DHA-A leader
DHA-A leader

Zweeds commando antipiraterijmissie aan boord van Johan de Witt

De nieuwe commandant van antipiraterijmissie Atalante, Jonas Haggren (foto: Ministerie van Defensie).Den Helder – De Zweedse admiraal Jonas Haggren is sinds vrijdg commandant van de Europese antipiraterijmissie Atalanta. Hij nam in de haven van Djibouti het commando over van de Italiaanse schout-bij-nacht Guido Rando in bijzijn van een delegatie van Zr. Ms. Johan de Witt.

Haggren en zijn internationale staf voeren vanaf dit marineschip de komende vier maanden de missie aan. “Tijdens onze missie zetten Nederland en Zweden zich samen in tegen piraterij. Zr. Ms. Johan de Witt beschikt over multifunctionele capaciteiten en heeft voldoende mogelijkheden om ook andere acties te ondersteunen. Bijvoorbeeld het escorteren van een schip voor het Wereldvoedselprogramma”, zei hij na het aanvaarden van het commando.

De Johan de Witt vertrok op 24 januari vanuit Den Helder naar het missiegebied, dat globaal tussen Somalië, India en Oman ligt. De eerste twee weken stonden in het teken van training om de eenheden zo goed mogelijk op elkaar ingespeeld te laten raken. Naast de Zweden, bestaat de staf uit militairen uit België, Djibouti, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Nederland, Portugal, Roemenië, Servië en Spanje.

Zweden
Zweden levert behalve personeel ook twee Augusta-helikopters en twee gevechtsboten (CB90’s) die op de Johan de Witt zijn gestationeerd. Deze eenheden, inclusief de ongeveer 40-koppige Zweedse bemanning hiervan, vallen niet onder de staf, maar worden aangestuurd door de commandant van het schip. Voor de antipiraterijmissie heeft het marineschip een Nederlands medisch team voor eventuele operaties aan boord, een NH90-helikopter, een landingsvaartuig (LCU), vier snelle FRISC-rubberboten en een boardingteam van mariniers. Naar verwachting keert de Johan de Witt eind mei terug in Den Helder.

Commandant Zr. Ms. Johan de Witt kapitein-ter-zee Rene Luyckx is tot nu toe erg te spreken over de samenwerking: “Zowel de Nederlands en Zweedse helikopterbemanningen als bemanning van de landingsvaartuigen/gevechtsboten opereren inmiddels volledig geïntegreerd aan boord van Zr. Ms. Johan de Witt. Tijdens het opwerkprogramma van de missie dat we de afgelopen twee weken doorliepen, hebben we een gezamenlijk operationeel concept getest. Het werkte! Ik heb dan ook veel vertrouwen in onze samenwerking en dat geldt op alle fronten.”

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, aangeleverde (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke.

Lees ook: