DHA-A leader
DHA-A leader

Drie maanden in Den Helder voor vrijwilligerswerk

Tika Dugashvili verblijft op dit moment in Den Helder voor vrijwilligerswerk.

Tika Dugashvili verblijft op dit moment in Den Helder voor vrijwilligerswerk.

Den Helder – Tika Dugashvili is op dit moment te gast in Den Helder. Ze verblijft hier dankzij een Europees uitwisselingsproject en doet vrijwilligerswerk. Begin oktober vertrekt ze weer naar Georgië, maar tot die tijd verbaast en verwondert ze zich. Kort voor haar vertrek vertelt ze was haar is opgevallen in Den Helder, nu eerst een introductie.

Mijn naam is Tika Dugashvili, maar als je naar mijn geboortebewijs kijkt dan kom je er al snel achter dat Tika niet mijn eigen naam is. Ik heet eigenlijk Tinatini. Mijn ouders wilden mij de naam Tika schenken vanwege de strenge Sovjetregels. Tijdens het communistische regime was het niet gebruikelijk om zelf een naam te kiezen. Als alternatief moesten ze een naam vinden die dicht bij de naam Tika kwam en dus werd het Tinatini

Hallo Nederland! Ik ben een jonge vrouw die geboren is in de Sovjet-Unie. Jong in de leeftijd van 28 jaar en mijn geboortegrond is Georgië. Misschien denken jullie dat dit de staat Georgië is in de Verenigde Staten, maar dan heb je het mis. Het betreft Georgië in de Kaukasus regio. Nederlanders noemen het altijd “Cheorchia”. wat erg leuk klinkt.

Drie maanden
Op dit moment verblijf ik tijdelijk voor drie maanden in Nederland. Reden van mijn verblijf is dat ik de gelegenheid heb gekregen om deel te nemen aan een Europees uitwisselingsproject (Erasmus+). Mijn tijdelijke gastorganisatie (Richter) gaf mij een kans om naar Den Helder te komen en deel te nemen aan dit project. Het is een mooie en interessante uitdaging om nader kennis te maken met het dagelijkse leven in een ander land, maar ook om op zoek te gaan naar culturele verschillen, het trekken van parallellen tussen verschillende tradities en sociale gebruiken. Om je horizon te verbreden is het belangrijk om je eigen land te verlaten en bepaalde dingen van een afstand te bekijken, want dan zie je alles ineens anders.

Zoals gezegd verblijf ik in Den Helder vanuit het Europese programma “Europees vrijwilligerswerk”. Dit unieke programma geeft jongeren de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. De vrijwilligers dragen bij aan het dagelijks werk van organisaties in sectoren als het jongerenwerk, kunst en cultuur, milieu en duurzaamheid, sociaal-cultureel werk, zorg en welzijn en cultureel erfgoed. EVS-projecten hebben een looptijd van twee tot twaalf maanden en zijn bedoeld voor jongeren tussen de 17 en 30 jaar. Richter is eigenlijk de plek voor deze regio en heeft veel ervaring in het ontvangen van jongeren, maar ook in het zenden van Helderse jongeren naar het buitenland.

Rustavi2
In Georgië werk ik als journaliste bij de nationale omroep “Rustavi2”, als producer van “Goodmorning Georgië”. Een soort van Goedemorgen Nederland, maar dan vanuit een Georgische invalshoek met korte items over lokale zaken. Een keerpunt in mijn prille leven en een belangrijke motivatie om met journalistiek bezig te houden was de ‘Rozenrevolutie’ in Georgië. Het was ook een keerpunt in de geschiedenis van Georgië, waarin de gehele populatie de straat op ging om unaniem te beslissen over de toenmalige president Eduard Sheverdnadze. De Rozenrevolutie vond plaats in november 2003 en Michael Saakashvili werd als eerste verkozen als president in de eerste democratische verkiezingen. Zijn vrouw Sandra Roelofs is trouwens Nederlands.

Ervaringen
De opstanden en rellen vonden plaats vlakbij het conservatorium en ik besloot om niet langer in de klas te blijven zitten, ik moest mij voegen bij de demonstranten in de straten van Tbilisi. Het contact met het volk gaf mij een goed gevoel. Op dit moment gebruik ik mijn ervaringen om meer te weten te komen over de Europese cultuur, de landen en hun tradities. Vanuit de mogelijkheden die Richter mij nu biedt kan ik vaardigheden opdoen en deze ontwikkelen, die ik bij terugkomst weer kan inzetten in mijn werk.

Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik tot kort voor vertrek niet veel kon melden over Nederland. Wat ik wel wist? Het tolerante softdrugsbeleid, de fietscultuur, de Nederlandse tolerantie ten opzichte van minderheden. Maar snel bij aankomst had ik in de gaten dat hier vooral vrolijke mensen wonen. Mensen die mij nader kennis lieten maken met Nederland en die elkaar bijvoorbeeld elke dag (en soms wel vier keer per dag) begroeten, terwijl in Georgië eenmaal een groet per dag als meer dan voldoende wordt ervaren.

Muziek
Journalistiek is mijn vak, maar mijn grote droom is echter om muzikant te worden. Na de middelbare school ging ik rechtstreeks naar het conservatorium in Tbilisi (de hoofdstad van Georgië) en studeerde aan de faculteit voor piano and muziek. Op dit moment heb ik de mogelijkheid om de huisband van het DAC te versterken met mijn muzikale kwaliteiten. Wellicht kunnen we, voordat ik weer vertrek naar Georgië, nog ergens een concert geven!

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook: