DHA-A leader
DHA-A leader

Het Verlangen

Den Helder – Er zijn van die regisseurs die veelzijdig zijn en niet vastzitten aan één genre, regisseur Joram Lürsen is zo’n filmmaker. Kinderfilms als Dolfje Weerwolfje en Het Geheim, een kostuum drama als Publieke Werken en een thriller zoals Bloedlink die ook bloedspannend was. Daarnaast heeft Lürsen zijn stempel gedrukt op de romkom met Alles is Liefde en Alles is Familie. Goed voor enthousiaste reacties, hoge bezoekersaantallen en gewonnen prijzen. Prima idee dus van deze regisseur om weer een komedie te maken, die voorzien is van een mooie cast. Met in de hoofdrol Chantal Janzen, ook al zo’n veelzijdig mens!

De twee broers Marc (Naber) en Boudewijn (Klaasen) hebben al een tijd de uitgeverij van hun vader Alfred Goudemondt (van der Vlugt) overgenomen, een familiebedrijf opgericht door hun grootvader. De boeken zorgden voor omzet, maar de opkomst van het digitale tijdperk heeft daar verandering in gebracht. De mannen zien hun winst slinken en de onderneming richting een faillissement gaan. Er is iets nodig, zoals een enorme bestseller, om het tij te keren en geld in het laatje te brengen.

Bij de uitgeverij komen mensen langs met een manuscript en één daarvan is de stotterende zonderling Herman Schutte (Bolhuis). Boudewijn beseft dat hij goud in handen heeft, maar ook dat hij dit boek niet aan de man kan brengen vanwege de uitstraling van de schrijver die eruit ziet als een zwerver en wars is van mensen en de pers. Heel anders dan de charmante Brigitte Hooijmakers (Janzen), die zit te stralen tegenover Marc maar een manuscript aflevert waarin geen foutloze zin staat. Ze worden allebei afgewezen.

Brigitte
Als het water ze aan de lippen staat, tussen de soepsessie’s door van moeder Nienke Goudemondt (Blankers), krijgt Boudewijn een geniaal idee. Een nogal onconventioneel plan wat echter naar zijn mening hun redding kan zijn. Het boek van Schutte wordt uitgegeven, maar Brigitte wordt als de schrijfster gepresenteerd. Een bloedmooie vrouw die past in elke talkshow en op elke cover en op die manier meer kan zijn dan schoenverkoopster. De schrijver krijgt zijn geld en succes, maar hoeft zich niet door interviews heen te stotteren en bekend te worden.

Het plan lijkt te slagen, na de nodige training slaat de simpele Brigitte zich er aardig doorheen. Een bestseller met presentaties door heel Nederland, het boek wordt verkocht aan 30 landen. Maar dan krijgt schrijver Schutte spijt van de afspraak en wil toch zijn aandeel in het succes. Als alles dreigt uit te komen, moeten de broers hun fraude gaan opbiechten, tenzij er een wonder gebeurt.

Sterren van de hemel
Een mooie cast noemde ik al in de inleiding en naast de stralende Janzen is het ook een genot om de oudere generatie gedegen te zien acteren in deze film. De 83-jarige Bram van de Vlugt, de 76-jarige Anne-Wil Blankers spelen nog de sterren van de hemel en de 63-jarige Peter Bolhuis geeft prachtig gestalte aan de stotterende schrijver, een glurende engerd.

Het Verlangen pakt uit waarop gehoopt werd als een heerlijke luchtige romkom met een mallotig verhaal, geestige grappen, een vleugje drama, een minuutje thriller en een verrassende ontknoping. Gedegen werk van de regisseur en zijn team, maar zeker ook van scenarioschrijver Frank Ketelaar. Het script vormt de basis voor de film, dit is prima. Locatie Amsterdam doet het altijd goed en de klanken van filmcomponist Merlijn Snitker maken het plaatje compleet. Kortom, we houden daarvan, een verrukkelijke vrolijke voorjaarsfilm!

Regie: Joram Lürsen
Met: Chantal Janzen, Peter Bolhuis, Gijs Naber, Alex Klaasen, Bram van der Vlugt, Jelka van Houten, Anne-Wil Blankers, Jochum ten Haaf
Kijkwijzer: AL

DHA-H 468

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

DHA-B Home468