DHA-A leader
DHA-A leader

Paniek niet nodig bij auto te water

Den Helder – Wat te doen als je onverhoopt met de auto te water raakt? Rustig blijven is stap 1, je hebt veel meer tijd om jezelf en andere inzittenden te redden dan je denkt. Zaterdag werd in het buitenbad van zwembad het Heersdiep een demonstratie gegeven.

Als je er nog iets aan kunt doen, rijd dan het liefst recht het water in. En eenmaal te water, geen paniek, een auto blijft eerder minuten dan seconden drijven. Er is dus tijd om het voertuig te verlaten.

Een van de partijen die het initiatief nam voor deze bijzondere middag was de Helderse afdeling van Veilig Verkeer Nederland. Voorzitter Kees Bazen legt uit: “We vinden het belangrijk mensen te informeren over dit soort zaken. Het gaat toch om zo’n 800 auto’s die elk jaar te water raken en bij 50 tot 60 vallen daar ook slachtoffers bij.” Het zwembad werkte voor de demonstratie samen met de organisatie auto te water, waarbij weer meerdere autorijscholen zijn aangesloten. Ook Bazen ging zelf voor het eerst te water tijdens de demonstratie. “Het blijkt dat er best veel tijd is om op je gemak de gordel los te maken, raam open te maken of te verbrijzelen en dan eruit. Het viel mee, maar als je het een keer gedaan hebt is dat misschien makkelijk gezegd dan wanneer je er van buitenaf tegenaan kijkt.”

Een van de automobilisten die vrijwilliger met auto en al het bad indook, was Kirsten ten Haaf. “Nog nooit eerder gedaan, maar het was gaaf om te doen. De briefing vooraf was duidelijk, maar dan nog zit je best zenuwachtig in de auto. Eenmaal te water zijn we zo snel mogelijk gaan handelen, ramen open en in de raamopening gaan zitten. Precies zoals vooraf was gemeld en dat ging goed.”

DHA-H 468

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

5 reacties

 1. caso

  En dan zijn de parameters nog heel lief. Geen koud en smerig water, niet donker met de kleintjes op de achterbank.

   1. RB

    een keer een cursus doen helpt je enorm, dan weet je in ieder geval wat je kunt verwachten, zo heb ik vele malen de HUET gedaan (wat dan wel met een helikopter is maar eruit komen is zeker vergelijkbaar), ook de antislipschool een keer gedaan en ook dit geeft je een zeer goed idee hoe te handelen mocht je ooit eens in een slip geraken of uit moet wijken, kan alleen maar aanbevelen

 2. Fred

  Maar, hoe dan ook , dit soort oefeningen , blijven gecontroleerde oefeningen waarbij weinig “fout” kan gaan . Je weet wanneer je met het oefenvoertuig te water gegooid wordt. Je kan je er op voorbereiden. Je bent niet gedesorienteerd of gewond het voertuig is niet beschadigd of ontwricht. Hoe goed deze oefeningen ook zijn , je bent er in de praktijk niet op voorbereid. En inderdaad, deze oefeningen zijn zeer aan te bevelen.

 3. dirk

  alles leuk en aardig hoor maar hoe zit het als je elctrische ramen heb,ik heb altijd een hamer mee in de auto,met een gewone raam is het geen probleem,tegenwoordig zitten autos vol met eletronica en wordt letterlijk een stalen dooskist.
  eigelijk zou dit verplicht moeten als rij examen,de meeste jongeren zijn niet bewust er van

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468