DHA-A leader
DHA-A leader

Marechaussee stopt met schrijven van bonnen

Den Helder – De bonden van defensiepersoneel gaan door met hun acties voor een betere cao en roepen medewerkers van de Koninklijke Marechaussee op om vanaf 3 augustus het spits afbijten door voor de looptijd van het gehele actietraject geen bekeuringen meer uit te schrijven. Marechaussees krijgen voor deze actie een vervangende actiebon die aan staande gehouden overtreders kan worden uitgereikt. Deze acties zullen (nog) een vriendelijk karakter hebben, maar overlast voor het publiek door volgende acties is zeker niet uitgesloten.

Donderdag 3 augustus is de aftrap van de actie ‘Vrije Vogel’. De samenwerkende bonden roepen hun leden bij de Koninklijke Marechaussee op om het handhaven van de Wet Mulder te staken. In plaats daarvan kunnen marechaussees ‘waarschuwingsbonnen’ uitdelen. Daarmee maken zij duidelijk dat defensiepersoneel al 4 jaar geen cao heeft.

Minister Hennis van Defensie maakt het haar personeel nog moeilijker omdat ze wil dat het personeel langer zonder vast contract blijft werken, meer dan nu hun privéleven opoffert en het bestaande vroegpensioen inlevert. Daarom zal de marechaussee niet moeilijk doen. De minister maakt het al moeilijk genoeg voor het personeel om het werk te doen. Deze actie zal pas stoppen wanneer de minister een aanvaardbaar cao-bod doet aan de bonden.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Onder ‘Redactie DHA’ staan berichten over DHA zelf, persberichten en dergelijke.

Lees ook:

14 reacties

 1. Dick Berts

  Ik sta 100% achter publieksvriendelijke acties door de Marechaussee, maar opsporingsambtenaren die hun bevoegdheden misbruiken, om het publiek opzettelijk te hinderen wegens een arbeidsvoorwaardengeschil mogen wat mij betreft op staande voet ontslagen worden.

  1. Judge X

   Daar blijkt uit het artikel ook geen dreiging voor Dick Berts; die dreiging zal eventueel komen uit de acties van de hoofdmacht van het defensie personeel – zo begrijp ik uit het verhaal.

   1. Dick Berts

    Belangrijker dat het fileren van bovenstaande tekst vind ik dit; De politie heeft in het verleden bij een CAO conflict wel eens opzettelijk files veroorzaakt en automobilisten expres lang langs de kant van de weg gezet. Met dat soort acties jaag je zelfs de grootste fans van betere arbeidsvoorwaarden (zoals ik) tegen je in het harnas. Acties van de Marechaussee zijn extra riskant. Maar met een beetje het koppetje erbij is er van alles te bedenken. Als de acties publieksvriendelijk zijn en opsporingsambtenaren hun bevoegdheden niet misbruiken, dan sta ik VIERKANT achter de acties. Vier jaar geen CAO en de totale afbraak van defensie zijn een bloedschande.

    1. Judge X

     Oh .. u verwijst in uw eerste reactie naar de politie – die met het artikel verder niets van doen heeft – , nu begrijp ik u gelukkig beter.
     Bloedschande ….., ja dat ben ik met u eens en onze jongens en meiden met gebrekkige dan wel gebroken geweertjes op missie sturen …..; men heeft weinig geleerd uit het verleden …. ! 🙁
     Link ….

     1. Dick Berts

      Judge ik houd van een open en eerlijk debat. Dat mag er best hard aan toe gaan, maar elkaar vliegen afvangen is mijn ding niet. Communicatie vereist een stukje welwillendheid om elkaar te begrijpen. Schiet je brein in de ego stand en wil het geen fair debat maar alleen zijn eigen superioriteit bewijzen, dan is op IEDER verhaal wel wat onzinnigs af te dingen. Marechaussee en politie dat zijn allebei opsporingsambtenaren. Niets mis dus met mijn verhaal. De vent die nou gaat mailen, nee hoor, er zijn ook personeelsleden van de Marechaussee en de politie die geen opsporingsambtenaren zijn, heeft formeel wel gelijk, maar heeft niks van mijn verhaal begrepen en is giga flauw bezig. En ja, ik kan goed tegen kritiek, maar helaas voel ik vaak te goed aan waar die kritiek vandaan komt….

     2. Judge X

      Dick Berts uw eerste reactie raakt ivm het artikel gewoon kant nog wal zo viel mij op en daar maakte ik toen een milde opmerking over.
      Daarna noemt u mijn opmerking het ‘fileren’ van uw tekst, om het daarna aan te vullen met een verhaal over de politie, wat dus feitelijk in de eerste reactie had moeten staan.
      En dan in uw laatste reactie hier boven, wordt mij het afvangen van vliegen verweten. 😛
      Tja … als u zich daar prettig bij voelt …., het zal mij jeuken.
      Feit blijft overeind, dat uw eerste reactie kant nog wal raakte, maar dat zult u waarschijnlijk niet willen toegeven. 😉

     3. strandloper

      Judge, je wordt per reactie irritanter. Dat zal jou jeuken uiteraard en ik zal ongetwijfeld wel weer iets nuttigs moeten doen. Beter kun je maar niet meer reageren, omdat je regelmatig aangeeft iets niet te begrijpen. Dat begrijp ik dan wel weer. Als je woorden uit een artikel legt naast de woorden van een reageerder, zal jij nooit iets begrijpen. Je reacties raken derhalve kant noch wal. In deze casus staat in het artikel, dat ook publieks onvriendelijke acties kunnen komen (zo door mij in vrijheid geïnterpreteerd, anders ga je daar weer in fileren) en daar heeft Dick Berts het over in zijn eerste reactie.
      Of je begrijpt echt niets (hoe dom kun je zijn) of je wilt het niet begrijpen (hoe dom kun je zijn).

     4. Judge X

      Strandloper, als u het artikel goed leest – ook tussen de regels – dan staat er in dat de mogelijke publieksonvriendelijke acties niet te verwachten zijn van de Marechaussee, zij houden zich enkel ‘bezig’ met het niet uitschrijven van bonnen.
      Je moet wel een beetje kunnen lezen natuurlijk ….
      De reactie van Bert staat in geen verhouding tot mijn opmerking (dat doet hij vaker), maar daar bent u het waarschijnlijk niet mee eens omdat u mij irritant vindt.
      En ja …. dat zal mij jeuken. 🙂
      Ik hoop dat iedereen op dit forum gewoon blijft reageren, het is uw democratische recht en je kunt er nog van leren ….

  2. HZdwg

   Over het werken bij Defensie bestaat bij het grote publiek veel onwetendheid en onbegrip. Veel mensen die Defensie alleen kennen van horen zeggen vinden dat het personeel daar makkelijke, goedbetaalde baantjes heeft. Het feit dat militairen ver voor hun 65ste ermee kunnen stoppen wekt afgunst. Ik vrees dat het defensiepersoneel voor zijn klachten niet op veel begrip bij Jan Publiek kan rekenen. Lees het commentaar van lezers van de Telegraaf maar eens als er iets met militairen in het nieuws is.
   Het toch al niet zo grote krediet verspelen door publieksonvriendelijke acties zou erg dom zijn.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468