DHA-A leader
DHA-A leader

Kong: Skull Island 3D

Den Helder – De monsterlijk grote gorilla King Kong spreekt al zo’n 85 jaar tot de verbeelding en dat is meerdere keren vertaald in een spektakelfilm. In 1993 bracht Steven Spielberg het eerste deel van Jurassic Park uit en de enorme prehistorische dinosaurussen brachten flink leven in de filmbrouwerij. De jonge filmmaker Jordan Vogt-Roberts pakt het nog grootser aan en mixt de gorilla, dit keer wel 30 meter hoog, met uit de kluiten gewassen vleeseters uit oude tijden.

Een kort intro laat twee parachutisten zien die landen op een verlaten strand. Ze hebben niets meer, hun vliegtuigen zijn neergestort en evengoed staan ze elkaar nog naar het leven. Het robbertje vechten raakt snel over, wanneer een turbo gorilla de heren in het vizier heeft; we schrijven het jaartal 1945 ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ze bevinden zich op Skull Island.

Bijna 30 jaar later, 1973, is dit nog niet ontdekte eiland de inzet waarmee Bill Randa (Goodman) en Houston Brooks (Hawkins) bij senator Willis (Jenkins) geld lospeuteren voor een expeditie. De bewindsman, die eerst weigert, gaat overstag bij het idee dat de Russen het eiland ontdekken en dit als wereldnieuws incasseren. De expeditie kan van start met mankracht, materiaal en vervoer.

Experimenten
Met een boot vertrekt de expeditie waaronder ook militairen, de huurling James Conrad (Hiddleston) en oorlogsfotograaf Mason Weaver (Larson) naar het eiland. Kolonel Preston Packard (Jackson) loodst vervolgens de helikopters door een sterke storm naar het eiland. Eén van de experimenten is een aantal bommen tot ontploffing brengen om de seismische reactie te meten. Daar komt uit dat de bodem hol is, maar voor ze verder kunnen onderzoeken komt de baas van het eiland, gorilla Kong.

Deze is not amused en als hij het gevecht met de indringers aangaat, raken de overlevenden verdeeld over het eiland. Het begin van een avontuur, waarin ze met inboorlingen alsmede prehistorische dieren te maken krijgen en iemand uit het verleden die niet eens weet dat de Tweede Wereldoorlog voorbij is! Gevaar ligt overal op de loer en schedelkruipers zijn onderweg!

Flinterdun en fantasierijk
Het filmrecept waar ik regelmatig aan refereer is ook hier van toepassing; een flinterdun verhaal wat echter volledig wordt gecompenseerd door speciale effecten. De flora en fauna zijn fantasierijk ingevuld en de gorilla Kong is letterlijk en figuurlijk gigantisch, wat is dat mooi gemaakt. Groot pluspunt is ook de aanwezigheid van de aap, menig film over een monster vult veel tijd met het opvoeren van de spanning door de suggestie, maar deze Kong heeft speeltijd en vervult een hoofdrol.

Verrassend voor deze jonge regisseur is de invulling via beelden en muziek, de typische jaren ’70 sfeer. Hij heeft ze zelf niet meegemaakt, maar trakteert ons op onder anderen Creedence, Black Sabbath, Jefferson Airplane en ik meende zelfs een filmshot te zien wat gelijkenis vertoonde met platenhoes Argus van Wishbone Ash! Of gaat mijn fantasie met mij aan de loop en is dit zuiver toeval? Hoe dan ook, het maakt film Kong: Skull Island tot een aanrader om mee te pakken in de bioscoop. Met als afsluiter “We’ll meet again” van de legendarische Vera Lynn die binnenkort op 20 maart haar 100e verjaardag hoopt te vieren. Passende filmfinale van een inspirerende jonge regisseur.

Regie: Jordan Vogt-Roberts
Met: Tom Hiddleston, Brie Larson, John Goodman, Samuel L. Jackson, Corey Hawkins, Richard Jenkins
Kijkwijzer: 12 jaar

DHA-H 468

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

DHA-B Home468