk nog fier omhoog”. Deze kerk stond op het Westplein, het tegenwoordige Helden der Zeeplein. De kerk is op last van de Duitse bezetters in 1944 afgebroken….

   1. Anton Hagen

    Geachte Rina,
    Ik ben via mijn mailbox er al op gewezen dat ik beter had moet lezen,dan had ik deze vraag niet hoeven stellen.
    Maar goed lezen valt voor mij niet mee op de vroege zondagmorgen.
    Evengoed bedankt voor uw toelichting.

 2. HZdwg

  Die dokter Bakker kan ik me nog herinneren, moet jaren ´50 geweest zijn. Hij was toe heel oud, althans dat vond ik toen, nu ik zelf waarschijnlijk nog ouder ben zou ik misschien, als ik hem nog eens zag, vinden dat het wel meeviel.
  Hij viel vooral op doordat hij ongeveer de slechtste automobilist van Den Helder was, zijn komst werd al van verre aangekondigd door het gekraak van de tandwielen in zijn versnellingsbak. Duidelijk iemand die op late leeftijd had leren autorijden, vermoedelijk hoorde hij nog tot de generatie artsen die gewend was zich naar de patiënten te begeven in een koetsje met paard en koetsier.
  In oude Heldersche kranten kom ik zijn naam tegen in bedankadvertenties; als in zijn dagen iemand na een ziekte was overleden, dan was het gebruikelijk de weledelzeergeleerde heer arts die de ongelukkige in zijn laatste dagen had behandeld, ondanks het geringe succes, per advertentie te bedanken.

  1. strandloper

   Haha HZdwg…..”….ondanks het geringe succes….” een mooie humoristische tussenzin. Het geringe succes (moet alweer lachen) wordt tegenwoordig nog veel gemeld als laatste passage in rouwadvertenties. Iets dat ik nu na uw omschrijving moet zien als een verdekte verwensing van de nabestaanden.

 3. Joop Bel, Velserbroek

  Ik ben het helemaal met je oudtante eens: het interieur van het postkantoor was een aftandse boel. Aan de ene kant de loketten en daartegenover in de hoek de openbare telefooncel. Ook dit behoort tot mijn vroegste jeugdherinneringen.

  1. George

   Ik kan me alleen het naoorlogse postkantoor herinneren en dan is er wat dat betreft weinig veranderd

  2. HZdwg

   In verreweg de meeste postkantoren in die tijd en nog lang daarna hing zo´n derdewereldsfeertje. Dat de postkantoren gezelliger werden gemaakt en je er ook terecht kon voor wat meer andere zaken, dat is pas van ver na de oorlog.

 4. Judge X

  De foto is m.i. niet genomen vanuit het slaapkamerraam boven het sigarenmagazijn van de Goeij,welke op Loodsgracht nr. 1 woonde (tweede pand van de hoek).
  Maar de foto werd gemaakt vanuit een slaapkamerraam van Loodsgracht nr. 5 en daar woonde op dat moment G.Wijker,hoofdcommies (administratieve ambtenaar van middelbare rang) bij de afdeling burgelijke stand.

  Foto’s 1 en 2 werden (1935) vanuit het zelfde standpunt genomen,foto 1 om +/- 11.00 u en foto 2 om +/- 12.00 u. dit valt af te lezen uit de slagschaduwen van de boompjes aan de gracht. (zie de links)
  Inmiddels is er voor café Postbrug een ventkar verschenen en aan de overzijde op de Kanaalweg (hoek postkantoor) een ijscoman (inderdaad prachtig weer dus).
  De exacte positie van de fotograaf die foto 1 en 2 nam,wordt verraden door bij foto 3 langs het boompje uiterst links te peilen en je komt dan uit bij het pand op nr. 5 die echter buiten de foto valt.
  Het pand uiterst links is loodsgracht nr. 3 en 4,in 1948 woonde notaris J.W. de Wijn daar en hield er ook kantoor; later werd het pand aangekocht door wijlen Johanna Jacoba Krul.
  Het hoekpand ‘Café Postbrug’ had als adres Prins Hendriklaan 1.

