DHA-A leader
DHA-A leader

Logan

Den Helder – Sinds 2000 worden de Marvel Comics over X-Man verfilmd. In deze films spelen mutanten met bijzondere eigenschappen de hoofdrol. Met Logan tellen we nummer tien uit de reeks. In acht van de tien speelt Hugh Jackman de rol van James Logan, ook wel bekend als The Wolverine.

Logan heeft de eigenschap dat hij snel hersteld van elk denkbare verwonding. Daarnaast komen er, als hij zich kwaad maakt, scherpe messen uit zijn vuisten. Logan is ongeveer 160 jaar oud en heeft deel genomen aan de eerste, de tweede en de Vietnam oorlog. In eerdere afleveringen werd zijn pad al gekruist door vele vechtersbazen en vooral andere mutanten. Met deze derde Wolverine film komt er na 17 jaar voor Jackman een einde aan zijn mutanten rol. Hij stopt er mee.

We schrijven 2029 en Logan is aan drank verslaafd. Hij runt zijn eigen bedrijfje als chauffeur van een Chrysler limousine in de grensstreek met Mexico. Hij is ouder geworden en verzorgt samen met de albino Calibran (Merchant) de oude professor X, Charles Xavier (Stewart). Als Xavier niet op tijd zijn medicatie krijgt verlamt dat zijn hele omgeving en kan alleen een injectie een eind maken aan de ernstige toestand.

Laura
Aan het redelijk rustige bestaan komt een abrupt eind als het zwijgende meisje Laura (Dafne Keen) zijn pad kruist. Als blijkt dat zij gezocht wordt door Donald Pierce (Holbrook) met zijn bende de Reavers, wordt Logan weer volledig in de geweldspiraal getrokken. Laura heeft dezelfde capaciteiten als de Wolverine en weet samen met Logan te ontsnappen aan deze bende. Ze slaan op de vlucht met Xavier en moeten alle zeilen bij zetten om uit handen te blijven van Pierce en zijn Reavers. Laura, die opgegroeid is in een geheim project van mutanten kinderen, wil naar Eden wat in haar beeld is geïdealiseerd. In een stripboek van de X-man ziet Logan waar Laura dat beeld van Eden vandaan heeft. Achterna gezeten door Pierce en zijn bende gaat Logan tegen zijn zin in toch met haar naar Eden.

Hugh Lackman wilde in eerste instantie niet meewerken aan deze film, tenzij zijn rol meer uitgediept zou worden. Samen met Mangold hebben ze Logan een meer gevoelige persoonlijkheid kunnen geven. We zien dan ook een Wolverine die naast zijn gewelddadige uitbarstingen zijn zwakke momenten heeft. De 12-jarige Dafne Keen (TV serie The Refugees) zet een indrukwekkende Laura neer. Haar gezichtsuitdrukking en vechtscenes geven haar een harde beangstigende persoonlijkheid. Stephen Merchant speelt de albino Calibran met een gezichtsuitdrukking die doet denken aan Gollum uit Lord of the Rings. De oude rot, Patrick Stewart (76), speelt in bijna alle X-man films wel een kleine rol als Professor X. In deze laatste aflevering is hij duidelijk meer aanwezig.

Boeiend verhaal
Natuurlijk wordt er in de film weer ruim geweld aangewend, want waar de Wolverine, maar ook Laura, kwaad worden is er geen ontkomen aan. Toch is het een boeiend verhaal dat de moeite waard is om gezien te worden. Regisseur Mangold heeft al eens eerder het leven van Johnny Cash in “Walk the line” verfilmd. In de trailer en de aftiteling van Logan gebruikt hij het gevoelige Hurt van Cash om de sfeer van de film te onderstrepen. Voor de liefhebber van de X-Man films is het wellicht wat wennen om Logan in deze rol te zien, maar de echte fan mag natuurlijk dit waardige slot niet missen.

Regie: James Mangold
Met: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant
Kijkwijzer: 16 Jaar

DHA-H 468

Over de schrijver:

Ad is sinds zomer 2016 verbonden aan Den Helder Actueel. Hij is de vaste vervanger van filmrecensent Jo en maakt reportages van leuke evenementen in onze mooie stad.

Lees ook:

DHA-B Home468