DHA-A leader
DHA-A leader

Going in Style

Den Helder – Een komedie met drie oude acteurs in de hoofdrollen en een regisseur die in leeftijd een kind van ze zou kunnen zijn. Hoe verrassend is dat? Zo kan dat gaan in Hollywood! De basis is een kort verhaal van Edward Cannon, waarover in 1979 al een film werd gemaakt, en waarvan regisseur Zach Braff nu zijn versie presenteert. Een rolprent met een fantastische cast: Morgan Freeman 79 jaar, Alan Arkin 83 jaar en Michael Caine die de afgelopen maand 84 kaarsjes mocht uitblazen!

Albert (Arkin), Willie (Freeman) en Joe (Caine) zijn oud-collega’s en maatjes door dik en dun. Ze wonen vlakbij elkaar, Albert en Willie zelfs in één huis, en doen veel samen. Een ontbijtje bij hun favoriete fastfoodketen, jeu de boules spelen bij de Easy Rollers, gezamenlijk tv kijken en daarbij flink kritiek spuien op wat voorbij komt. Een heerlijk comfortabel, no-nonsense ouderen bestaan.

Dat gezapige leven van de mannen verandert plotsklaps als de fabriek waar ze ooit voor werkten wordt verplaatst. Die gaat naar Vietnam en omdat het bedrijf verdwijnt uit de States is men ook niet meer pensioen verantwoord is de boodschap! Van de ene op de andere dag krijgen de mannen geen pensioen meer, terwijl de hypotheek en woonlasten blijven bestaan. Kortom, dikke problemen.

Bankoverval
Joe bezoekt na het ontvangen van de gele brief, een waarschuwing, zijn bank en terwijl hij daar is vindt er een bankoverval plaats. Hij komt niet tot overeenstemming met de medewerker in de bank en als na een paar weken de rode brief over de ontruiming van zijn huis in de bus zit, weet hij wat hij moet doen. Hij gaat zelf een bank beroven en terugnemen wat ze hem afpakken: zijn pensioen. Er is een beetje overredingskracht nodig om zijn maten zo ver te krijgen, maar omdat die in hetzelfde schuitje zitten gaan ze om. De ervaringsdeskundige Jesus (Ortiz) en een 30-dagen plan vormen de basis voor een enerverende actie en daarna, redeneren de heren, een onbezorgde oude dag.

Een origineel filmthema nu banken en pensioenfondsen regelmatig onder vuur liggen en dit gegeven origineel verpakken in een ludieke komedie. Want dat is het geworden, vanaf de eerste minuut komen we terecht in een grappige feelgood movie waarin het een feest is om naar deze acteurs op leeftijd te kijken. Ze zijn natuurlijk ontiegelijk door de wol geverfd, Caine en Freeman speelden samen 300 rollen, en daarnaast lijken ze veel lol aan deze film te beleven. Ze spelen natuurlijk de ietwat cynische oudere heren en de chemie tussen de vrienden spat van het scherm.

Goed gecast
Het verhaal is leuk opgebouwd en met wat zijlijnen, familie en de oude mannen club, komt dat tot een prima invulling. Ook de bijrollen zijn goed gecast, zoals de warrige clubgenoot en de ronduit geile winkeljuf die haar zinnen op Albert heeft gezet. De diefstal oefening in de plaatselijke supermarkt en de daarop volgende ontsnappingspoging per booster zijn hilarisch. Daarnaast is de film niet echt voorspelbaar en blijft deze tot het eind toe boeien.

Het is misschien wel zoals de mannen het zelf aangaven over het idee om op hun leeftijd een bank te beroven. De meeste bankrovers zijn ‘jong en snel’, maar wij zijn ‘slim en ervaren’! De ervaren acteurs plus het originele script en hoe de film in beeld is gebracht, zonnig New York, maken dit tot een feestje. Zien dus deze komedie over een hechte vriendschap tussen drie krasse knarren.

Regie: Zach Braff
Met: Morgan Freeman, Michael Caine, Alan Arkin, Joey King, John Ortiz
Kijkwijzer: 6 jaar

DHA-H 468

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

DHA-B Home468