DHA-A leader
DHA-A leader

Nieuwedieper opgepakt bij onderzoek naar illegaal vuurwerk

Den Helder – Het Team Milieu van de politie Amsterdam heeft een 23-jarige man uit Den Helder opgepakt. Samen met nog drie personen wordt hij verdacht van betrokkenheid bij witwassen en bij de handel in illegaal vuurwerk. De aanhoudingen vonden afgelopen vrijdag plaats, zo maakte het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie dinsdag bekend.

De andere verdachten zijn een 25-jarige en een 26-jarige man uit Beverwijk en een 35-jarige man uit Kleve, Duitsland. De 25-jarige hoofdverdachte en de 26- en 23-jarige medeverdachten zijn maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam en voor 14 dagen in bewaring gegaan. De 35-jarige verdachte is na verhoor heengezonden. Aanleiding voor het onderzoek was informatie die voortkwam uit een ander strafrechtelijk onderzoek naar witwassen.

Op vrijdag werd door de politie een vrachtwagen aan de kant gezet in Spaarndam met daarin 900 kg illegaal vuurwerk (flowerbeds). De bestuurder werd aangehouden. Gelijktijdig werden de overige verdachten aangehouden. Er werden doorzoekingen verricht in een woning en een bedrijfspand in Beverwijk, een garagebox in Heerhugowaard en in een woning in Rotterdam. In de woning in Beverwijk is ca. 30.000 euro aangetroffen. In de auto van de hoofdverdachte werd nog eens ca. 7000.- euro aangetroffen.

Gevaar
Illegaal vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen. Het vervoer van het vuurwerk over de weg en de opslag ervan in woningen creëert bovendien grote veiligheidsrisico’s voor anderen.

Illegaal vuurwerk is nog steeds een groot veiligheidsprobleem. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) en het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden worden daarom onverminderd voortgezet. Niet alleen het verkopen van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Op de handel, maar ook op het bezit ervan, staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit bij de politie 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Onder ‘Redactie DHA’ staan berichten over DHA zelf, persberichten en dergelijke.

Lees ook:

6 reacties

 1. Knallenmaar

  Om even wat recht te zetten wat betreft illegaal vuurwerk en zogenaamd ‘niet veilig’:
  1: Het is veiliger dan het legale vuurwerk,vanwege de betere bouwkwaliteit&langere lont,ook al wil Ad en de media ons dat niet doen geloven,ze demonteren&prepareren het zelfs speciaal voor een video,om het maar te willen bewijzen dat het slechte kwaliteit zou zijn.
  2: Nee,illegaal vuurwerk heeft niet de kracht van een handgranaat zoals ze ons willen doen geloven,want waarom gebruikt het leger het dan niet? Juist,daar mist het de kracht en effect voor door de andere samenstelling.(daarom heet het ook vuurwerk en geen bom) Dus niks geen grote veiligheidsrisico’s.
  Gasflessen zijn vele malen gevaarlijker voor de omgeving om maar iets te noemen,wat bijna iedereen wel in de garage heeft te staan.
  3: Nee,dat komt door het onderliggende probleem,groepsgedrag/alcohol&vaak te jong,daardoor raken die mensen voornamelijk nog gewond door het illegale vuurwerk,vanwege dat ze er niet verstandig (meer) mee om kunnen gaan.
  4: Hoe je het dan wel in kan dammen?
  Heel simpel,verhoog de limiet van wat er toegestaan is in knallers naar ongeveer 5 a 10gram flash,vuurpijlen naar 75 gram,50mm cakes toestaan,en het gevoel van ‘het is illegaal’ is grotendeels weg.

 2. sukkels

  een flowerbed afsteken is vele male veiliger dan die troep die je hier in de winkels koopt geld ook voor het afsteken van chinese rollen na het afsteken even netjes de rommel opruimen en klaar zijn we weer helaas zijn de oude rollen niet meer tekoop in belgie ook daar heefd de groene maffia een poot aan de grond gekregen dus zijn de regels veranderd je zal nu op zoek moeten naar de echte illegale handelaar om nog een knap rattelbandje te begaan

 3. Fred

  Als de ring en de beugel netjes op een handgranaat blijft zitten, en er niemand met zijn poten aankomt , worden wij allemaal honderd.

 4. Fred

  Wat ik hiermee wil zeggen, er bestaat geen veilige munitie of vuurwerk ! Wat je ermee ook doet , het ontploft. Het zijn de mensen die er mee omgaan , die bepalen of ze dat zo veilig mogelijk doen of niet.

  1. sukkels

   dat is helemaal waar maar in nederland word de burger versleten als iemand die te dom is om vuurwerk af te steken terwijl in belgie of duistland zwaarder vuurwerk totaal geen probleem is nederland regeltjes land schijtziek word je ervan

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468