  Foto 1. Afgestoft 519 (dit artikel)

  Foto 2. fotos.serc.(vanuit de zelfde positie)
  http://fotos.serc.nl/uploads/tx_multishop/images/products/normal/den/den-helder-269.jpeg

  Foto 3. Afgestoft 391 (vanaf Kanaalweg)
  http://www.denhelderactueel.nl/wp-content/uploads/2014/10/391-Postbrug.jpg

  1. Judge X

   Overigens moet ik nu aan details constateren,dat foto 1+2 wel op ongeveer de zelfde tijd,maar zeker niet op de zelfde dag zijn genomen.
   Het verkeersbord en het propagandavlot waaraan Cees Rondél refereert,zijn namelijk op foto 2 verdwenen en de bomen vertonen bladvorming; we zien hier dus naar mijn mening,de wisseling van winter naar lente.
   Ik kan mij zo voorstellen dat de fotograaf het schieten van dit plaatje,ook bij de andere jaargetijden nog eens heeft herhaald.
   Foto’s analyseren ….,gelukkig is het de hobby van dhr. Rondél; mij gaat er te veel tijd in zitten ! 😉

   1. Hotmail 2

    Deze constatering benaderd meer de werkelijkheid. Cees heeft het gelijk aan zijn zijde wat betreft de positie.(zie het uitstekende balkonnetje met ronding). Jouw andere foto is van eerdere datum gezien de vorming van de bomen en inderdaad het verkeersbord en andere positie of uitgezoomd.

    1. Judge X

     Dat is geen balkonnetje Hotmail 2 en de ronding is van het slaapkamerkozijn boven het sigarenmagazijn het lijkt dichterbij,door de gebruikte lens/brandpunt en het daarbij horende perspectief.
     Bij foto 2 heeft het panorama van de camera zich iets naar rechts en – beneden verplaatst.
     En inderdaad de bladvorming is te zien op foto 1 en niet op 2 zoals ik melde (foto afgestoft 519 werd dus later geschoten).
     Maar de uitlijning vanaf de Kanaalweg,wijst naar een camerapositie vanaf Loodsgracht nr 5,eventueel nr. 3/4 (dat pand had een Frans balkonnetje),maar zeker niet nr 1 (sigarenmagazijn).
     Bij nr. 3/4 kun je trouwens twee voordeuren onderscheiden,later heeft men er daar dus één van gemaakt (hoe langer je kijkt,hoe meer details 🙂 ).

     1. Judge X

      Helemaal links onderin,onder het donkere rechthoekige blok (bloembak ?) zie ik trouwens wel het hekwerk van een balkonnetje.
      Je kijkt er doorheen en ziet daar een vrouw lopen,dit kan alleen maar het Franse balkonnetje zijn van Loodsgracht 3/4 welke ik hiervoor noemde en die je op foto 3 vanaf de kanaalweg duidelijker kunt onderscheiden.
      Foto Afgestoft 519 is dus wel degelijk gemaakt vanuit het pand Loodsgracht nr. 5.

     2. Judge X

      Loodsgracht 5 heeft trouwens ook zo’n Frans balkonnetje,waarschijnlijk zijn beide foto’s van daar af genomen.
      Op de volgende foto uit 2007,zijn de twee balkons nog duidelijk te zien.
      Als je vanaf hoofdhoogte op dit balkon van nr. 5,de lijn doortrekt naar de hoek van waar Café Postbrug ooit stond,dan komt dit overeen met de posities van de personen die daar staan en de wandelende vrouw.
      http://fotos.serc.nl/uploads/tx_multishop/images/products/normal/den/den-helder-334.jpeg

  2. Willem J. Sloot

   Ik heb de adresboeken er niet op na geslagen (had ik wellicht beter wel kunnen doen) maar het hoekpand met de Loodsgracht was dat wel Prins Hendriklaan? Volgens mij stond de bebouwing tot aan de knik met de Koningstraat op het Koningsplein!

   1. Judge X

    Ja inderdaad u heeft gelijk Willem J. sloot (het is een vastgeroeste denkfout van mij),Café Postbrug zat natuurlijk op Koningsplein 1.
    Vóór 1930 behoorde het tot de Koningstraat en had het nummer 118 en in 1930 vond de omnummering plaats.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468