DHA-A leader
DHA-A leader

Atomic Blonde

Den Helder – Een regisseur die een succesvolle carrière als stuntman achter de rug heeft en een actrice waar de koelbloedigheid in de personages vanaf spat. Een sterke combinatie die garantie biedt voor een film bomvol met actie, dat werd heel duidelijk in de trailer.

Atomic Blonde is gebaseerd op de striproman The Coldest City uit 2012; op het Cannes Filmfestival in 2015 werd het script aangekocht en ging de film in productie. Met naast Charlize Theron hoofdrollen voor James McAvoy en danseres Sofia Boutella, die na het dansen bij Madonna en Rihanna nu ronddartelt in Hollywood!

Berlijn ten tijde van de koude oorlog, een stad gespleten door een muur in Oost en West. Ronald Reagan als president op tv, die een oproep doet de muur af te breken. Op de klanken van New Order’s hit Blue Monday uit 1988 kijken we naar het Berlijn net voor de val van de muur, waar een Britse geheim agent probeert te ontsnappen aan zijn belager. Dat lukt niet en een lange lijst met namen van spionnen die actief zijn valt in handen van die ander.

Spionnen
Een sprong in de tijd brengt ons naar Londen, waar de parel van MI6 Lorraine Broughton (Theron) verslag uitbrengt over haar missie in Berlijn. Zij moest die namenlijst terughalen, want anders kon het korps spionnen wel eens aardig worden uitgedund door liquidaties. Lorraine met een nog zichtbaar blauw oog, wordt aan de tand gevoeld door haar baas Eric Gray (Jones), terwijl ene Emmett Kurzveld (Goodman) als toehoorder zich ook met de zaak bemoeit.

Via flashbacks ontvouwt zich een ingewikkeld verhaal met spionage, contraspionage, dubbelspionage en in het spionageweb is één ding snel duidelijk: helemaal niemand is te vertrouwen. Advocate was haar dekmantel, met de bedoeling het lijk van de geheim agent terug te begeleiden naar Engeland. Ze moet echter blijven en de advocatuur is blijkbaar geen geschikt vak, omdat binnen de kortste keren iedereen in Berlijn achter haar aanholt en ze haar leven niet zeker is.

Vreemde snuiter
David Percival (McAvoy) is een vreemde snuiter en haar contactpersoon, daarnaast ontmoet ze ook de Franse geheim agente Delphine Lasalle (Boutella). Boven de dansende menigte in trance op de dansvloer zegt het neon bord ‘Everything you want is on the other site of fear’ en dat laatste woord lijkt Lorraine Broughton niet te kennen. Ze is een wodka drinkende, kettingrokende gevechtsmachine met een missie, die nergens voor terug deinst.

John Wick (2014) maakte hij nog samen met Chad Stahelski, dus Atomic Blonde is eigenlijk het solodebuut als regisseur van David Leitch. Een fantastische start, want als stuntman is hij helemaal thuis in de wereld van knokpartijen, actie, achtervolgingen en wat mogelijk is. Veel in zijn geval! Een prominente plek in de film is ingeruimd voor de muziek met Depeche Mode, Nena, Queen, David Bowie en andere jaren ’80 klassiekers. Sterk in balans met de bijbehorende beelden, zoals we onlangs ook bij Baby Driver mochten ervaren.

Prima visitekaartje
Met Atomic Blonde geeft David Leitch een prima visitekaartje af, veel scherp in beeld gebrachte actiemomenten, daarnaast ruimte voor dialogen en details. Charlize Theron in een bad vol ijsblokjes, gehard en meedogenloos, maar voorzien van een gevoelige snaar en dat is niet de enige overeenkomst met de film Monster. De omscholing David Leitch van stuntman naar de regie is dus zeer geslaagd, we kijken nu al uit naar Deadpool 2 die hij in 2018 gaat uitbrengen. Het zijn actiefilms om van te smullen, eet smakelijk!

Regie: David Leitch
Met: Charlize Theron, James McAvoy, Sofia Boutella, John Goodman, Eddie Marsan, Toby Jones
Kijkwijzer: 16 jaar

DHA-H 468

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

DHA-B Home468