DHA-A leader
DHA-A leader

Luilak Den Helder: brand, vernieling, auto op de kant

Den Helder – In tegenstelling tot de laatste jaren was de Luilaknacht dit keer redelijk onrustig in Den Helder. Brandstichting, auto’s beklad, auto op de kant gezet, de nodige vernielingen. De politie had het er druk mee.

In de Gravin Magdelena van Waardenburglaan werden een zestiental auto’s besmeurd met verf. Een van de bewoners schrok er behoorlijk van, kreeg een hartstilstand en moest worden gereanimeerd, zo laat wijkagent Rolf Regtop weten. De politie was gedurende de nacht ook druk bezig met het naar huis brengen van (te) jonge kinderen.

In de Breewaterstraat werd een auto op z’n kant gezet en in de steeg tussen de Brouwer- en Vijzelstraat werden containers in brand gestoken. Ook het dakterras van de buren liep daarbij schade op. Een buurtbewoner hoorde rond 05.15 uur gerommel in de steeg en toen hij ging kijken zag jij een paar jongens hard wegrennen. De man ging er nog achteraan, maar tevergeefs. Bij terugkeer sloegen de vlammen al uit de container.

Geluidsoverlast
Verder maken veel mensen melding van geluidsoverlast, bijvoorbeeld door vuurwerk of hard schreeuwen. Ook in Kruiszwin werd een container in brand gestoken en zaten veel auto’s onder de smurrie. In de binnenstad ging kort na middernacht een vuurwerkbom af. En zo werd op tal van plekken luilak ‘gevierd’.

“In Oud Den helder nog steeds op de ouderwetse manier, kindjes, fietsjes, blikjes en luilak roepen… het bestaat dus nog wel”, meldt Diana Koopmans op Facebook. Ook andere inwoners laten weten dat het echt nog wel normaal kan, beetje muziek of zeep hoort er bij, maar op sommige plekken ging de jeugd dit jaar dus een stuk verder. Op een vrolijke manier wakker worden kon gelukkig ook nog, zo laat Nelleke Koopmans van Bommel via Facebook weten: “Om kwart voor zes gewekt door de vogeltjes”.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

11 reacties

 1. RB

  melden van geluidsoverlast met luilak vind ik een beetje ver gezocht…..
  vroeger was luilak een leuke bezigheid voor de jeugd, met blikjes achter de fiets rond rijden, touwtje om de naaf met een blikje er aan op de bagagedrager en je had een soort van mini sirene, herinner me nog die stunt met een scheepstoeter achter een auto door de straten, leuk gevonden en de luilak gedachte nu loopt het veelal uit de hand met vernielingen en brandstichting, dat is geen luilak

  1. RB

   ach wat een fijne tijd was dat toch he Jacobus, denk dat het gros van de huidige jeugd niet eens meer weet wat petroleum is 😉

 2. boonztra

  Het allerergste dat ik gedaan heb was de uitlaat van m’n opgevoerde crossbrommer afschroeven. Maar ja, dat kon nog in de jaren ’70…

 3. Henk Aalders.

  Heb dat jaren geleden ook een keer meegemaakt in Zaandam toen we daar op karwei waren voor Stok Hengelo.Smorgdns heel vroeg fietsen men blikken er achter door de straat ,maakt heel wat lawaai.

 4. dirk

  godsamme wat bezield deze gasten om de boel te vernielen dit is geen luilak meer maar puur vandalisme.
  wees dan ook een vent kom naar het buro en vertel dat jij dit gedaan heb,vroeger ging het anders,zonder uilaat door de straat,of kaart tussen je spaken,of zelfs blikkie met een touwtje maakte ook lawaai.
  nee ik heb geen goed woord over voor deze gasten die de boel hebben vernielen,
  je kon toch tegen betaling je auto stallen op de oude rijkswerf of is dat niet meer,nou ja je ben er klaar mee

 5. JeM

  Luilak is sowieso asociaal of je nou de boel vernielt of alleen herrie trapt je dient mensen te respecteren ten alle tijd. Dus ik vind het wel super grappig dat de boel vernielt word en auto’s gekanteld worden. Ik zou zeggen de VIK ERIN

  1. RB

   ach het woordje respect wordt weer eens te kust en te keur gebruikt, vast ook tegen de 5 December vieringen? persoonlijk vind ik het van weinig respect getuigen dat u de vernielingen “super grappig” vindt….. heb trouwens op Google naar vik gezocht en kwam alleen maar achternamen tegen, moeten de mensen met de achternaam Vik op een of andere manier in deze gekantelde auto’s kruipen of zo iets? wat bedoelt u met de Vik er in, u kent een Vik?

 6. wat

  ik heb die nacht harde zeg maar heel harde knallen gehoord, het leek wel oorlog. Hopelijk hebben mijn buurtbewoners geen zwak hart, hallo zeg

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468