DHA-A leader
DHA-A leader

Bezwaar Gemini tegen beslissing NZA

Het Gemini Ziekenhuis heeft bezwaar gemaakt bij de NZa tegen het afwijzen van gelden voor acute verloskunde en spoedeisende zorg.Den Helder – Het Gemini Ziekenhuis heeft bezwaar gemaakt bij de NZa tegen het afwijzen van gelden voor acute verloskunde en spoedeisende zorg. Het ziekenhuis is verbaasd, zo meldt zij op de eigen website en gaat in bezwaar tegen de uitspraak van de NZa.

De Nederlandse overheid stelt dat iedere inwoner binnen 45 minuten toegang moeten kunnen hebben tot acute zorg. Inwoners van de kop van Noord-Holland zijn hiervoor aangewezen op het Gemini. Vanwege de beperkte omvang van het verzorgingsgebied zijn de kosten hiervoor hoger dan de opbrengsten. Om ziekenhuizen als het Gemini te compenseren voor deze extra kosten heeft het ministerie van VWS aangegeven dat hiervoor een regeling moet zijn. Deze regeling voorziet in beschikbaarheidsgelden die worden betaald uit het Zorgverzekeringsfonds. De NZa stelt de criteria vast voor toekenning van deze gelden en ziet toe op naleving.

“Er is landelijk discussie over de interpretatie van de bijbehorende beleidsregel”, aldus het Gemini. “Moeten zorgverzekeraars zelf de beschikbaarheidsbijdrage vergoeden of wordt dit centraal vanuit het Zorgverzekeringsfonds vergoed? De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland zien graag centrale afhandeling net als de beschikbaarheidsbedragen voor traumazorg, helikopterfaciliteiten en brandwondenzorg. Het betreft immers cruciale zorg waarbij de 45 minutennorm van toepassing is en waarop geen concurrentie van toepassing is.”

Vertrouwen
Het CDA Den Helder maakte zich eerder ook al zorgen over het niet toekennen van de gelden en heeft via een Tweede Kamerlid vragen aan de minister van Volksgezondheid gesteld. Het Gemini zegt vertrouwen te hebben in het feit dat de NZa alsnog overgaat tot toekenning van deze gelden. “De kwestie is namelijk niet óf we in aanmerking komen voor deze gelden, maar enkel wie deze gaat betalen.”

De NZA reageert op haar website op de situatie Gemini: “De zorgverzekeraars zijn als eerste aan zet om spoedzorg beschikbaar te houden voor hun verzekerden in Den Helder. De NZa wees onlangs de aanvraag voor een beschikbaarheidbijdrage van het Gemini Ziekenhuis af om deze reden. De zorgverzekeraars in deze regio zijn namelijk in staat om ook zonder deze bijdrage de spoedeisende hulp en acute verloskunde beschikbaar te houden. Dat concludeert de NZa uit de informatie van de verzekeraars en het ziekenhuis zelf. De verzekeraars kunnen bijvoorbeeld hogere tarieven betalen voor de zorg in deze regio bij de huidige zorgaanbieder. Ook kunnen zij ervoor kiezen om deze spoedzorg anders te organiseren, bijvoorbeeld door zelf spoedposten in te richten.”

Overmacht
Voor 1 december 2014 moeten de zorgverzekeraars de NZa laten weten hoe zij de spoedzorg in de regio Den Helder garanderen voor hun verzekerden. Dit heeft de NZa de verzekeraars een maand geleden per brief verzocht. “In de huidige regels staat dat zorgverzekeraars aan zet zijn om spoedzorg in de regio te organiseren. Pas als zij dit echt niet meer kunnen, dan is er sprake van overmacht en kan er een beschikbaarheidbijdrage vanuit de overheid gegeven worden. Deze regels zijn niet nieuw, ze golden ook in 2013”, aldus de NZa. “Als een ziekenhuis een machtspositie heeft, omdat er verder in de regio geen andere zorgaanbieder is die deze zorg aanbiedt, mag het ziekenhuis geen misbruik maken van die machtspositie, bijvoorbeeld door onredelijk hoge tarieven te vragen.”

CDA: acute verloskunde en spoedeisende zorg Gemini in geding

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

8 reacties

 1. D.A.

  Er gebeurt steeds meer met de trauma helikopter, een eventuele dode zich niet verweren omdat het vaak een kostenplaatje is met de verzekeringen & er is nog steeds het MCA Alkmaar. De norm – tijd is echter 45 minuten, en dat halen ze ruim. Er hangen kastjes in de stad en de beschikbaarheid van een AED wordt door de beheerder van deze AED ingesteld. Hellen, je hebt een beetje gelijk, de norm – tijd is een beetje lang, maar bij een verkeerde zwangere kan iedereen wel iemand met een auto. Dan mag je inderdaad meteen naar het ziekenhuis, en je / zij / hun /, mogen zelf kiezen,…………………

 2. Cor .L

  Ga maar eens bij de Sionsberg in Dokkum praten dan hoor je dat je heel langzaam geschoren en geknipt zal worden tot ze (zorgverzekeraar) zegt je kunt niet de kwaliteit leveren die een groot ziekenhuis wel kan. Dus Gemini winnen lukt niet van verzekeraar en Inspectie volksgezondheid.

 3. mandy13

  Als ik met spoed met eigen auto naar Alkmaar moet doe ik er zeker 40 minuten over…..let wel dan hoop ik voor de deur te staan en ligt de zeer zwangere vrouw met complicaties nog niet op de EHBO afdeling.
  Hellen ik zie het somber in want de 45 minuten worden niet gehaald!
  Zeker niet als de patiënt ook nog eens van Texel moet komen!

  1. dagobert

   Dan staat die of jou auto al voor de deur. Moet je eerst nog opgehaald worden van huis door een ander dan red je het niet. En jou auto heeft geen toeters en bellen.

 4. Bodelo

  Of (het stuk kort samengevat) het geld komt er. Er is nu alleen “gesteggel” over wie het gaat betalen.
  Dit voor alle doemdenkers hierboven.

Reageren is niet meer mogelijk.