DHA-A leader
DHA-A leader

Unbroken

UnbrokenDen Helder – Een film is vaak een fantasieverhaal, maar er zijn ook films gemaakt naar een waar gebeurd verhaal. Het zijn films die ons raken, omdat je weet dat het om bestaande personen gaat die het echt meegemaakt hebben. Films als Intouchables, Sonny Boy en Lucia de B zijn recente voorbeelden en daar kunnen we nu het levensverhaal van de atleet Louis Zamperini aan toevoegen. Onder regie van Angelina Jolie, die naast haar bezigheden als actrice, ambassadrice en moeder van zes kinderen, nog wat tijd over had!

Een Italiaans gezin in Amerika is de basis waarin de jonge Louis (O’Connell) opgroeit van een belhamel eerste klas tot een jonge topsporter. Al zijn energie kan hij kwijt in het hardlopen en hij mag dan ook in 1936 naar de Olympische Spelen in Berlijn. Het is een opwarmer voor de Spelen in 1940 in Tokio, daar wil hij vlammen, maar door de komst van de oorlog wordt dit evenement afgelast.

Louis Zamperini gaat voor zijn vaderland vechten, maar komt in de problemen als de bommenwerper crasht in de Stille Oceaan. Twee kleine rubberen bootjes met daarin drie flinke kerels, dat is afzien op een oneindig groot wateroppervlak met daarboven de brandende zon. Honger, haaien, storm en andere ontberingen weerstaan twee van de drie tot het moment waarop ze ‘gered’ worden. En dan begint de narigheid pas echt, want ze komen als krijgsgevangenen terecht bij de Japanners.

UnbrokenUnbrokenGeen leven
Mutsuhiro Watanabe (Ishihara) is de commandant die de scepter zwaait over het kamp waar Zamperini terecht komt. En daar heeft de jongeman geen leven, aangezien de sadistische Japanner het persoonlijk op hem heeft gemunt. Het worden zware jaren met weinig uitzicht op een betere toekomst, want ‘als de geallieerden gaan winnen schieten ze ons eerst dood’ is het gerucht in het kamp. De gevangenen leven onder barbaarse omstandigheden en Zamperini moet alle zeilen bijzetten om te overleven, maar die wilskracht maakt deel uit van het karakter van de man.

Unbroken bouwt langzaam op en laat vanaf het begin via flashbacks zien hoe de jeugd van Louis Zamperini in elkaar stak. Dat geeft voldoende afwisseling en maakt dat de ellende geproportioneerd binnenkomt bij de kijker. Ruim tijd is er genomen voor de 47 dagen op zee en hoe saai het dobberen in een bootje in ‘The Life of Pi’ was, hoe boeiend kan het zijn zoals Jolie het heeft gebracht. Sterk spel van Jack O’Connell als Zamperini, maar dat geldt ook voor de Japanse popster Ishihara die een verbluffend debuut maakt als de beul van het kamp, de hufter die alle middelen aangrijpt om de gevangenen te breken. Een gedegen acteursgilde is neergezet in deze film, wat zeker zijn invloed heeft op het eindresultaat.

UnbrokenUnbrokenKameraadschap, kracht en vergiffenis
Dat resultaat mag er dus zijn, want gedurende de speeltijd van de film kon je een speld horen vallen in de bioscoopzaal, het publiek hield de adem in. Unbroken is een film die binnenkomt, die je raakt en emotioneert; een waar gebeurd verhaal over kameraadschap, kracht en vergiffenis. En een ode aan de man die vorig jaar op 97-jarige leeftijd overleed, maar nog wel een deel van de filmbeelden heeft gezien. Een prima prestatie van Angelina Jolie en wie weet een Oscarnominatie waard, want die worden aankomende donderdag bekend gemaakt. Van mij mag het, ik zeg zien die film.

Regie: Angelina Jolie
Met: Jack O’Connell, Domhnall Gleeson, Finn Whitrock, Garrett Hedlund, Takamasa Ishihara
Kijkwijzer: 16 jaar

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook: