DHA-A leader
DHA-A leader

Gemeentebrandweer officieel overgedragen aan Veiligheidsregio

Burgemeester Koen Schuiling en brandweercommandant Ike Kortleven (DHFOTO).Den Helder – De gemeentebrandweer van Den Helder bestaat sinds vrijdagavond officieel niet meer. In de kazerne aan de Bastiondreef werd de organisatie overgedragen aan de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Formeel geldt de overdracht overigens per 1 januari 2015, maar vrijdagavond vonden de plichtplegingen plaats. Meerdere gemeenten brengen hun brandweer onder bij de Veiligheidsregio. Voor Den Helder betekent het dat de gemeente voor het eerst sinds 1760 geen eigen brandweer meer heeft.

Piet Clowting had voor de gelegenheid, samen met Sylvia Jonas, een presentatie over de geschiedenis van de brandweer in Den Helder gemaakt. Het begon dus allemaal in 1760, toen de eerste brandspuit werd aangeschaft. Kosten destijds: 1.500 gulden, een immens bedrag dat bijeengebracht was door de bevolking. Er kwam in die tijd ook een speciale belasting ten behoeve van de Helderse brandweer; 50 cent per gezin per jaar.

Het speciale herinneringsschild van de overdracht (DHFOTO).Dienstplicht
Dat de brandweer belangrijk werd gevonden, blijkt onder meer uit het feit dat in 1818 de dienstplicht voor de brandweer werd ingevoerd. In 1905 werd in Julianadorp het vrijwilligerskorps Koegras opgericht, nog voor de officiële stichting van het dorp dus. De eerste brandweerpost van het dorp was De Blauwe Keet.

Den Helder kreeg in 1941 haar eerste beroepsploeg, met tachtig man in dienst. In de jaren vijftig volgde de modernisering van de brandweer en het volgende decennium stond in het teken van de reorganisatie. Er mocht toen geen politiepersoneel meer bij de brandweer, iets dat vele jaren een hele gebruikelijke combinatie was geweest. In 1963 kwam de eerste echte commandant van de gemeentebrandweer, Meindert Groeneveld. Perslucht werd pas in de jaren zeventig geïntroduceerd.

Branden
Natuurlijk werd er ook teruggekeken op enkele grote branden uit de geschiedenis. Zo moesten op 3 december 1935 zelfs korpsen uit de regio de Helderse brandweer te hulp schieten bij het bestrijden van een zeer grote brand in het warenhuis van Van Willigen. Toen al kreeg het korps steun van de marine. In de jaren tachtig ging op Fort Dirksz Admiraal de carnavalstent van De Krabbetukkers in vlammen op en ook bij Kalkman en de Kompasschool waren toen grote incidenten. Recenter en voor velen verser in het geheugen liggen de grote branden uit de periode 2009-2010, met de Prins Willim, Aqualux, het Casino op Huisduinen, de bollenschuur aan de Nieuweweg en de sporthal van Lyceum aan Zee.

De laatste twintig jaar werden onder meer gekenmerkt door steeds betere samenwerking in de regio en met de marine, maar natuurlijk ook door de bouw van de nieuwe kazerne. De bouw ging in 2006 van start en een jaar later vond de verhuizing naar de Bastiondreef plaats. Op 15 februari 2013 werden op bestuurlijk niveau de korpsen van Den Helder en Texel samengevoegd en op 2 mei van dat jaar volgde de bestuurlijke samenvoeging van de gemeentebrandweer en de marinebrandweer.

Veiligheidsregio
En nu gaat de gemeentebrandweer per 1 januari 2015 dan op in de Veiligheidsregio. Een traject waar niet alle betrokkenen heel blij mee zijn en ook qua kostenplaatje zijn er nog wel wat onduidelijkheden. “Maar ik ben een optimist en dus kijk ik positief naar de toekomst”, sprak commandant Ike Kortleven. Burgemeester Koen Schuiling gaf toe dat het afscheid van de gemeentebrandweer hem “best een beetje pijn” deed, “want ik ben er namelijk best een beetje gek op.”

Eerste schild voor George Neperus en Marcel Visser (DHFOTO).De eerste ontvangers van het schild, Piet Clowting, George Neperus, Sylvia Jonas, Ike Kortleven, Koen Schuiling en Marcel Visser (DHFOTO).Schuiling benadrukte grote bewondering te hebben voor het werk van de brandweer en diep onder de indruk te zijn van de professionaliteit waarmee zij haar taken uitvoert. “Mede dankzij uw inzet behoort onze regio tot een van de vijf veiligste regio’s van het land.”

Met het overhandigen van enkele herinneringsplaquettes vond vervolgens de symbolische overdracht van de gemeentebrandweer aan de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord plaats. De eerste plaquettes waren voor George Neperus en Marcel Visser, die beiden afscheid nemen en de overgang dus niet zullen meemaken. Neperus is de huidige kazernecommendant en vertrekt na 35 jaar, Visser was vijftien jaar lang een trouw gezicht bij de post in Julianadorp.

Foto’s: www.dhfoto.nl

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook: