DHA-A leader
DHA-A leader

Geslaagd jubileum voor Rondje Cultuur Huisduinen

Huisduinen – Alweer voor de vijfde keer werden vele tuinen in het Kunstdorp Huisduinen opengesteld voor het publiek. Kunstdorp, omdat in diezelfde tuinen kunstenaars de gelegenheid krijgen om te exposeren. Een mooier decor kun je als kunstenaar niet vinden.

De tuinen zijn te herkennen aan een kleine Lange Jaap vuurtoren met volgnummer. Voor een kleine vrijwillige bijdrage kon in tuin nummer een, van Wil Bellinga, en in het Dorpshuis een passe-partout gehaald worden waarin de bezoekers informatie vinden over de tuinen die opengesteld zijn en welke kunstenaars daar werk laten zien.

De bezoekers kregen een grote verscheidenheid aan kunstwerken te zien. Zo was er onder andere ruimte voor schilderijen, tekeningen, keramiek, beelden, fotografie, glas in lood, sieraden, woonaccessoires en afvalkunst. Nieuwe locaties waren te vinden op het OS&O terrein, waar nieuwe huizen staan en waar nog meer nieuwe woningen in aanbouw zijn. Mooie gelegenheid om in die zandbak rond te wandelen en de aanwinsten van de woonmarkt te bewonderen.

Corrosie
In het kerkje van Huisduinen werden foto’s van Ida woord en Geertruid Strooper getoond. Woord heeft al meer geëxposeerd in Den Helder, maar brengt telkens weer nieuwe werken. Nu staan foto’s van corrosie in het middelpunt, maar ook haar foto van de mistige binnenhaven is een echte eyecatcher. Strooper maakt voor haar fotoprojecten een uitgebreid plan om zo te komen tot prachtige composities. Haar serie van een oude man en jonge dame maken grote indruk.

In Fort Kijkduin toonde Laura Zijlmans haar unieke afvalkunst projecten. In de voortuin van Suzanne Hoole stond Jan Stoelwinder met zijn beelden. Bijzonder in deze editie is de openstelling van het Paddestoelhuisje van Felix Rottenberg. Het is voor deze gelegenheid omgedoopt tot “Dichtershuisje”. Naast Rottenberg lazen onder andere stadsdichters Jack Beneker en Marja Lelie voor uit eigen werk.

Muziek
Natuurlijk was er ook muziek. In het Dorpshuis speelde Jos van den Berg ‘relaxte saxofoonklanken’. In de tuin van Andre Zijlmans op nummer 11 kon worden genoten van de Keltische Muziekgroep. Op nummer negen in de tuin van Karin van der Wal speelde Dick Steeman and friends. Onder de rustige klanken van de muziek kon men hier ook genieten van een kop koffie en een grote keuze aan zelf gemaakt gebak. In de prachtige grote tuin van Marian Ket was ruimte voor de beelden van Carla Quast en de tekeningen van Huub Sadee.

Aan het eind van de middag werd in het dal van de tuin een klein concert gegeven door Michiel Tegelberg, Reinout Weiffenbach en Henk Jan van Sluis. Tegelberg zong zijn eigen Nederlandstalige nummers, waarin hij Den Helder en omgeving regelmatig als onderwerp behandeld. Deze editie van het rondje gaat mede dankzij het prachtige weer de boeken in als een enorm succes. Op naar het volgende lustrum!

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Ad is sinds zomer 2016 verbonden aan Den Helder Actueel. Hij is de vaste vervanger van filmrecensent Jo en maakt reportages van leuke evenementen in onze mooie stad.

Lees ook:

1 reactie

  1. Bodelo

    Ik heb voor het eerst (aangemoedigd door het mooie weer!) eens meegedaan aan dit rondje kunst. En ik heb me verbaasd over sommige tuinen van de dorpsbewoners. Dat aangevuld met muziek en kunst (daar had een ieder zijn mening over) kan ik niet anders stellen dat Bergen HET kunstenaarsdorp is, maar volgens mij volgt Huisduinen op de voet? Een prettige sfeer, gemoedelijk. Kortom, een bijzonder geslaagd evenement.

Reageren is niet meer mogelijk.