DHA-A leader
DHA-A leader

Thijs Zuurbier wint 63e Tour de Lasalle

Den Helder – Thijs Zuurbier heeft zondag de 63e editie van de Tour de Lasalle op zijn naam geschreven. De renner van de Govers/Dok-formatie begon met 33 seconden voorsprong aan de slotdag, waarop zijn gele trui nimmer in gevaar kwam. Ploegleider Aad van der Laar was extra trots, want zijn team won ook het ploegenklassement.

De etappezege ging zondag naar Martijn Lust. De A-groep ging enthousiast van start, het tempo lag hoog en er waren veel ontsnappingspogingen, maar die waren stuk voor stuk slechts van korte duur. Zuurbier en zijn teamgenoten zagen het tevreden aan, er was nimmer reden voor paniek. De gele truidrager liet zichzelf heel even van voren zien, maar liet de zege tenslotte aan een ander in de wetenschap dat hij de tour zou winnen. Het is voor het eerst sinds 2013 (Arjan de Heer) dat de Tour de Lasalle weer een lokale winnaar kent.

In de B-groep was zondag ook weinig spektakel te beleven. De 47 renners hielden er wel een behoorlijk tempo in, maar tot een succesvolle ontsnapping kwam het niet. Op de Middenweg hadden ze pal tegenwind en menig renner wilde daar niet op kop rijden. Uiteindelijk kwam het aan op een massasprint, die werd gewonnen door Atze Hospes. Hij legde daarmee ook beslag op de witte trui, als winnaar van het B-klassement.

Rosan Koper
Bij de Dames Nieuwelingen ging de winst naar Rosan Koper. Na een rustige start ging het tempo in het peloton langzaam omhoog en enkele ronden voor het einde wist ze te ontsnappen. De voorsprong liep snel op tot meer dan 40 seconden. Silke Smulders probeerde nog dichterbij te komen, maar had die aanval te laat ingezet. Op de streep hield Koper nog zo’n twintig seconden over. Ze won daarmee niet alleen de etappe, maar ook het overall-klassement bij de Dames.

De organisatie van de Tour kan tevreden terugkijken op een geslaagd evenement. Het spektakel zat dit keer vooral in de eerste twee dagen, maar met een lokale renner als winnaar is de saaiheid van het weekeinde snel vergeten. Als tweede eindigde deze tour Luc Ducrot en op de derde plek Arjen Bos. De overige truien gingen naar Jesse Vriend (bolletjestrui, klimklassement), Ruud Slagter (blauwe trui, jongerenklassement), Sjaak Schipper (groene trui, puntenklassement) en Atze Hospes won dus het B-klassement (witte trui). Tot strijdlustigste renner van de Tour de Lasalle werd Diederik Thier (De Spartaan) uitgeroepen.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

DHA-B Home468