DHA-A leader
DHA-A leader

Fast & Furious 8

Den Helder – Snelle auto’s en stoere kerels zijn de ingrediënten voor de succesvolle formule van de Fast & Furious reeks. Sinds 2001 zijn we nu aangeland bij deel acht, welke opnieuw veel mensen naar de bioscoop trekt. Felix Gary Gray (The Italian job) is de vijfde regisseur in de serie die hiermee zijn eerste bijdrage levert. Dit is ook de eerste aflevering waarin vaste medespeler Paul Walker niet te zien is. Hij overleed in 2013 bij een auto ongeluk.

De spierballen worden geleverd door Vin Diesel (zesde keer), Ex-worstelaar Dwane Johnson (vierde keer) en Jason Statham (derde keer). Andere spelers die terug keren zijn Michellle Rodriguez, Tyrese Gibson en Ludacris (vierde keer). Kurt Russell en Nathalie Emmanuel (tweede keer). Nieuwkomers zijn Charlize Theron en Scott Eastwood (inderdaad zoon van). Naast de mensen in de film zijn natuurlijk ook de auto’s belangrijke hoofdrolspelers in de reeks. De echte liefhebber kan genieten van de snelle bolides met natuurlijk een indrukwekkend geluid.

We zien Dom Toretto (Diesel) met zijn vrouw Letty (Rodriguez) op Cuba genieten van hun huwelijksreis.
De toon wordt al gelijk gezet wanneer Dom met een onmogelijke auto een straatrace door Havanna aan gaat. Geliefd door de toeschouwers lijkt zijn leven ideaal. Dit verandert natuurlijk als de mooie Cipher (Theron) ten tonele verschijnt. Zij weet hem te chanteren en hem mee te krijgen om haar plannen te verwezenlijken. Cipher, de beste computerhacker van het moment, kan de wereld ingenieus manipuleren, maar heeft Dom nodig om een aantal goed bewaakte onderdelen in handen te krijgen. Cipher ontpopt zich als een mooie, slimme, maar meedogenloos leidster van haar organisatie. Ze weet de stevig gespierde Dom door chantage in haar macht houden en daarmee wordt hij gezien als overloper.

Oude team
Het wordt tijd om het oude team van Dom bij elkaar te krijgen om nu tegen hem ten strijde te gaan. De zeer stevig gebouwde Hobbs (Johnson) zien we terug als coach van een meisjes voetbalteam. Ook aan zijn gewone leven komt een eind als hij in de gevangenis terechtkomt, waar hij zijn oude tegenstander Deckard (Statham) weer tegen het lijf loopt. De twee zouden elkaar het liefst de hersens inslaan. Om het team bij elkaar te krijgen verschijnt te handige strateeg Mr. Nobody (Russell) met hulp, het groentje, Little Nobody (Eastwood). Hij weet het team inclusief Letty te bewegen om achter Dom en de organisatie, waar hij voor werkt, aan te gaan.

Het thema van de film is inmiddels een bekend en veel gebruikt gegeven. Iemand met slechte bedoelingen wil de wereld overheersen, maar is dit tegen te houden? De slechterik Cipher wordt voortreffelijk neergezet door Theron. Het spanningsveld tussen haar en Dom is goed voelbaar. Dom zit in de klem, al weten we lang niet hoe ze hem dat flikt. Russell is de grote koele organisator die met zijn hulpje Eastwood een humorvol duo weet te presenteren. Natuurlijk moet de echte actie van het team komen en dat is bijzonder goed gelukt.
De scriptschrijvers zijn zeer creatief aan het werk gegaan en weten van achtervolgingen en het gebruik van heel veel auto’s een spectaculaire chaos te maken. Met Cipher als gewiekst hacker gaan elektrische auto’s in New York een eigen leven leiden.

Geweld en humor
Ook de spierballen komen natuurlijk uitgebreid aan bod. Diesel, Johnson en Statham weten zich een weg door de film te slaan, waarbij de tegenstanders letterlijk door de lucht vliegen. Michelle Rodrigues is de vrouw Letty die ondanks alles in haar man gelooft en in het team haar mannetje weet te staan. Naast al het geweld is er ook de nodige humor. Zo leert Hobbs het meisjes voetbalteam de agressieve Haku dans van Nieuw Zeeland. Statham weet de zaal te laten lachen met bijvoorbeeld de oneliner “Je hebt een grote mond voor iemand met zo’n klein hoofd”.

Heel veel diepgang moet je niet verwachten, maar voor de trouwe fans van F&F en actie is dit wel een “Must See” Je verveelt je geen moment tijdens dit 137 minuten durende spektakel. Moet er nog een deel negen komen? Het eind laat de mogelijkheid duidelijk open. Voorlopige planning: Première Fast & Fusrious 9 op 18 april 2019.

Gezien: Kinopolis Den Helder (Ex Utopolis)
Regie: Felix Gary Gray
Met: Vin Diesel, Dwane Johnson, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Kurt Russell,
Charlize Theron, Tyrese Gibson, Ludacris, Scott Eastwood, Nathalie Emmanuael
Kijkwijzer: 12 jaar

DHA-H 468

Over de schrijver:

Ad is sinds zomer 2016 verbonden aan Den Helder Actueel. Hij is de vaste vervanger van filmrecensent Jo en maakt reportages van leuke evenementen in onze mooie stad.

Lees ook:

DHA-B Home468