DHA-A leader
DHA-A leader

De Jutter naar het Stadspark

Den Helder – Het veelbesproken standbeeld De Jutter krijgt tóch opnieuw een plekje in het centrum van Den Helder. Het bronzen beeld stond voorheen in de binnenstad, maar werd verwijderd vanwege een renovatie. Tot woede en verdriet van veel Nieuwediepers werd het na de renovatie echter niet teruggezet.

Er werd direct een actie opgezet om het beeld op de originele plek terug te krijgen. Initiatiefnemers Willem Hoekzema, Elly Doolaard-Kroon en Cees Rondèl zijn ongelofelijk blij met het resultaat. “Het is echt een symbool van de stad. Als er bijvoorbeeld iets te vieren is, dan krijgt iemand altijd een ‘juttertje’ mee naar huis. Je gaat toch ook niet Manneke Pis in Brussel opeens op een afgelegen plek zetten waar niemand hem kan zien?”, vertelt Elly Doolaard-Kroon.

Vanaf half september krijgt het beeld een plekje in het Stadspark.

DHA-H 468

Over de schrijver:

NH is de provinciale omroep voor Noord-Holland en sinds 2016 mediapartner van Den Helder Actueel.

Lees ook:

20 reacties

  1. Fred

   Oh Ja ? weet jij dan waar !! in het stadspark het beeld komt te staan ? Voor het zelfde geld zetten zij hem in het gedeelte waar het oude politieburo heeft gestaan.

 1. Stefan

  Er staat te lezen in het zicht van de station. Niet gelijk zo negatief Fred.Positief zou de insteek moeten zijn! Daar wordt je veel blijer van. En gaat je gezicht ook gelijk van stralen. hahahah

 2. Ad

  Gelukkig maar. Een mooie plaats voor dit kunstwerk. Nu maar hopen dat iedereen, en zijn kinderen en kleinkinderen maar zo lang mogelijk kunnen genieten. 😉

  1. Fred

   De Prins Hendriklaan, daar waar het politieburo , de Brandweer etc, hebben gestaan en wat nu stadspark wordt aangelegd, is wel degelijk een deel van het centrum. Dat loopt door tot en met het Koningsplein.

 3. Glijn

  Hij mag natuurlijk niet te dicht bij het Rob Scholte museum.
  En er naar kijken al helemaal niet.
  Naar de schouwburg turen ook niet.
  Zal nog een hele klus worden.
  Ook niet op de plaats waar de schouwburg weer terug geplaatst wordt.
  Roland en Lolke gaan nu een warmte offensief beginnen.
  Ja natuurlijk en vooral NIET over de schouwburg praten.
  Een beetje zielige foto van Lolke in Helderse Krant Roland.

 4. Fred

  Even voor Bodelo , Lees het stukje hierboven eens goed !! dan lees je , dat jullie, direct een aktie zijn begonnen om de Jutter op de origineleplaats !!! terug te krijgen. En dat nog wel met naam en toenaam.

  1. Bodelo

   Dat klopt Fred, maar het hoofddoel is dat de Jutter terug komt. En dat is gelukt. Voor het overige hebben wij er vrede mee.

 5. Glijn

  De Jutter moet eerst gerestaureerd worden.
  Er zitten allemaal scheurtjes in.
  Hij heeft zich n.l. te barsten gelachen toen ze de schouwburg gingen verplaatsen.

 6. scherpe ogen en oren

  Blij dat de Jutter weer terugkomt in de binnenstad.DAAR WAAR HIJ HOORT!!!! Het zou toch niet waar zijn dat het college tot nog meer inkeer komt! Of is het zo dat de verkiezingen al zijn begonnen en er stemmen gewonnen moeten worden door de zittende partijen. Ik ben heel benieuwd of onze wethouder Kuiper het tegenover gestelde doet met de coffeeshops. Dus weghalen en houden uit onze binnenstad nu deze een metamorfose ondergaat. Julianadorp een eigen coffeeshop misschien en een op Willemsoord en het probleem is opgelost! Ook nog eens extra huurinkomsten voor Willemsoord!!!

  1. Ronald Boutkan

   Mee eens! Het is geen excuus (nou ja, beetje dan) maar dit is er bij het overnemen van het bericht van NH ingeslopen. Ik ben zelf al jaren iemand die te pas en te onpas mensen meldt dat we Jutters of Nieuwediepers zijn en niet het foeilelijke en verzonnen Heldernaren en al helemaal geen Heldenaren (inderdaad, elders in het land). Bericht is aangepast en zal NH op de vingers tikken 🙂

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468