DHA-A leader
DHA-A leader

Wildernis in Drenthe

Den Helder – Vier jaar terug werd natuurminnend Nederland verrast met een prachtige film in de bioscoop: de Nieuwe Wildernis. De natuur in de Oostvaardersplassen, vastgelegd door Ruben Smit en Mark Verkerk. In 2015 kwam Verkerk opnieuw met een spraakmakend natuurdocument, Holland Natuur in de Delta, en zette het natuurschoon in Nederland duidelijk op de kaart. Nieuwsgierig zijn we dan uiteraard, als er opeens vanuit het niets weer een Nederlandse documentaire verschijnt, dit keer over de flora en fauna in Drenthe. Het echtpaar Henk en Janetta Bos maakt al jaren dit genre films en hun laatste productie gaat nu ook ruim de provinciegrens over!

Galloways, een runderras uit Schotland, begrazen de Wetlands waarmee de film opent. Een rustieke omgeving waarin dieren thuis zijn en zich kunnen bedruipen door de aanwezigheid van water. Kikkers, vogels en reptielen zoals de ringslang die een echte waterrat blijkt te zijn. We zien het uitkomen van de eieren in een nest meerkoeten en hoewel de kleine vogeltjes gewoonweg spuuglelijk zijn, maken de filmbeelden indruk. Een opgevouwen mini meerkoet prikt zich een weg naar buiten door de eischaal heen en maakt kennis met het buitenleven!

De staartmees met een kunstig gebouwd nest, het lijkt wel op dat van een wevervogel, komt langs en in de categorie vogels zijn daar ook nog de tapuit, het ijsvogeltje, de grote zwarte spechten en de zeldzame draaihals vogel. Deze laatste komt uitgebreid aan bod met de vlieglessen van de jongen. Veel vogelgeluiden begeleiden op de achtergrond de beelden.

Speelkwartier
Naast vogels zijn er echter ook andere dieren in de Drentse parken, zoals jonge vossen die we volgen op hun eerste verkenning buiten het nest. De familie das heeft daar wat minder moeite mee en de jonge dassen nemen uitgebreid tijd voor het speelkwartier met elkaar. Ook grappig zijn de beelden van de kleine boommarters, vooral als ze olijk hun kopje buiten het nest in de boomstam steken.

Alles bij elkaar brengt de film Wildernis in Drenthe heel wat dieren in zicht die wij gewoonlijk tijdens een rondje om in de natuur niet tegenkomen. Het is fijn om te weten dat dit nog bestaat en de liefde van de filmmakers voor de natuur in hun provincie is dan ook erg groot. Dat laat de film wel zien.

Commentaar
Toch zit er een grote ‘maar’ aan deze film en dat is vanaf het begin het gesproken commentaar. Het is niet bepaald het geluid van een ervaren stemacteur dat is jammer. En dat komt vooral omdat de toelichting teveel tekst is en bovendien hard ingesproken, waardoor het op de voorgrond staat. In de natuurdocumentaires van de BBC die door Peter Drost voor de Nederlandse tv van commentaar worden voorzien, is het een rustig geluid op de achtergrond. De stem staat in dienst van de film en is ondergeschikt aan de beelden. Dat is bij Wildernis in Drenthe niet het geval, maker Henk Bos is erg enthousiast, maar kan beter een geschikte stem inschakelen en het volume anders instellen.

Wildernis in Drenthe is echt een film voor de liefhebber van de Nederlandse natuur. De overgangen tussen de verschillende onderwerpen zijn soms wat rommelig, maar wie daar doorheen prikt en het vele commentaar een beetje langs zich heen laat glijden, kan genieten van unieke beelden. Er is meer in Drenthe dan een hunebed en dat heeft het echtpaar op de kaart gezet!

Regie: Henk Bos, Janetta Bos – Veenhoven
Met: dieren in de hoofdrollen en bijrollen zoals vossen, dassen, bevers en vogels.
Kijkwijzer: 6 jaar

DHA-H 468

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

DHA-B Home468