DHA-A leader
DHA-A leader

Koninklijke Onderscheiding voor Remco Schaap

Den Helder – Er waren twee previews voor de officiële opening Fotoroute 2017, de eerste was bij Aris Laan en de tweede betrof de foto expositie Preview Groep Begreissunge bij Stichting Richter. De Stichting die al zo lang aan de weg timmert waar het gaat om uitwisselingsprojecten plus cultuur om mensen samen te brengen en te verenigen. Zeg maar waar de politiek in theorie over praat regelt Richter in de praktijk en verbindt jonge mensen vanuit een breed spectrum.

Die opening zou zaterdag om klokslag 16.00 uur plaatsvinden, maar wat veel mensen wisten en alleen één persoon niet, was dat er om 16.05 uur nog een activiteit gepland stond. Het was allemaal in het uiterste geheim opgezet, zelfs James Bond was niet op de hoogte, want er ging iemand geridderd worden! Ver voor de opening hadden familie, vrienden, kennissen en collega’s van Richter-voorzitter Remco Schaap zich al verzameld op de plaats delict, alsmede loco-burgemeester Lolke Kuipers, die een missie te vervullen had.

Tegen de tijd van de opening kwam Remco zoals wij van hem gewend zijn op de fiets aanzetten en was hij ietwat verbaasd over de opkomst bij deze activiteit. Het pand was vol en de mensen stonden ook op het plein ervoor. Heel welkom natuurlijk, maar in deze getale ook wat ongebruikelijk! Eenmaal binnen werd het programma voortvarend ingezet, we hebben Huub Sadée nog nooit in zo’n rap tempo het initiatief voor zijn openingswoord zien nemen, om niets aan het toeval over te laten. Huub vroeg Peter Keijzer erbij en die gaf al snel het woord aan Lolke Kuipers, die zijn toespraak begon met ‘beste Remco’, waarna een opsomming kwam van verdiensten voor de gemeenschap.

Pas 41
Uniek is te noemen dat de gedecoreerde nog zo jong is; we kennen allemaal de ‘lintjesregen’ rond Koningsdag en dan hebben we te maken met een groot collectief 60- en 70-plussers. Remco Schaap is 41 jaar (en jonger van geest) en het betoog na het “beste Remco” vertelt dan ook dat hij al op 15-jarige leeftijd zich bezig hield met jongerenwerk en survivaltochten. Om vervolgens verder te participeren in veilig vrijen campagnes, waarop Remco zelf memoreert dat dit met een stukje eigen praktijkervaring te maken had!

Zijn niet aflatende werklust voor en door jongeren bij Richter bracht kwaliteitsverbetering tot stand en voor zijn werk werd in 2017 de Pay it Forward-Oeuvreprijs gewonnen, uitgereikt door de minister van VWS. Lolke Kuipers noemde al het één en ander, maar ging niet alles opnoemen; het is de aard, de duur, het bovenmatig presteren en dat bracht de beroemde zinsnede naar voren dat ‘het de Koning heeft behaagd om Remco Schaap te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau’.

Geëmotioneerd
“De kans is groot dat ik je ga raken, maar ik doe het toch” waarschuwde de loco-burgervader, omdat Remco slechts een dun t-shirt droeg en die flinke speld met medaille er toch doorheen moest! Remco kreeg zijn versierselen onder luid applaus en mocht toen zelf nog iets zeggen. Dat viel niet mee, want de jong gedecoreerde inwoner van onze stad was duidelijk geëmotioneerd, toen hij begon met de melding dat hij zowel verbaasd, alsmede verrast en vereerd te zijn.

Enigszins hersteld van wat hem zojuist was overkomen, deelde Remco de hem toegekomen lof met zijn naaste medewerkers, want je kunt het alleen met elkaar doen. De bewonderende blik en de schouderklop van anderen zorgden ervoor dat hij steeds die dingen deed die hij leuk vond, maar waarmee hij ook hoopte een stukje verbetering in de wereld te bewerkstelligen. Gelukkig was er na de serieuze ondertoon en al de emotie ook ruimte voor ‘down to earth’, toen de kersverse medailledrager opmerkte ‘straks te stoppen met trillen en dan ook even te proosten’ om gelijk de belofte te doen vaker een pak te dragen met zijn kersverse onderscheiding. Hij is er oprecht heel blij mee!

Alles deze middag stond in het licht van Remco Schaap, de informatie over de tentoonstelling bij Richter in het kader van de Fotoroute kan gevonden worden op de website.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

1 reactie

Reageren is niet meer mogelijk.