DHA-A leader
DHA-A leader

Beste bieb van Nederland staat in Den Helder!

Den Helder – De bibliotheek van Den Helder is de beste van Nederland! Dat is dinsdag bekendgemaakt tijdens het Nationale Bibliotheekcongres. Andere kanshebbers op de titel waren bibliotheek Alphen aan den Rijn, Theek 5 in Oosterhout, de Korenbeurs in Schiedam, bibliotheek Wijchen en bibliotheek Winschoten.

De jury gaf aan vooral ook gelet te hebben op de mate waarin de genomineerden geworteld zijn in de lokale samenleving. “School 7 doet het volgens de jury op alle punten goed. het prachtige gebouw en de goede collectie worden optimaal gebruikt door ook anderen ervan te laten profiteren, samenwerking aan te gaan met lokale partners. Er worden initiatieven ontwikkeld en uitgevoerd en men zegt niet snel nee. Het gebouw herbergt verschillende verrassingen.”

Publiek en vakjury
Er kan er maar een de winnaar zijn en dat is dus Den Helder. “De jury was het unaniem eens over wie het goud verdient.” Verder meldde de jury dat er maar liefst 20.000 stemmen zijn uitgebracht door het publiek en ook dat koos grotendeels voor Den Helder. Kopgroep Bibliotheken ontving niet alleen de titel, maar ook een oorkonde en een beeldje “voor op de balie”.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

22 reacties

 1. Dennis

  Ja het echt een mooie bieb, met heel veel lees stof, erg mooi geworden en erg vriendelijk.

 2. Ezeltjeprik

  Proficiat! Wat ik me afvraag: ging de verkiezing om de beste bieb van Nederland of de mooiste? De jury legt nogal de nadruk op de fraaie behuizing, vandaar… Is het dan toch een architectuurprijs? Hoe dan ook, de nieuwe bieb is absoluut een aanwinst voor Den Helder. En het personeel verdient de prijs, want het is enthousiast en terzake kundig. Het valt me wel op dat de bieb tegenwoordig erg in trek is bij opgeschoten jongeren, die het als een ideale hangplek beschouwen: niet om te lezen, maar om te ‘chillen’. In die mate, dat er zo nu en dan een ordeprobleem dreigt te ontstaan. Regelmatig zie ik beveiligers patrouilleren.

  1. L. van der Heide

   Uit het bericht:

   “…en de goede collectie worden optimaal gebruikt door ook anderen ervan te laten profiteren, samenwerking aan te gaan met lokale partners. Er worden initiatieven ontwikkeld en uitgevoerd en men zegt niet snel nee. Het gebouw herbergt verschillende verrassingen.”

   🙂

 3. Judge X

  Dit had je in de nabijheid van het vorige gebouw ook kunnen realiseren.
  Maar daar staat ie dan op een decentrale plek met weinig parkeermogelijkheid.
  Nu nog even op en rond de oude locatie het onroerend goed op een goedkope manier in handen krijgen en dan kan de zaak plat.

  1. Bodelo

   Het parkeerdek van de Sluisdijkstraat (2 verdiepingen) ligt op 100 meter afstand. Hoezo weinig parkeermogelijkheid?
   Overigens heeft deze keuze er ook toe geleid dat een beeldbepalend pand (School 7) behouden kon blijven. Dat had nog maar de vraag geweest als de bibliotheek op de oude locatie opgeknapt zou worden. Kortom, naar mijn mening aan aanwinst voor onze stad om diverse redenen.

   1. Judge X

    Beeldbepalende panden kunnen altijd behouden worden,als men de dwangmatige drang tot tot afbraak maar eens opzij kon zetten.
    In plaats van afbraak,past men nu beeldbepalende aantasting van historisch erfgoed toe,net als daar aan de overkant van het water.
    Het geheel van de omgeving wordt daarnaast afgewisseld,door ‘historiserende bouw’ ; nep historie dus (‘De nieuwe kleren van de Keizer’),die geen enkel verband heeft met de echte historische omgeving.
    Ik heb het trouwens nergens over opknappen van de oude locatie,maar u heeft wel vaker last van het weergeven van verkeerde indrukken.
    Als bestuurder van de rubriek ‘Afgestoft’,kijkt u blijkbaar in de toekomst liever alleen naar fotootjes.

    1. Fred

     De door jou omschreven historische bouw , toegepast bij de nieuwe bieb, kijkt in de verste verte niet op wat er stond. Op de plaats van de nieuwbouw van de bieb, stond het woonhuis/ huisartsenpraktijk van huisarts Frans Hofmans. Dokter Hofmans is van hieruit verhuisd naar de PWA singel 115 en werd toen Directeur Gemini Ziekenhuis. Als kleine jongen , zal ik wat in de praktijk op de Weststraat gezeten hebben. De wachtkamer zat aan de voorkant , en men keek uit op de drijvende dokken van de Rijkswerf. Daar was altijd wel reuring in die dokken met het onderhoud aan de mijnenvegers. Eèn van die dokken, bestaat nog en wordt gebruikt door scheepswerf Damen voorheen Visser aan het Ankerpark

     1. Judge X

      Ja dank Hotmail 2 mooie overzicht foto.
      Ik kan er niet echt veel wijzer uit worden,maar Fred Smit zou zomaar eens gelijk kunnen hebben dat het laatste stukje naar de Keizerstraat gewoon tot de Weezenstraat behoort,na nr. 78 dus geen woonadressen meer in de rug.
      Ik zal de link even voor hem over zetten.

    2. Judge X

     Fred ik heb het over beeldbepalende aantasting van School 7,door een nieuwe bibliotheek neer te zetten op een verkeerde plek ; ‘historiserende(nep)bouw verderop aan de Weststraat tegenover de werfpoort en aantasting van het historisch erfgoed Willemsoord.
     Maar iedereen is vrij om er blij mee te zijn. 😉

     1. Fred

      Ik ook rechter, de hele nieuwbouw op de Weststraat slaat nergens op , met wat er ooit gestaan heeft. En het historisch erfgoed op de oude Rijkswerf is in mijn ogen ook “”verkracht””

   2. Fred

    Dat parkeerdek, Bodelo is in eerste instantie in 1975 aangelegd tbv de bewoners sluisdijkplan, wegens het verkeersvrijmaken van het plan. Het parkeerdek is als zodanig nooit goed uit de verf gekomen, en werd al snel toegevoegd aan de overige parkeergelegenheden .Het komt dus nu mooi uit , om het dek rendabel te maken met de komst van de bieb.

Reageren is niet meer mogelijk.