DHA-A leader
DHA-A leader

Gulle giften op jubileum Sint Nicolaas Genootschap

Den Helder – Het Sint Nicolaas Genootschap viert dit jaar zijn 20 jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan vond zaterdag in School 7 een avond voor de vrijwilligers plaats. ‘s Middags was de Helderse premiere van de documentaire “Sinterklaas Bestaat” en werden cheques uitgereikt aan enkele lokale goede doelen.

Marcel Karhof is samen met zijn vrouw Monique de stuwende kracht van het genootschap, dat met zo’n 125 vrijwilligers het kinderfeest in stand houdt. Al in zijn kinderjaren is Marcel onder de indruk van de Sint. Zijn grote voorbeeld en inspiratie was Daan de Mooij, die in die jaren gestalte gaf aan de goedheiligman. Na zijn overlijden kreeg Marcel de zware koperen staf die hij al heel vaak had opgepoetst.

Ook moeder Thea Karhof heeft Marcel op weg geholpen. Na haar overlijden werd een doosje gevonden met geld en een briefje. Marcel moest een Sinterklaaspak laten maken. De boodschap van moeder Thea, die hij altijd meedraagt: “Als je het talent hebt gekregen mensen blij en gelukkig te maken, mag je er geen financieel gewin van hebben”. Dit is dan ook de basis geworden van de giften die de SNG uitdeelt.

Zaterdagmiddag werd in School 7 ter gelegenheid van het jubileum een bijeenkomst georganiseerd waar drie organisaties een gift mochten ontvangen. In een ontspannen setting werd de middag door ceremoniemeester Peter Reenders aan elkaar gepraat. Marcel deelde namens SNG de cheques uit aan Scouting Jutters Willemsoord, Stichting Sjaak Pach en Make a Wish. Merel van der Pluim ontving voor de scouting 500 euro om de clublocatie te verfraaien. De wens om een mooie BBQ kuil in te richten kan hiermee ruimschoots gefinancierd worden.

Sjaak Pach
Voor de Stichting Sjaak Pach kwamen Carlo Dubach en Jeroen Bremer naar voren om een cheque van €1000,- in ontvangst te nemen. De stichting organiseert al 30 jaar vaarvakanties voor lichamelijk gehandicapte kinderen en jongeren. Een duidelijk geëmotioneerde Dubach bedankte de SNG en legde nog eens uit hoe dankbaar het is dit te mogen doen. Niet alleen voor de jongeren, maar vooral ook voor de achterblijvende ouders en verzorgers die dan eens een week geen zorgen en werk hebben. Daarnaast word je bewust hoe gelukkig je bent als je gezond bent.

Als laatste nam Charles Verhaart namens Make a Wish een cheque van €1500,- in ontvangst. Deze vrijwilligersorganisatie vervult de liefste wens van kinderen van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Als voorbeeld het verhaal van de jonge Lars die vergeten was om wat tegen Sinterklaas te zeggen. Omdat hij de volgende Sint niet zou halen brachten de vrijwilligers hem naar de Sint in Spanje, waar hij alsnog zijn woorden mee kon wisselen. Wat Lars nog moest vertellen blijft voor altijd een geheim tussen beide. Als dank voor de bijdrage ontving Marcel een “Wenske”. Dat is een klein beeldje, van een meisje, dat het werk van Make a Wish symboliseert.

Dankwoord
Peter Reenders waarschuwde al voor de lange toespraken van Marcel, maar die liet zich natuurlijk niet ontmoedigen een aantal mensen te noemen die in die 20 jaar belangrijk zijn geweest. Natuurlijk zijn moeder Thea Karhof en Daan de Mooij, maar ook Piet Clowting. Daarnaast bedankte hij Marjan Lamens met bloemen voor de inzet van haar en haar gezin voor de SNG. Niet in de laatste plaats bedankte hij zijn vrouw Monique die hem in alles steunt. Marcel onderstreepte nog een paar duidelijke stellingen. Zo komen ze alleen met “Zwarte” Pieten of ze komen niet. Dus geen ruimte voor regenboog of anders gekleurde Pieten. Als zijn vrouw wel eens vraagt “kan het niet een beetje minder?”, dan is het antwoord steevast: “Dat kan wel, maar dat doen we niet!”

Namens de zorginstelling Polder Residentie bedankt Jennifer Hofmeijer de SNG voor de mooie Sinterklaasfeesten die zo gewaardeerd worden door de bewoners. De leden van het Pietenkoor trakteerden de aanwezigen nog met een speciaal voor Den Helder geschreven lied “Piet in Den Helder DISCO” .

Documentaire
Tenslotte werd de documentaire “Sinterklaas bestaat” van Eva Nijsten als voorpremière getoond. Eva heeft hiervoor Marcel op de voet gevolgd in de aanloop naar de intocht van 2016 in Den Helder. We zien een gedreven man die in het dagelijks leven taxichauffeur is, maar daarnaast in al zijn vezels vooral Sinterklaas. We zien hoe hij de vrijwilligers instrueert om Zwarte Piet te mogen zijn. Witte maillot en zwarte schoenen, onbesproken gedrag en niet aan mensen komen of optillen. Daarnaast staat perfectie van de kleding hoog in het vaandel. We zien de voorbereidingen op de boot en uiteindelijk de grote dag van de intocht.

De 25 minuten durende documentaire ging op 23 september op het Nederlands Film Festival in première en is nog niet vrijgegeven voor openbare vertoning. Op 26 november zal de documentaire op NPO 3 worden uitgezonden. In School 7 kregen de gasten de unieke gelegenheid om als eerste dit werk te bekijken. De titel kon niet beter gekozen worden, want als Sinterklaas bestaat dan is hij in het dagelijks leven taxichauffeur en draagt hij de naam Marcel Karhof.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Ad is sinds zomer 2016 verbonden aan Den Helder Actueel. Hij is de vaste vervanger van filmrecensent Jo en maakt reportages van leuke evenementen in onze mooie stad.

Lees ook: