DHA-A leader
DHA-A leader

Lange Jaap moet weer beklommen kunnen worden!

Het nieuwe informatiebord bij de Lange Jaap (aangeleverde foto).Huisduinen – Een aantal dorpsbewoners van Huisduinen heeft het initiatief genomen om rondom de vuurtoren een informatiebord en een paar bankjes neer te zetten. Bij de entree van de vuurtoren staat momenteel een informatiebord over de geschiedenis van de Lange Jaap, er staan picknickbankjes en een paal met QR-code, waarbij men terechtkomt op de site van Oneindig Noord-Holland, met een uitgebreide omschrijving over de vuurtoren De Lange Jaap.

De vereniging Huisduiner Belang wil dat de Nieuwediepers en bezoekers van de stad weer bij de vuurtoren kunnen komen. Het mooiste zou zijn als mensen de Lange Jaap kunnen beklimmen, zoals vroeger. Dat kan alleen als het rijksmonument wordt gerestaureerd. Stapje je voor stapje wil Huisduiner Belang in goed overleg met de beheerder de vuurtoren toegankelijk proberen te maken voor het publiek. “Maar dat is nog een enorm lange weg. Een eerste stap in die richting is de plaatsing van de bankjes. Vanaf heden kunnen alle bewoners en bezoekers neerstrijken voor een picknick rondom het rode bouwwerk. Een ‘selfie’ met de Lange Jaap wordt dan standaard bij een bezoekje aan Huisduinen.”

Onthulling van het informatiebord (aangeleverde foto).Huisduiner dames op picknickbankjes (aangeleverde foto).Voor velen is de Lange Jaap het baken van Den Helder. “Als je na vakantie terugrijdt en je ziet de vuurtoren aan de horizon verschijnen, dan weet je dat je weer thuis bent.” Vroeger was hij regelmatig geopend en konden er mensen mee naar boven. “Heel wat trouwfoto’s van stelletjes uit de Den Helder zijn genomen op of rondom de vuurtoren.”

Dit nieuwe project op Huisduinen is mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Woonconvenant tussen de gemeente Den Helder en Woningstichting Den Helder, Stelling Den Helder, Zichtwerk, Aannemingsbedrijf R. Meijer, vereniging Huisduiner Belang en een bijdrage van het Rondje Cultuur Huisduinen. De teksten op het informatiebord zijn samengesteld door Maarten Noot van de Helderse Historische Vereniging.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook: