DHA-A leader
DHA-A leader

Den Helder Suns pas na verlenging voorbij Zeemacht

Den Helder – Den Helder Suns en Zeemacht oefenden donderdagavond in Sporthal de Brug. De Suns op weg naar de Eredivisie en Zeemacht gaat zich verdedigen in de eerste divisie. De Suns hadden het lastig, na verlening werd het 87-91 voor de ploeg die dit seizoen op het hoogste niveau gaat basketballen.

Het was voor het eerst dat het Helderse publiek de Suns op eigen bodem konden aanschouwen. De tip off was voor Zeemacht, maar Tjoe de Paula mocht namens de Suns de eerste score noteren. Met een driepunter was het eerste wapenfeit van kracht. Het antwoord kwam van de goed spelende Chris van der Gragt, eveneens met een driepunter. De Paula legt andermaal aan voor een score van drie en er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Suns aan het einde van het eerste kwart: 21-27

Als het tweede kwart is aangevangen heeft Amerikaan Lavonte Dorithy al drie persoonlijke fouten achter zijn naam staan. Mede hierdoor weten de Suns niet echt afstand te nemen van hun stadsgenoot. Halverwege is de stand 31-39. Na een dunk van topscorer Alex Laurent komen Helderse jongelingen Nick Thran en Mickey Kolhorn binnen de lijnen. Beiden geven hun visitekaartje af: Thran zorg voor een assist en een steal en Kolhorn schiet een driepunter raak. De kleedkamer wordt opgezocht met een 39-52 ruststand.

Grote moeite
In het derde bedrijf hebben de Suns grote moeite om het Zeemacht moeilijk te maken. Dority loopt tegen zijn vierde fout op en het Zeemacht trio, Van der Gragt, Joshua Kramer, Quincy Treffers zorgen voor een en 16-0 run. Hiermee buigen ze de achterstand op tot een voorsprong van drie punten: 55-52. Na vijf speelminuten mag Dyon Halman namens de Suns aanleggen vanaf de vrijeworplijn om het, tot nu toe, scoreloze kwart, te doorbreken. Vervolgens wordt het stuivertje wisselen voor beiden teams. Het einde kwart drie wordt bereikt bij 64-61.

De Suns hebben vervolgens nog tien zuivere speelminuten om de wedstrijd te winnen. Het scoreverloop blijft dicht bij elkaar (66-67) en dan opeens lijkt de Helderse eredivisieploeg het voordeel naar zich toe te trekken. Een periode waarin Zeemachtspeler Van der Gragt met een vijfde (technische) fout het veld moet verlaten. Door een versnelling van de Suns wordt het met nog zo’n tweeëneenhalve minuut te spelen 73-77. Met nog zestien seconden op de klok trekt Terence Robinson namens Zeemacht de stand gelijk: 81-81

Verlenging
Wat volgt is een verlenging van vijf minuten waar in de Den Helder Suns alsnog aan het langste eind trekken: 87-91. Bij de Suns maakt Alex Laurent, als een van de weinigen, een gedegen indruk. Bij Zeemacht blinken Van der Gragt en Kramer uit. Er is nog werk aan de winkel voor coach Van Noord.

Van Noord: “Wij hebben vandaag vier uur getraind, je kunt niet verwachten dan ook alles te kunnen geven in de wedstrijd. Ik wil wel een groot compliment geven aan Zeemacht, er lopen daar zeker zeven spelers rond die zo aan de slag kunnen in de Eredivisie. Van der Gragt bijvoorbeeld. Kan zo bij een team terecht. Sommige jongens heb ik zelf nog opgeleid. Geloof mij, ik denk dat zij de eerste divisie op hun sloffen gaan winnen.”

Nog niet klaar
“De Suns zijn er nog lang niet klaar voor. Wij hebben net tien dagen getraind. Aanvallend hebben wij nog weinig gedaan. De trainingen zijn puur op conditie. We beginnen van nul en verwachten geen wonderen. We hebben tijd nodig op een team te bouwen. Wij zijn geen lichtschakelaar die je aan- en uitzet. Hoever wij gaan eindigen in de competitie? Daar kan en ga ik geen inschatting van maken.”

Topscorers Suns: Laurent 26, MC Conico 21. Zeemacht: Treffers 24, Kramer 21, van der Gragt 19. De eerste competitie thuiswedstrijd van de Den Helder Suns is op donderdag 12 oktober in Sporthal Sportlaan tegen Aris Leeuwarden.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Wop woont al sinds 1972 tot volle tevredenheid in Den Helder. Sinds 2008 is hij verbonden aan Den Helder Actueel.

Lees ook: