DHA-A leader
DHA-A leader

Ook Helderse agenten in het nieuw gestoken

Jansen en Van Nieuwkasteel in het nieuwe uniform (DHFOTO).Den Helder – Als een van de laatste korpsen van het land krijgt ook de Politie Noord-Holland het nieuwe uniform. Maandag werd begonnen met de verstrekking van de nieuwe outfits, een operatie die twee weken duurt. Ook de Helderse brigadiers Martin Jansen en Freya van Nieuwkasteel mochten hun kleding in ontvangst nemen.

Agenten die werkzaam zijn op straat, zijn vanaf deze week dus te zien in een nieuw uniform. “Dit operationele uniform is praktisch, comfortabel en past beter bij het afwisselende werk van de politie dan het meer formele, huidige uniform”, aldus het korps.

Het formele uniform met blauw en wit maakt plaats voor een modern pak in blauw met opvallende, felgele strepen. Het bestaat uit een worker, een polo, een jack, hoge schoenen, een cap en een veiligheidsvest. Korpschef Gerard Bouman: “Iedere burger zal in één oogopslag zien: daar staat onze politie. Een politie die past in deze tijd. Behulpzaam en toegankelijk, maar ook stevig en stoer. Het nieuwe blauw straalt uit dat wij − waakzaam én dienstbaar − altijd en overal voor de burger klaarstaan”.

Veel politie op de been voor de nieuwe kleding (DHFOTO).De oude kleding wordt ingezameld (DHFOTO).Ontwikkeling
De nieuwe kleding is zorgvuldig ontwikkeld waarbij in een vroeg stadium politiemensen zijn betrokken. Ook Jansen maakte deel uit van het ‘testpanel’. Het ontwerp is ook voorgelegd aan vijftienhonderd burgers. Korpschef Bouman: “zij waren zeer positief en gaven aan dat het nieuwe uniform meer gezag uitstraalde dan het huidige.” Vervolgens zijn de diverse kledingstukken en materialen aan praktijk- en kwaliteitstesten blootgesteld.

Voor het Korps Noord-Holland worden ruim 2.500 politiemedewerkers uit dit werkgebied in het nieuw gestoken. Medewerkers dragen de nieuwe kleding zodra ze deze uitgereikt krijgen. Omdat het ongeveer twee weken duurt voor iedereen het nieuwe tenue heeft ontvangen, kan het betekenen dat op straat tijdelijk verschillende uniformen op straat te zien zijn.

Te netjes
“Het vorige pak was eigenlijk te netjes”, meldt Jansen. “We blijven dat nog wel gebruiken, maar alleen voor representatieve zaken en bij speciale momenten, zoals een jubileum of een uitvaart.” De agenten die deze dagen de nieuwe kleding krijgen leveren de oude in, op 1 setje na. “Het nieuwe uniform is ook veel functioneler, is lichter van gewicht en voor de buitenwereld herkenbaarder.” Collega Van Nieuwkasteel is ook erg tevreden met de nieuwe kleding: “Voor het eerst in 32 jaar een warme jas!”. Alle agenten krijgen in eerste instantie onder meer vier broeken, acht polo’s en een jas. “En als dat tekort is, kunnen we later bijbestellen. Dat gaat dan gewoon van het jaarlijkse kledingbudget af”, meldt Van Nieuwkasteel.

Foto’s: www.dhfoto.nl

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook:

6 reacties

 1. Jantje

  Vreselijk zo’n Amerikaans petje. En dat zou gezag uit moeten stralen? Past wel bij de VW Golf waar ze in rijden, alleen dan moeten ze het achterstevoren op zetten. Nee, zo’n petje vind ik niks.

 2. jz

  Vind gehele politiekorps net zo zwak optreden als zeer uit gaan zien.
  Mischien nog vacatures vrij bij het pannenkoeken huis voor ze?

 3. Jan Postma

  Ik vind het wel stoer staan, en die petten met de klep naar achteren is meer voor de jeugd, die nog niet weten dat een klep van de pet naar voren wordt gedragen.
  Er blijven toch nog altijd “z……s” bestaan die overal wat over te zeuren hebben.
  Misschien is voor hen nog plaats bij een openbaar toilet bij de V&D of Hema

 4. Jantje

  Voor iemand die petjes wel stoer vindt staan, kijk bijvoorbeeld eens bij de Vomar in de Koningdwarsstraat. Daar staan genoeg stoere mannen met petjes. Ik vind er weinig stoers aan, maar dat is mijn mening.

 5. Gertjan

  Het valt wel lekker op zo met de gele strepen. Maar het belangrijkste is dat het gewoon goed en comfortabel zit, want je loopt er als agent wel het grootste deel van de dag in.

Reageren is niet meer mogelijk.